Forum

Kuchenne porady

Jak kroic ananas?

• Autor: Dorota zza plota Data: 2008-03-31 10:15:49

Sacztery metody: guatemalska, zwyczajna, aziatycka i prosta. Spojrzcie tu: Wie schneide ich anans :-)

• Autor: miauka Data: 2008-03-31 10:48:53

czwarty sposob najlepszy :)

• Autor: Ave Data: 2008-03-31 10:54:04

dla mnie ciekawe :) bo obierałam ananasa bez wycinania tej srodkowej częsci. Dzieki Dorotko :)

• Autor: Dorota zza plota Data: 2008-03-31 11:49:57

Ave ja tez ta srodek zjadam Rownierz na SriLance nie wycina sie go ale..ta czesc u naszych ananasow potrafi byc wloknista i twarda.. W tropikach gdzie zbiera sie dojrzale ananasy jest ona tylko lekko twardsza i rownie slodka jak miazsz. Kupuje tez tylko w miare dojrzale ananasy. Po czym poznac? Srodkowe listki z czuba daja sie stosunkowo latwo wyrwac.

• Autor: Ave Data: 2008-03-31 11:54:06

takich informacji niedy za wiele, przeciez kazdy zjada czy przyrządza coś "pierwszy raz" :)

• Autor: Dorota zza plota Data: 2008-03-31 13:11:59

Ni jeszcze dwie metody na otwarcie orzecha kokosowego: Jak otworzyc kokos? Tak wygladaja suszone i obrane orzechy, a tak swieze. ja znam dwa rodzaje - krolewski w kolorze pomaranczowym i zwykly zielony. Krolewski jest troche wiekszy i ma wiecej witamin.Sok podobno swietnie leczy kaca.

• Autor: Dorota zza plota Data: 2008-03-31 13:22:41

Jeszcze raz bo mi sie link zle wkleil: jak otworzyc orzech kokosowy?

• Autor: luckystar Data: 2008-03-31 14:40:20

Dorotko, sorry ze sie wtrace, ale wyrywanie listka nie jest najpewniejszym sposobem, bo w ten sposob mozesz wybrac owoc, ktory juz jest za bardzo dojrzaly. Pomijajac fakt, ze jak tak kazdy w poszukiwaniu dobrego owocu bedzie sobie wyrywal listek, to oczywiscie kazdy nastepny listek bedzie latwiejszy do wyrwania ;) Mnie uczono tutaj zeby patrzec na kolor, ktory od strony ogonka (przeciwny koniec do korony lisci) ma byc zlotawo zolty i stopniowo ciemniejszy w kierunku korony. Im wiecej tego zlotawo- zoltego koloru tym bardziej dojrzaly i slodki owoc, ale teraz nalezy owoc powachac od strony wlasnie ogonka. Swiezy, intensywny, soczysto-tropikalny zapach - owoc jest moj :)) Owoce niedojrzale maja zapach bardzo slaby, a owoce przejrzale lekko fermentujacy. Kupuje ananasy dosc czesto, bo je bardzo lubie i powiem Ci, ze dzieki tej metodzie zawsze "trafiam" na te doskonale. Owoc za bardzo dojrzaly jest rownie nieprzyjemny w smaku jak ten niedojrzaly. Milego ananasowania ;)))

• Autor: Dorota zza plota Data: 2008-03-31 15:03:12

A oczywiscie zapach jest tez bardzo wazny.Wydawalo mi sie to samo przez sie zrozumiale :-). No i ze nie ma jakis dziwnych plam (poczatek psucia). natomiast kolor ananasa w sesie mniej czy bardziej zolty niz zielony nie jest (moim skomnym zdaniem) przeslanka bo rozne gatunki ananasow roznia sie kolorem dojrzalego owocu. jak piszesz -  kolor powinien byc  w miare rownomierny. Przynajmniej takie doswiadczenie mam z ananasmi kupowanymi tu w Niemczech. No a z listkami. Uwazam, ze tu strachu nie ma bo...z niedojrzalego ananasa listka wyciagnac sie nie da siedza za mocno. A dojrzaly kupuje na pniu :-). Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za uscislenie!

• Autor: nonka4 Data: 2008-03-31 12:53:31

Używam zawsze 1-go sposobu ale zostawiam jeszcze u góry pióropusz,(przekrajam razem z nim)
    na talerzu wygląda wtedy bardzo dekoracyjnie.

• Autor: luckystar Data: 2008-03-31 14:41:57

Iwonko, ja tez tak robie i czesto wybieram miasz z takiej polowki (jest przy tym troche balaganu) i wykorzystuje lupine jako miske do salatki owocowej, wyglada bardzo efektownie. Krojenie ananasa w moim przypadku zalezy od tego co mam zamiar z niego zrobic, wiec metody tez sa rozne.

• Autor: Glumanda Data: 2008-03-31 14:56:03

Marylka, ma racje. Dojrzalosc owocow poznaje sie po ich zapachu. Nie tylko ananas..ale rowniez, mango, melon miodowy czy cantaloupe. Wtedy gdy naprawde owocowo i typowo dla danego owocu pachna, wtedy mozna miec pewnosc, ze rownie dobre beda w smaku.
    Jesli zapach kupowanych owocow przypomina raczej fabryke chemiczna.. zdecydujmy sie na cos innego.

• Autor: Maddalena Data: 2008-03-31 18:04:51

Dorotko, jest jeszcze piata metoda: kupic gotowy, swiezo obrany ananas:) Pyycha!! Super stronka, juz sobie ogladam filmik za filmikiem:))

Przejdź do pełnej wersji serwisu