Ave ja tez ta srodek zjadam Rownierz na SriLance nie wycina sie go ale..ta czesc u naszych ananasow potrafi byc wloknista i twarda.. W tropikach gdzie zbiera sie dojrzale ananasy jest ona tylko lekko twardsza i rownie slodka jak miazsz. Kupuje tez tylko w miare dojrzale ananasy. Po czym poznac? Srodkowe listki z czuba daja sie stosunkowo latwo wyrwac.
Ni jeszcze dwie metody na otwarcie orzecha kokosowego: Jak otworzyc kokos? Tak wygladaja suszone i obrane orzechy, a tak swieze. ja znam dwa rodzaje - krolewski w kolorze pomaranczowym i zwykly zielony. Krolewski jest troche wiekszy i ma wiecej witamin.Sok podobno swietnie leczy kaca.
Dorotko, sorry ze sie wtrace, ale wyrywanie listka nie jest najpewniejszym sposobem, bo w ten sposob mozesz wybrac owoc, ktory juz jest za bardzo dojrzaly. Pomijajac fakt, ze jak tak kazdy w poszukiwaniu dobrego owocu bedzie sobie wyrywal listek, to oczywiscie kazdy nastepny listek bedzie latwiejszy do wyrwania ;) Mnie uczono tutaj zeby patrzec na kolor, ktory od strony ogonka (przeciwny koniec do korony lisci) ma byc zlotawo zolty i stopniowo ciemniejszy w kierunku korony. Im wiecej tego zlotawo- zoltego koloru tym bardziej dojrzaly i slodki owoc, ale teraz nalezy owoc powachac od strony wlasnie ogonka. Swiezy, intensywny, soczysto-tropikalny zapach - owoc jest moj :)) Owoce niedojrzale maja zapach bardzo slaby, a owoce przejrzale lekko fermentujacy. Kupuje ananasy dosc czesto, bo je bardzo lubie i powiem Ci, ze dzieki tej metodzie zawsze "trafiam" na te doskonale. Owoc za bardzo dojrzaly jest rownie nieprzyjemny w smaku jak ten niedojrzaly. Milego ananasowania ;)))
A oczywiscie zapach jest tez bardzo wazny.Wydawalo mi sie to samo przez sie zrozumiale :-). No i ze nie ma jakis dziwnych plam (poczatek psucia). natomiast kolor ananasa w sesie mniej czy bardziej zolty niz zielony nie jest (moim skomnym zdaniem) przeslanka bo rozne gatunki ananasow roznia sie kolorem dojrzalego owocu. jak piszesz - kolor powinien byc w miare rownomierny. Przynajmniej takie doswiadczenie mam z ananasmi kupowanymi tu w Niemczech. No a z listkami. Uwazam, ze tu strachu nie ma bo...z niedojrzalego ananasa listka wyciagnac sie nie da siedza za mocno. A dojrzaly kupuje na pniu :-). Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za uscislenie!
Iwonko, ja tez tak robie i czesto wybieram miasz z takiej polowki (jest przy tym troche balaganu) i wykorzystuje lupine jako miske do salatki owocowej, wyglada bardzo efektownie. Krojenie ananasa w moim przypadku zalezy od tego co mam zamiar z niego zrobic, wiec metody tez sa rozne.
Marylka, ma racje. Dojrzalosc owocow poznaje sie po ich zapachu. Nie tylko ananas..ale rowniez, mango, melon miodowy czy cantaloupe. Wtedy gdy naprawde owocowo i typowo dla danego owocu pachna, wtedy mozna miec pewnosc, ze rownie dobre beda w smaku. Jesli zapach kupowanych owocow przypomina raczej fabryke chemiczna.. zdecydujmy sie na cos innego.
Sacztery metody: guatemalska, zwyczajna, aziatycka i prosta. Spojrzcie tu: Wie schneide ich anans :-)
czwarty sposob najlepszy :)
dla mnie ciekawe :) bo obierałam ananasa bez wycinania tej srodkowej częsci. Dzieki Dorotko :)
Ave ja tez ta srodek zjadam Rownierz na SriLance nie wycina sie go ale..ta czesc u naszych ananasow potrafi byc wloknista i twarda.. W tropikach gdzie zbiera sie dojrzale ananasy jest ona tylko lekko twardsza i rownie slodka jak miazsz. Kupuje tez tylko w miare dojrzale ananasy. Po czym poznac? Srodkowe listki z czuba daja sie stosunkowo latwo wyrwac.
takich informacji niedy za wiele, przeciez kazdy zjada czy przyrządza coś "pierwszy raz" :)
Ni jeszcze dwie metody na otwarcie orzecha kokosowego: Jak otworzyc kokos? Tak wygladaja suszone i obrane orzechy, a tak swieze. ja znam dwa rodzaje - krolewski w kolorze pomaranczowym i zwykly zielony. Krolewski jest troche wiekszy i ma wiecej witamin.Sok podobno swietnie leczy kaca.
Jeszcze raz bo mi sie link zle wkleil: jak otworzyc orzech kokosowy?
Dorotko, sorry ze sie wtrace, ale wyrywanie listka nie jest najpewniejszym sposobem, bo w ten sposob mozesz wybrac owoc, ktory juz jest za bardzo dojrzaly. Pomijajac fakt, ze jak tak kazdy w poszukiwaniu dobrego owocu bedzie sobie wyrywal listek, to oczywiscie kazdy nastepny listek bedzie latwiejszy do wyrwania ;) Mnie uczono tutaj zeby patrzec na kolor, ktory od strony ogonka (przeciwny koniec do korony lisci) ma byc zlotawo zolty i stopniowo ciemniejszy w kierunku korony. Im wiecej tego zlotawo- zoltego koloru tym bardziej dojrzaly i slodki owoc, ale teraz nalezy owoc powachac od strony wlasnie ogonka. Swiezy, intensywny, soczysto-tropikalny zapach - owoc jest moj :)) Owoce niedojrzale maja zapach bardzo slaby, a owoce przejrzale lekko fermentujacy. Kupuje ananasy dosc czesto, bo je bardzo lubie i powiem Ci, ze dzieki tej metodzie zawsze "trafiam" na te doskonale. Owoc za bardzo dojrzaly jest rownie nieprzyjemny w smaku jak ten niedojrzaly. Milego ananasowania ;)))
A oczywiscie zapach jest tez bardzo wazny.Wydawalo mi sie to samo przez sie zrozumiale :-). No i ze nie ma jakis dziwnych plam (poczatek psucia). natomiast kolor ananasa w sesie mniej czy bardziej zolty niz zielony nie jest (moim skomnym zdaniem) przeslanka bo rozne gatunki ananasow roznia sie kolorem dojrzalego owocu. jak piszesz - kolor powinien byc w miare rownomierny. Przynajmniej takie doswiadczenie mam z ananasmi kupowanymi tu w Niemczech. No a z listkami. Uwazam, ze tu strachu nie ma bo...z niedojrzalego ananasa listka wyciagnac sie nie da siedza za mocno. A dojrzaly kupuje na pniu :-). Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za uscislenie!
na talerzu wygląda wtedy bardzo dekoracyjnie.
Marylka, ma racje. Dojrzalosc owocow poznaje sie po ich zapachu. Nie tylko ananas..ale rowniez, mango, melon miodowy czy cantaloupe. Wtedy gdy naprawde owocowo i typowo dla danego owocu pachna, wtedy mozna miec pewnosc, ze rownie dobre beda w smaku.
Jesli zapach kupowanych owocow przypomina raczej fabryke chemiczna.. zdecydujmy sie na cos innego.
Dorotko, jest jeszcze piata metoda: kupic gotowy, swiezo obrany ananas:) Pyycha!! Super stronka, juz sobie ogladam filmik za filmikiem:))