Forum

Kuchenne porady

Co zrobic zeby sernik nie opadal?

  • Autor: Hechler Elisabeth Data: 2008-03-30 15:39:41

  • Autor: lubczyk69 Data: 2008-03-30 20:14:21

    Każdy pieczony sernik musi opaść a to zgodnie z prawem powszechnego ciążenia. Z fizyką nie wygrasz. Natomiast dobrze jest wiedzieć jak postępować aby nie opadł na placek, a opadając, opadał równo nie tworząc krateru. Ale to już jest zupełnie inna bajka.

  • Autor: Basia99999 Data: 2008-03-30 20:48:17

    Sernik zawsze opada, ja po wyjęciu obkrawam w koło, wtedy opada równo.Pozdrawiam.

  • Autor: Hechler Elisabeth Data: 2008-03-30 20:48:33

    Jezeli mozesz napisz jak to robic? Bardzo prosze. Moj sernik, ktory pieke jest b. dobry ale niestety jego wyglad to juz inna bajka.

  • Autor: Basia99999 Data: 2008-03-30 20:53:35

    Jak jest już upieczony, wyjmuję z pieca i nożem obkrawam w koło blachy, tak żeby był odkrojony od blachy.

  • Autor: alidab Data: 2008-03-30 21:50:02

    Może lektura tego wątku coś pomoże : http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=125235&post=127466
    Ja każdy jeszcze ciepły sernik odwracam "do góry nogami" i między innymi dzięki temu jego powierzchnia prawie się wyrównuje.

  • Autor: ekkore Data: 2008-03-31 07:45:08

    Po upieczeniu trzymam sernik przez 10 minut w wyłączonym piekarniku i potem kolejne 10 przy uchylonych drzwiczkach. Celem wyrównania temperatur. W tym czasie nie ma mowy o uchylonych oknach. Jak do tej pory skutkuje. Nawet serniki, które wyrosną w górę nie równomiernie (pękają) wyrównują powierzchnię - po polaniu czekoladą nie ma śladu po pęknięciu (co najwyżej maleńka "nagroda" w postaci większej ilości czekolady). Jeżeli robię sernik z górą serową (bez ciasta) wtedy - gdy górna przypieczona powierzchnia odchodzi - zrywam ją i jak już mam nie odstającą powierzchnię polewam czekoladą (preferuję serniki z tym rodzajem polewy).

  • Autor: Hechler Elisabeth Data: 2008-03-31 09:15:58

    Dziewczyny jestescie kochane. Dziekuje za pomoc. Napewno wyprobuje. Pozdrawiam

  • Autor: mamlak Data: 2008-03-31 11:52:38

    Polecam mój sposób. Wylaną na blachę masę serową wyrównuję czymś płaskim, a szczególnie przy brzegach. Tak żeby masa "przykleiła" się do blachy. Dostałam taką poradę kiedyś w cukierni. Napisz czy się sprawdziła. U mnie działa. Pozdrawiam

  • Autor: nina Data: 2008-03-31 14:34:33

    A czy boki blachy należy smarować ?

  • Autor: mamlak Data: 2008-03-31 17:54:52

    Nie wiem czy należy smarować, ale ja zawsze smaruję.

  • Autor: bergamotka2 Data: 2008-04-02 10:42:51

    Kochane , a ja polecam ten sernik ! http://wielkiezarcie.com/przepis21746.html
    chociaż mi wyrósł pofałdowany jak wąż i do tego popękał , nic to - na wieżchu jest pyszny , wyrównujący wszystko krem P O L E C A M

  • Autor: Hechler Elisabeth Data: 2008-04-07 13:43:54

    Kiedy wykladasz papierem do pieczenia nie musisz smarowac bokow.

  • Autor: Glumanda Data: 2008-04-04 18:02:15

    Aby sernik, nie opadal.... powinno sie go piec w wodzie!
    Tortownice trzeba opakowac w folie aluminiowa, i postawic do wiekszego naczynia, wypelnionego woda!
    Sposob wyprobowany, przez Asie Oliwkowa! :)))

  • Autor: lubczyk69 Data: 2008-04-05 13:03:27

    Użytkownik Glumanda napisał w wiadomości:
    > Aby sernik, nie opadal.... powinno sie go piec w wodzie!Tortownice trzeba
    > opakowac w folie aluminiowa, i postawic do wiekszego naczynia, wypelnionego
    > woda! Sposob wyprobowany, przez Asie Oliwkowa! :)))

    Jo jo! Z tą różnicą, że po takiej obróbce termicznej w wyniku końcowym mamy do czynienia z suufleto-zapiekanką serową a nie z sernikiem  :-)

  • Autor: Shanna Data: 2008-04-06 15:50:28

    moja znajoma ma swoj stary sprawdzony sposob. zawsze powtarza, ze sernik (czy jakiekolaiwk inne ciasto z tendencja do opadania) nalezy "zrzucic" to nie opadnie. chodzi o to, zeby przytrzymac blache jakies 10 cm nad blatem, podloga....i po prostu blaszke z ciastem puscic. oczywiscie nie rabnac nia, zeby za chwile zbierac wszystko z podlogi ;))))) sprawdzilo sie przy biszkopcie, ktory zawsze mi opadal, a na serniku jeszcze nie probowalam bo po prostu dawno go nie pieklam.

  • Autor: gitan Data: 2008-04-06 18:44:43

    Moj niezawodny sposob na równy sernik to: na środek nakładam duzo więcej masy serowej niż po bokach i po upieczeniu zawsze jest równy,a jeżeli opadnie to minimalnie. Po upieczeniu koniecznie trzeba okroic boki sernika nozem i to 2-3 razy żeby równo opadał.
                                    

  • Autor: Hechler Elisabeth Data: 2008-04-07 14:04:10

    Jeszcze raz serdecznie dziekuje.

Przejdź do pełnej wersji serwisu