Z tego, co mi wiadomo matowa strona folii przepuszcza ciepło a błyszcząca odbija. W związku z tym mięso do pieczenia zawijamy matową stroną folii na zewnątrz. Jeżeli zrobimy odwrotnie (błyszcząca na zewnątrz), to czas pieczenia się wydłuży. Warto także pamiętać o tym aby folię posmarować delikatnie olejem lub masłem,co skutecznie zapobiegnie jej przywieraniu do pieczonej potrawy.
Zgadzam sie z Tobą alidab, przy pieczeniu mięska matowa strona folii na zewnątrz! Ostatnio na Świeta piekłam tak karkówkę, a żeby jeszcze bardziej sie z wierzchu spiekła, poprostu odkryłam folię z mięska ok. 20min-pół godz przed końcem pieczenia Pozdrawiam
To ja proszę o podpowiedź którą stroną na spód układamy folię kiedy chcemy upiec np. skrzydełka w piekarniku ale tak bez ich owijania. hehe kurcze mam nadzieje, że zrozumiale napisałam pytanie a nie "owijałam w bawełne" Pozdrówka
Formę do pieczenia (jeśli to konieczne) wykładamy matową stroną na zewnątrz - ta błyszcząca jest niewidoczna (jest pod spodem). Mam nadzieję, że czytelnie to napisałam...:)))
forme do ciast czy (jak ty Rrenatko) potraw, wyscielamy blyszcacastrona do gory. Matowa strona do gory okrywmy ciasta i potrawy przy odgrzewaniu i jesli chcemy utrzymac cieplo ale uchronic przed przypaleniem. Tak ja zawsze robie. Jezeli zas jedna potawe chce tylko utrzymac w cieple wcasie gdy inna - -w tym samym piekarniku- jeszcze normalnie pieke przykrywam to co ma zostac jakie jest blyszczaca strona na wierzch aby odbijala cieplo.
Ja uzywam folii Reynolds - i obecnie nie ma zadnej roznicy ktorej strony uzyjemy, strona matowa i lsniaca sa wynikiem koncowego procesu produkcyjnego, i nie maja wplywu na temperature. Jezeli jednak uzywamy folii "non-stick" - wowczas strona matowa jest uzywana do kontaktu z zywnoscia. Pozdrawiam!
Jak używać folii do pieczenia aby mięsko było zarumienione, którą stroną?
Z tego, co mi wiadomo matowa strona folii przepuszcza ciepło a błyszcząca odbija. W związku z tym mięso do pieczenia zawijamy
matową stroną folii na zewnątrz. Jeżeli zrobimy odwrotnie (błyszcząca na zewnątrz), to czas pieczenia się wydłuży. Warto także pamiętać o tym aby folię posmarować delikatnie olejem lub masłem,co skutecznie zapobiegnie jej przywieraniu do pieczonej potrawy.
z
Zgadzam sie z Tobą alidab, przy pieczeniu mięska matowa strona folii na zewnątrz! Ostatnio na Świeta piekłam tak karkówkę, a żeby jeszcze bardziej sie z wierzchu spiekła, poprostu odkryłam folię z mięska ok. 20min-pół godz przed końcem pieczenia
Pozdrawiam
Dziś oglądałam Pascala jak piekł rybę w folii i zawijał błyszczącą stroną do środka :) pozdrawiam
To ja proszę o podpowiedź którą stroną na spód układamy folię kiedy chcemy upiec np. skrzydełka w piekarniku ale tak bez ich owijania. hehe kurcze mam nadzieje, że zrozumiale napisałam pytanie a nie "owijałam w bawełne"
Pozdrówka
Formę do pieczenia (jeśli to konieczne) wykładamy matową stroną na zewnątrz - ta błyszcząca jest niewidoczna (jest pod spodem).
Mam nadzieję, że czytelnie to napisałam...:)))
forme do ciast czy (jak ty Rrenatko) potraw, wyscielamy blyszcacastrona do gory. Matowa strona do gory okrywmy ciasta i potrawy przy odgrzewaniu i jesli chcemy utrzymac cieplo ale uchronic przed przypaleniem. Tak ja zawsze robie.
Jezeli zas jedna potawe chce tylko utrzymac w cieple wcasie gdy inna - -w tym samym piekarniku- jeszcze normalnie pieke przykrywam to co ma zostac jakie jest blyszczaca strona na wierzch aby odbijala cieplo.
Ja uzywam folii Reynolds - i obecnie nie ma zadnej roznicy ktorej strony uzyjemy, strona matowa i lsniaca sa wynikiem koncowego procesu produkcyjnego, i nie maja wplywu na temperature. Jezeli jednak uzywamy folii "non-stick" - wowczas strona matowa jest uzywana do kontaktu z zywnoscia. Pozdrawiam!
Super, bardzo dziękuję Wszystkim za dobre rady, napewno wykorzystam. Serdecznie pozdrawiam.