Bardzo prosze, zeby odezwaly sie do mnie osoby, ktore posiadaja kuchenke INDESIT;mam spory problem w pieczeniu w niej ciast kruchych, takich jak: sernik na kruchym spodzie, skubaniec, szarlotka itp.Mam nadzieje ze mi pomozecie!!!!!
Nie wiem na ile moja podpowiedź Tobie pomoże, ale ciasta kruche chyba "nie lubią" termoobiegu. Moja kuchenka to Amika, ale nie o nazwę tu chodzi tylko o zasadę. Ciasta kruche pieczone na termoobiegu nie wyrastały prawie wcale, ale jak wróciłam do pieczenia na samych grzałkach jest ok. Pozdrawiam
i cos w tym musi byc bo juz sama o tym pomsyllama....i teraz pieke na takim "standardowym" programie,tlyko kochana powiedz mi..co z temperatura i czasem pieczenia bo nie moge sobie nadal poradzic z tymi ciastami...no i na ktorej polce piec?? nie ma niestety ustawienia czy ustawiam grzalke "na gore" czy "na dol"
Dzisiaj piekłam sernik na kruchym spodzie. Druga półka od dołu temp. 180 st. C 1 godzine tak bylo w przepisie. (zresztą przepis z WŻ Łzy słonika polecam bo udał mi się) Zazwyczaj piekę 180 - 200 stC. Sernik piekłam góra/dół. Upiekł sie fantastycznie więc mogę polecić. Natomiast babki, i wszelkie ciasta kruche najpierw nagrzewam piekarnik góra/dól wkladam ciasto i przełanczam tylko na dolną grzalkę. tak ok. 10 min. przed końcem pieczenia właczam górę, żeby się przyrumieniło. Piekę w zależności od wielkości porcji 40-50 min. Sprawdzam patykiem sposób niezawodny. Życzę udanych wypieków i Wesołych Świąt
Jeszcze jedna uwaga sprawdzaj co jakiś czas temperaturę pieczenia. Nieraz temperatura za badzo spadnie. (nie wiem od czego to zależy)Wtedy włącz spowrotem górną grzalke bo może zrobić się zakalec. Przyjemności w eksperymentowaniu. Prawda jest taka, że każdy piekarnik inaczej piecze. Trzeba po prostu go wyczuć. Mam nadzieję, że moje doświadczenia z "moim" piekarnikiem przydadzą Ci się.
bardzo Ci dziekuje za pomoc ale wlasnie w tym rzecz ze w moim piekarnku nie mam przelacznika czy gora-dol czy tlyko dol...;( po prostu ustawiam program:standardowe pieczenie, pieczenia ciasta, pieczenie pizzy...itd.. no i temp..Stawiam ciadta wlasnie na 2 polce od dolu na 180 stopni a i tak srodek nie dopieka sie!!! naokolo jest ok ale srodek..du*pa blada;((( patyczkiem zawsz sprawdzam....eh...nie umem sobie poradzic choc pieke ponad 10 lat
aha..babki, drozdzowe, ciastka,biszkopty,ciasta jak na fale dunaju pieka sie ok!! ale wazystkie typu skubaniec (kruszaniec,plesniak) niestety nie dopiekaja sie na srodku,nie rosna;(mwoie ci, trafia mnie ...
Może zacznij od wydłużenia czasu pieczenia. Zwiększeniu temperatury na poczatek o 10 st.? Wiesz w kuchenkach 180 nie koniecznie musi być 180 . Może jest błąd w ustawieniu fabrycznym. Nie ma opcji wyłączenia tego komputera? W mojej kuchence też jest automatyczne i półautomatyczne pieczenie ale sama je programuje. Na początek spróbowalabym zwiekszyć temperaturę.
Przykro mi ale chyba nie rozwiążemy tego problemu. Nigdy nie mialam do czynienia z tak skomputeryzowanym piekarnikiem. Przepraszam, ale aż ciesze się, że mój nie jest tak "inteligentny". Moge programować, kiedy ma sie włączyc, jak dlugo piec, sam sie wyłączy itd. Próbowałas wydłużyć czas pieczenia, jednocześnie zmniejszając temperaturę? Wypróbuj jeszcze program do pieczenia pizzy. Ciasa kruche i drożdżowe piekę tak samo. Może się uda, jeśli nie to tylko pozostaje zasięgnąć rady w serwisie. Powodzenia
Bardzo prosze, zeby odezwaly sie do mnie osoby, ktore posiadaja kuchenke INDESIT;mam spory problem w pieczeniu w niej ciast kruchych, takich jak: sernik na kruchym spodzie, skubaniec, szarlotka itp.Mam nadzieje ze mi pomozecie!!!!!
Nie wiem na ile moja podpowiedź Tobie pomoże, ale ciasta kruche chyba "nie lubią" termoobiegu. Moja kuchenka to Amika, ale nie o nazwę tu chodzi tylko o zasadę. Ciasta kruche pieczone na termoobiegu nie wyrastały prawie wcale, ale jak wróciłam do pieczenia na samych grzałkach jest ok. Pozdrawiam
i cos w tym musi byc bo juz sama o tym pomsyllama....i teraz pieke na takim "standardowym" programie,tlyko kochana powiedz mi..co z temperatura i czasem pieczenia bo nie moge sobie nadal poradzic z tymi ciastami...no i na ktorej polce piec?? nie ma niestety ustawienia czy ustawiam grzalke "na gore" czy "na dol"
Dzisiaj piekłam sernik na kruchym spodzie. Druga półka od dołu temp. 180 st. C 1 godzine tak bylo w przepisie. (zresztą przepis z WŻ Łzy słonika polecam bo udał mi się) Zazwyczaj piekę 180 - 200 stC. Sernik piekłam góra/dół. Upiekł sie fantastycznie więc mogę polecić. Natomiast babki, i wszelkie ciasta kruche najpierw nagrzewam piekarnik góra/dól wkladam ciasto i przełanczam tylko na dolną grzalkę. tak ok. 10 min. przed końcem pieczenia właczam górę, żeby się przyrumieniło. Piekę w zależności od wielkości porcji 40-50 min. Sprawdzam patykiem sposób niezawodny. Życzę udanych wypieków i Wesołych Świąt
Jeszcze jedna uwaga sprawdzaj co jakiś czas temperaturę pieczenia. Nieraz temperatura za badzo spadnie. (nie wiem od czego to zależy)Wtedy włącz spowrotem górną grzalke bo może zrobić się zakalec. Przyjemności w eksperymentowaniu. Prawda jest taka, że każdy piekarnik inaczej piecze. Trzeba po prostu go wyczuć. Mam nadzieję, że moje doświadczenia z "moim" piekarnikiem przydadzą Ci się.
bardzo Ci dziekuje za pomoc ale wlasnie w tym rzecz ze w moim piekarnku nie mam przelacznika czy gora-dol czy tlyko dol...;( po prostu ustawiam program:standardowe pieczenie, pieczenia ciasta, pieczenie pizzy...itd.. no i temp..Stawiam ciadta wlasnie na 2 polce od dolu na 180 stopni a i tak srodek nie dopieka sie!!! naokolo jest ok ale srodek..du*pa blada;((( patyczkiem zawsz sprawdzam....eh...nie umem sobie poradzic choc pieke ponad 10 lat
aha..babki, drozdzowe, ciastka,biszkopty,ciasta jak na fale dunaju pieka sie ok!! ale wazystkie typu skubaniec (kruszaniec,plesniak) niestety nie dopiekaja sie na srodku,nie rosna;(mwoie ci, trafia mnie ...
Może zacznij od wydłużenia czasu pieczenia. Zwiększeniu temperatury na poczatek o 10 st.? Wiesz w kuchenkach 180 nie koniecznie musi być 180 . Może jest błąd w ustawieniu fabrycznym.
Nie ma opcji wyłączenia tego komputera? W mojej kuchence też jest automatyczne i półautomatyczne pieczenie ale sama je programuje. Na początek spróbowalabym zwiekszyć temperaturę.
kochana "pomocnico",,juz wyprobowywalan...chyba wszystko;( nie mam pojecia jaki jest problem..naprawde...
Przykro mi ale chyba nie rozwiążemy tego problemu. Nigdy nie mialam do czynienia z tak skomputeryzowanym piekarnikiem. Przepraszam, ale aż ciesze się, że mój nie jest tak "inteligentny". Moge programować, kiedy ma sie włączyc, jak dlugo piec, sam sie wyłączy itd. Próbowałas wydłużyć czas pieczenia, jednocześnie zmniejszając temperaturę? Wypróbuj jeszcze program do pieczenia pizzy. Ciasa kruche i drożdżowe piekę tak samo. Może się uda, jeśli nie to tylko pozostaje zasięgnąć rady w serwisie. Powodzenia
eh...;)dziekuje