Forum

Figle na igle i pielenie ogródka

działkowicze -rozsada papryki choruje

• Autor: bena Data: 2008-03-27 22:55:25

Mam problem,uprawiam paprykę już od wielu lati nigdy nie miałam takich kłopotów.Popikowałam ją do doniczek jyż 3 tyg temu i ostatnio zauważyłam ze na łodyżkach u nasady lisci  brązowieje i zasycha.Czy to choroba czy wina niedoboru jakiś składników?jeśli ktoś wie to proszę o pomoc.Z góry dziękuję

• Autor: Janek Data: 2008-03-27 23:49:52

Użytkownik bena napisał w wiadomości:
    > Mam problem,uprawiam paprykę już od wielu lati nigdy nie miałam takich
    > kłopotów.Popikowałam ją do doniczek jyż 3 tyg temu i ostatnio zauważyłam ze na
    > łodyżkach u nasady lisci  brązowieje i zasycha.Czy to choroba czy wina
    > niedoboru jakiś składników?jeśli ktoś wie to proszę o pomoc.Z góry dziękuję

Niewłaściwe podłoże ( nie zawsze to co piszą na opakowaniu jest prawdą). jeśli to była ziemia do kwiatów to mozna sie spodziewać różnych niespodzianek, tak samo przy tzw "uniwersalnej"..z Tesco

• Autor: bena Data: 2008-03-28 08:37:47

Zdaję się ze masz rację,muszę ją przesadzić jeszcze raz w nowe podłoże.Dzięki.

• Autor: Janek Data: 2008-03-28 12:08:22

Użytkownik bena napisał w wiadomości:
    > Zdaję się ze masz rację,muszę ją przesadzić jeszcze raz w nowe podłoże.Dzięki.
    No i nie przesadzaj zpodlewaniem papryki:ziemia wilgotna ale nie za mokra.

• Autor: orszulka88 Data: 2008-03-28 09:22:53

Można podlać środkiem grzybobójczym,powodzenia.

• Autor: Janek Data: 2008-03-28 12:05:06

Użytkownik orszulka88 napisał w wiadomości:
    > Można podlać środkiem grzybobójczym,powodzenia.

A sprawdzalaś ten sposób, na świeżo rozwijających sie roślinach, o niewykształconych jeszcze korzeniach?...czy to porada wyczytana gdzieś w poradniku i to niedokładnie...to mozna robić ale tylko na rowiniętych roślinach.
    Kochani, udzielajcie porad już sprawdzonych przez siebie, a nie na zasadzie " a może by"...

• Autor: renataz36 Data: 2008-03-31 08:50:07

Witam. A ja Wam napiszę jak ja to robię z papryką. Mianowicie kupuję sobie papryki roznych gatunkow,zbieram nasiona , susze i ok. lutego wkladam te nasionka do mini szklarenki w tym roku posadziłem do zwyklej ziemi kwiatowej z domieszka zwyklego drobnego piasku, wyszły piekne siewki. Tylko ze gdy widze juz "główki" roślinek zraszam wtedy srodkiem grzybobojczym.Gdy maja ok.4cm rozszadzam je i zanim pojda w docelowa ziemie raz na ok. dwa tygodnie podlewam spryskuje nawozem "SUBSTRAL" nawóz interwencyjny do ogrodu i siewki jak i sadzonki maja sie dobrze i daja ladne owoce choc hoduje je tylko na balkonie. Pozdrawiam
    '

Przejdź do pełnej wersji serwisu