Forum

Kuchenne porady

serek - zamrozić?

  • Autor: shiraja Data: 2008-03-25 16:58:27

    hejka.

    mam dylemat zostało mi kilka pudełek serka białego  ala twarożek naturalny
    (taka pasta). wazny jest do 2 kwietnia no i wszystkiego nie wykorzystam.

    zamrozić to? ktoś już próbował?

  • Autor: alicja37 Data: 2008-03-25 17:02:07

    Zamroż.Nic mu nie bedzie.

  • Autor: ekkore Data: 2008-03-25 21:37:50

    Jeżeli serek ma gładką, bezgrudkową konsystencję - mozesz spróbować zrobić WZ-tkę. Tam co prawda jest słodki serek homo - ale myślę, że można spokojnie go zastąpić http://wielkiezarcie.com/przepis8578.html - serki po 150 g

  • Autor: bahus Data: 2008-03-25 22:44:08

    Ani serów twarogowych, ani sernika nie powinno się mrozić. Wyjątek stanowią serki homogenizowane, o konsystencji kremu, ale i tu mrożenie nie wskazane, aczkolwiek możliwe.
    Bahus

  • Autor: nonka4 Data: 2008-03-26 12:55:13

    Ja mrożę cały czas i twarogi i sery twarogowe.Na wielkanoc robiłam sernik z rozmrażanego serka Delfiko w 0,5kg wiaderkach(celowo kupiłam wcześniej przed świętami,żeby mieć część zakupów z głowy)Sernik wyszedł wyśmienity jak zawsze,,
    Nigdy natomiast nie mroziłam serków homo np smakowych..
    Uwielbiam mrożenie,hihi ,,"potem" jak znalazł..

  • Autor: alman Data: 2008-03-26 13:39:05

    Żona mojego kolegi z pracy zawsze piekła cudne serowniki, puszyste, wysokie i bardzo smaczne, no i kiedy wymusiłyśmy na nim, aby dowiedział się od żony w czym tkwi sekret tak udanych zawsze wypieków przyniósł odpowiedź - żona zawsze piecze serniki z sera uprzednio zamrożonego i nawet jeśli kupi świeży ser to obowiązkowo wkłada go na noc do zamrażarki i dopiero piecze.

  • Autor: shiraja Data: 2008-03-26 15:35:39

    dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
    zamrożę więc i zobaczymy co będzie jak odmrożę.
    Nic nie tracę w razie czego bo tak to bym musiała je wyrzucić, a skoro
    wy zamrażacie to jest szansa że mój serek też będzie ok po odmrożeniu. :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu