witam... mam do was ogromną prośbę,,,, szukam przepisu na tort z masą marcepanową ( sztuczne ) lub na białą masę z glukozy wg przepisu doroty.. czy ktos moze mi podpowie jakie kremy pasuja do takiej masy by była słodka?
Jeśli chcesz zrobić tort w stylu angielskim ( pokryty masą cukrową lub marcepanem) to powinnaś zrobić krem troszke mniej słodszą niz zwykle. Możesz biszkopty przełożyć praktycznie każdą masą budyniową i wyłożyc na nią owoce ( brzoskwinie, ananasy, wiśnie itd. ) . Możesz rownież delikatnie naponczowac biszkopty . Ważne jest aby przed obłożeniam tortu masą cukrową cały tort równo posmarować masą na bazie masła . Tutaj jest moj przepis wlasnie na taki tort i mase cukrową : http://wielkiezarcie.com/przepis31391.html Nie radze smarowac tortu śmietaną kremówką (chyba,ze kremówka będzie tylko między biszkoptami a cały tort wysmarujesz masą maślaną)
Teraz wiem ,co zrobiłam żle.W sobotę upiekłam tort. Biszkopt piękny,delikatnie nasączyłam, przełożyłam bitą śmietaną,na wierzch zrobiłam masę z pianek marshmallow,różyczki wyszły mi jak z obrazka.Tort marzenie.Włożyłam do lodówki,a rano myślałam,że pójdę utopić sie w Odrze.Na wierzchu pojawiły się krople rosy, Z początku niewiele, a potem więcej.Masa zaczęła rozmakać się i mięknąć.Tort zrobił się brzydki.Teraz wiem-NIE WOLNO DAWAĆ BITEJ ŚMIETANY BEZPOSREDNIO POD MASĘ Z PIANEK MARSHMALLOW! Całe szczęście ze tort był bez okazji, upiekłam go ot tak dla siebie.
NIE WOLNO DAWAĆ BITEJ ŚMIETANY BEZPOSREDNIO POD MASĘ Z PIANEK MARSHMALLOW POD MARCEPAN I POD KAŻDEGO RODZAJU MASY CUKROWE!!!!!! Wyobraz sobie,że jak zaczynałam dopiero piec to robiłam tort piętrowy na ślub mojego brata i zrobiłam to samo co Ty. Obłożyłam tort śmietaną kremówką a na nią położyłam marcepan. Dobrze,ze tort dekorowałam w dzien slubu ale i tak było widać,że cos jest nie tak. A ja mądra jeszcze udekorowałam pół tortu rozetkami z bitej śmietany buahahahha i sie zastanawiałam dlaczego marcepan sie rozpuszczano ale wtedy nie wiedziałam tyle co wiem teraz ;-) . Bogu dzięki ,że to był ślub cywilny a koscielny jeszcze przed nim, To ten nieszczesny tort:
witam... mam do was ogromną prośbę,,,, szukam przepisu na tort z masą marcepanową ( sztuczne ) lub na białą masę z glukozy wg przepisu doroty.. czy ktos moze mi podpowie jakie kremy pasuja do takiej masy by była słodka?
Jeśli chcesz zrobić tort w stylu angielskim ( pokryty masą cukrową lub marcepanem) to powinnaś zrobić krem troszke mniej słodszą niz zwykle. Możesz biszkopty przełożyć praktycznie każdą masą budyniową i wyłożyc na nią owoce ( brzoskwinie, ananasy, wiśnie itd. ) . Możesz rownież delikatnie naponczowac biszkopty . Ważne jest aby przed obłożeniam tortu masą cukrową cały tort równo posmarować masą na bazie masła . Tutaj jest moj przepis wlasnie na taki tort i mase cukrową : http://wielkiezarcie.com/przepis31391.html Nie radze smarowac tortu śmietaną kremówką (chyba,ze kremówka będzie tylko między biszkoptami a cały tort wysmarujesz masą maślaną)
Teraz wiem ,co zrobiłam żle.W sobotę upiekłam tort. Biszkopt piękny,delikatnie nasączyłam, przełożyłam bitą śmietaną,na wierzch zrobiłam masę z pianek marshmallow,różyczki wyszły mi jak z obrazka.Tort marzenie.Włożyłam do lodówki,a rano myślałam,że pójdę utopić sie w Odrze.Na wierzchu pojawiły się krople rosy, Z początku niewiele, a potem więcej.Masa zaczęła rozmakać się i mięknąć.Tort zrobił się brzydki.Teraz wiem-NIE WOLNO DAWAĆ BITEJ ŚMIETANY BEZPOSREDNIO POD MASĘ Z PIANEK MARSHMALLOW! Całe szczęście ze tort był bez okazji, upiekłam go ot tak dla siebie.
NIE WOLNO DAWAĆ BITEJ ŚMIETANY BEZPOSREDNIO POD MASĘ Z PIANEK MARSHMALLOW POD MARCEPAN I POD KAŻDEGO RODZAJU MASY CUKROWE!!!!!!

Wyobraz sobie,że jak zaczynałam dopiero piec to robiłam tort piętrowy na ślub mojego brata i zrobiłam to samo co Ty. Obłożyłam tort śmietaną kremówką a na nią położyłam marcepan. Dobrze,ze tort dekorowałam w dzien slubu ale i tak było widać,że cos jest nie tak. A ja mądra jeszcze udekorowałam pół tortu rozetkami z bitej śmietany buahahahha i sie zastanawiałam dlaczego marcepan sie rozpuszcza no ale wtedy nie wiedziałam tyle co wiem teraz ;-) . Bogu dzięki ,że to był ślub cywilny a koscielny jeszcze przed nim,
To ten nieszczesny tort: