Forum

Kuchenne porady

pierogi z krupczatki

• Autor: eewag Data: 2008-03-19 13:45:51

Witam, moze podobne pytanie pojawilo sie juz na forum, ale nie mam czasu teraz przeszukiwac, za co z gory przepraszam. kolezanka poradzila mi zrobic pierogi z krupczatki, ze niby sie lepiej zagniata ciasto, ale wlasnie jestem w trakcie robienia i mam wrazenie, ze jest malo elastyczne, malo wydajne i wcale sie lekko nie wyrabia... moze dodalam za malo wody..? czy ktos eksperymentowal w ten sposob?

• Autor: eewag Data: 2008-03-19 13:56:09

nie wiem, jak to dokladnie opisac, ale walkowane ciasto "zwija" sie, nie moge rozwalkowac duzego placka...:(

• Autor: mlena Data: 2008-03-19 15:04:43

Mąka krupczatka najlepiej sprawdza sie w kruchym cieście, a nigdy w pierogach. Kolezanka pewnie nigdy nie robiła pierogów a napewno nie z krupczatki. Sprawdz sama, ta mąka w dotyku przypomina bardzo drobniutką kasze manną. Proponuje dodać do ciasta jajko i odrobine oleju moze to sprawi że ciasto będzie lepiej się wałkowało i sklejało. Pozdrawiam  Magdalena

• Autor: Dorota zza plota Data: 2008-03-19 15:56:14

ja bym raczej powiedziala nie jajko (bo bialko czyni ciasto twardym moim zdaniem) lecz zoltko. Najpierw zreszta polecam dodanie dobrze cieplego mleka lub wody wyrobienie jak widac ze maka ma dosc to wlasnie dodanie zoltka i moze lyzeczki masla lub jak pisze malena oleju. Jesli za rzadkie dodalabym maki tortowej. Zgadzam sie z Mlena ze maka krupczatka sie nie nadaje chyba...chyba ze kolezanka ma na mysli pierogi pieczone z ciasta kruchego- wtedy polecam. Mozna tez maki krupczatki uzywac do ciasta drozdzowego.

• Autor: Kry Data: 2008-03-19 17:54:43

Pozwolę sobie nie zgodzić się z przedmówczyniami. Całe życie robię ciasto pierogowe z krupczatki. Nigdy nie miałam z nim problemów. I jak oceniają inni ciasto jest wyśmienite. Cały sekret tkwi w ilości dodanej wody i płynnego tłuszczu ( masło lub olej).

Przejdź do pełnej wersji serwisu