Forum

Kuchenne porady

metaliczny posmak

  • Autor: ewasz68 Data: 2008-03-28 13:57:25

    na wielkanoc zrobiłam sernik na zimno w zwykłej metalowej tortownicy wysmarowanej tłuszczem niestety sernik miał posmak metalu. Czy macie jakies pomysły na ten problem?

  • Autor: bahus Data: 2008-03-28 14:05:46

    Jest na to rada, ale muszę wiedzieć jaki to konkretnie metal.
    Bahus

  • Autor: angela Data: 2008-03-28 14:17:32

    Jest na to rada. Boki i dno tortownicy trzeba wyłożyć folią spożywczą lub papierem śniadaniowym. Folia jest lepsza bo lepiej przylega do formy i łatwiej ją później oddzielić od sernika.

  • Autor: Mońcia Data: 2008-03-28 14:16:31

    Też miałam kiedyś ten problem-co zrobiłam sernik na zimno to teściowa mówiła,że ''czuć blachą''.Był to właśnie taki metaliczny posmak.....ponoć,bo ja tego nie wyczuwałam.nie była to jednak wina blachy czy tortownicy ale specyficznego smaku żelatyny.Przy żadnych innych ciastach nie ma tego problemu,tylko przy sernikach na zimno.

  • Autor: kate501 Data: 2008-03-28 14:19:35

    A ja myślę,że nie chodzi o żelatynę. Też tak miałam i ten posmak metaliczny było czuć w miejscu stykania się sera z blachą. Jedyna rada to robić serniki w żaroodpornych naczyniach szklanych albo podłożyć folię spożywczą.

  • Autor: alidab Data: 2008-03-28 15:36:48

    Z tego właśnie powodu nie przechowuję w tortownicy ani w żadnej innej metalowej formie ciast. Piekę, po wystudzeniu przekładam na deskę
    lub tacę. Ciasto, które jest robione w wersji " na zimno" i wymaga dłuższego chłodzenia w formir wykładam folią i po tak spędzonych co najmniej kilku godzinach, jak wystarczająco stężeje przekładam na tacę drewnianą lub plastikową. Taki metaliczny posmak potrafi zepsuć najlepsze ciasto i nie znam sposobu żeby ten efekt zlikwidować po fakcie...:)))

  • Autor: Paola_r Data: 2008-03-28 19:18:01

    Zgadzam się z Tobą, alidab. Fakt, że ciasta "na zimno"wyjątkowo przykro reagują na bezpośrednią styczność z powszechnie używanymi foremkami np. z blachy ocynkowanej. Ale nie tylko one.
    Moja Mama zawsze wyjmowała wystudzone, upieczone ciasta z blach, a zwłaszcza ciasta z owocami, gdzie zwykle zdarzało się, że gdzieś tam owoce (jabłka, śliwki itp.) puściły sok i "doszły" do blachy. Przejęłam ten nawyk ;)

  • Autor: Shanna Data: 2008-03-28 17:03:52

    u mnie taki posmak mialo kazde (nie suche) ciasto - czyli wszystko z wyjatkiem babek i plackow. Wszelkie serniki czy na zimno czy pieczone, pianki itp. przechodzily tym okropnym metalicznym smakiem. Jedyny sposob  jaki na to znalazlam, to wykladanie blachy folia aluminiowa lub pergaminem a potem wyjecie ciasta z blachy w ktorej bylo pieczone zaraz po wystydnieciu badz przyzadzeniu. 

  • Autor: niebieska-różyczka Data: 2008-03-28 17:26:47

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2008-03-29 09:58:19

    proste kwasy reaguja z metalem..

  • Autor: Hechler Elisabeth Data: 2008-03-30 15:48:51

    wyloz tortownice papierem do pieczenia.

Przejdź do pełnej wersji serwisu