Forum

Gawędy o jedzeniu

Czym podjac gosci?...

  • Autor: Zawislaczka Data: 2008-04-08 20:04:54

    Potrzebuje Waszych podpowiedzi przy wyborze smacznych potraw na wizyte gosci.
    Przez weekend bede podejmowala grupke osob, ktorym chcialabym podac troche pysznosci wedlug przepisow zamieszczonych na Wielkim Zarciu.
    Wiem na pewno, ze zrobie golonke na gwozdzikach wg przepisu Ave i pijana sliwke Irenki Sikory.
    Co jeszcze ze sprawdzonych dan moglibyscie mi polecic?
    Z gory bardzo dziekuje Wszystkim za podpowiedzi. Obiecuje, ze zrobie zdjecia przygotowanych potraw;)
    (golonka juz wisi w komentarzach;)

    Pozdrawiam,

    Agnieszka

  • Autor: lubczyk69 Data: 2008-04-08 20:56:02

    Sądzę, że stawiając takie pytanie dla ułatwienia życia odpowiadającym powinnaś podać nieco więcej informacji. Kim będą Twoi goście? W jakim są przedziale wieku? Czy to będzie przyjęcie z okazji, czy na czyjąś cześć albo ot takie miłe spotkanie towarzyskie. Wiemy z Twego postu, że pragniesz ich smakowicie ukontentować. Ale właśnie aby Ci rzeczowo pomóc, zdobądź się proszę na ten mały wysiłek. Myślę, że się za ten wniosek nie pogniewasz.

  • Autor: Zawislaczka Data: 2008-04-08 21:25:59

    Bedzie to kuzynostwo mojego meza.
    Wiek - tak ok trzydziestki:)
    Wiekszej okazji nie bedzie - przyjezdzaja po prostu w piatek na caly weekend, a ja chce ich ugoscic.
    Na piatkowa kolacje pewnie zrobie salate zielona z warzywami i z piersia indyka w przyprawie gyros (bardzo ja lubie i moze ja dodam do przepisow), w sobote bylyby golonki. Potrzebuje jeszcze pomysl na jeden dobry obiadek, no i ze dwie badz trzy salatki. A moze macie jakies inne pomysly?

  • Autor: Ave Data: 2008-04-08 21:57:18

    Możesz zrobic pierś kurczaka w ciescie francuskim - bardzo smaczne i efektowne danie, a do tego jakas sałatka z kapusty pekińskiej, albo grecka. i do tego dania nie trzeba nic więcej, bo jest bardzo sycące. A na deser może tort makowy ? i obiadek z głowy.

  • Autor: Zawislaczka Data: 2008-04-09 12:16:00

    Zakupy juz rozpisane - ciasto francuskie tez tam jest.
    Pomysl rewelacyjny - dziekuje bardzo AVE. Jestem przekonana, ze jedzonko bedzie pyszne tak samo jak golonki Twojego przepisu:)

  • Autor: lubczyk69 Data: 2008-04-08 22:55:14

    Nie wiem jakimi możliwościami dysponujesz, ale jeżeli masz w pobliżu "naturę", to zrób sałatkę ziemniaczaną z czubkami młodych pokrzyw i mlecza. Możesz też dodać i niewinne listki kiełkującego szczawiu albo nawet świeżo rozkwitnięte stokrotki w całości. I listki i kwiatki.
    Ziemnaki gotujesz w łupinach z niewielką ilością soli i sporą łyżką kminku. Późnej obierasz i kroisz w plastry. Czerwoną cebulę kroisz w kostkę i zalewasz ją wrzącym rosołkiem drobiowym (nawet wołowym) dodając oliwę z oliwek i biały ocet winny. Natychmiast dodajesz pokrzywę I(same czubki!) i całą resztę jaką wolisz. Solisz i pieprzysz do smaku dopiero po upływie 10 min.
    BOMBA i zdrowia i smaku!

  • Autor: Zawislaczka Data: 2008-04-09 12:14:27

    Przepis brzmi niewiarygodnie...
    Pewnie jest jeszcze za wczesnie na pokrzywy, szczaw czy stokrotki:)
    Mysle, ze w najblizszej przyszlosci salatke wyprobuje.

  • Autor: alfa_beta Data: 2008-04-09 12:33:08

    Pokrzywy i szczaw już jest,jeszcze małe ale chyba o takie chodzi, gorzej ze stokrotkami:))))

  • Autor: vikunia Data: 2008-04-09 14:20:11

    Droga zawiślaczko, 2 miesiące temu kiedy mialam miec gości ( siostra męża + jej mąż) i przygotpwywałam menu to moj mąż mnie spytal ,, czy chce sie pochwalic co umiem zrobic i sie narobic , czy tez nakarmic ich i spedzic czas z nimi w pokoju a nie w kuchni?,, zrob w piatek to swoje danie, bo na pewno masz juz wprawe i nie zajmie Ci duzo czasu a na sobote i niedziele przygotuj cos co mozna zamrozic i tylko poxniej odgrzac.Zrobisz wszystko w czwartek i bedziesz miala mily weekend w towzrzystwie gosci a nie garow.

  • Autor: Zawislaczka Data: 2008-04-09 19:10:10

    Duzo w tym prawdy co piszesz Vikuniu:)
    Tak czy tak to i tak bede czesto siedziec w kuchni:)
    Cale szczescie, ze mam ja polaczona z pokojem to przypilnuje aby przypadkiem nie pominieto mnie przy "napelnianiu szkla";)

  • Autor: luckystar Data: 2008-04-16 21:44:11

    To juz pewnie musztarda po obiedzie, ale jak wspomnialas o tym szkle, to wpadlam na pomysl, ze mozesz zaserwowac zupke pt. "blody mary"

Przejdź do pełnej wersji serwisu