Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Co warto przywieźć z Kanady

• Autor: Juciaaa Data: 2008-04-10 22:41:18

Witam

Maz wyjezdza na miesiac do Kanady. Chciala bym zeby mi cos przywiozl ale nie wiem co, fajnie by bylo gdzy przywiozl cos do jedzenia takiego dobrego i nie spotykanego u nas. Jesli ktos ma propozycje to prosze o porady:))

• Autor: mary50 Data: 2008-04-11 15:03:33

Polecam syrop klonowy.suszone mango a w perskich sklepach mozna kupic przerozne suszone owoce, ktore sa wspaniale.Polecam tez w indyjskich sklepach mieszanki przypraw.Typowo kanadyjski to syrop klonowy.Nalezy kupic dobrego gatunku.Pozdrawiam .Maria

• Autor: Balbina71 Data: 2008-04-11 15:13:25

Musicie uwazac bo nie wszystko mozna brac do samolotu (chodzi mi o produkty spozywcze).
    Przed wylotem dowiedz sie dokladnie co mozna wywozic a co nie, bo inaczej laduje w koszu na lotnisku, a trzepia dokladnie.
    Pozdrawiam Kaska

• Autor: mary50 Data: 2008-04-11 15:27:34

Kasiu oa pytala co z Kanady .Jak wiesz tu "trzepia".Do Polski mozna przywiezc artykuly spozywcze w" rozsadnych" ilosciach .

• Autor: Balbina71 Data: 2008-04-11 16:08:28

Ups ja myslalam odwrotnie, do Kanady nie mozna wwozic artykulow spozywczych.
    Jak wracalam z Grecji do Kanady to musialam wszystko wyrzucic do kosza.

• Autor: Piper Data: 2013-06-27 05:25:26

Ponawiam pytanie, co przywiezc z Kanady oprocz syropu klonowego, jakies slodycze czy alkohol dostepny tylko tam??

• Autor: ursula Data: 2013-06-27 23:27:33

Witaj Piper,

w Kanadzie alkohol jest drogi, ale jesli chcesz cos typowo kanadyjskiego to proponuje Crown Royal Whiskey:

http://en.wikipedia.org/wiki/Crown_Royal,

zawsze to biore dla Taty i brata, dla pan rozne likiery, ale wybor jest tak duzy, ze musisz wiedziec co dane towarzystwo lubi,

sosy BBQ, jest tego bardzo duzo, do wyboru - do koloru, bardzo popularne sosy Worcestershire i Frank's Red Hot (ostry sos z cayenne) - do marynat, na grilla, do kazdego miesa: steki, zeberka, skrzydelka...

dla Mamy biore herbate Earl Grey i ulubiona kawe orzechowo-waniliowa (Mama mowi, ze zapach roznosi sie po calej klatce i sasiedzi wpraszaja sie na kawke),

suszone owoce, glownie sliwki bezpestkowe, ktore Mama uzywa do piernikow i innych, a Tato zjada same, jak rowniez zurawina,

rozne mieszanki przypraw, w mojej rodzinie bardzo popularny Montreal Steak Spice - do marynat, na grilla, ale rowniez do przetworow (ogorki i inne),

bralam w prezencie foremki silikonowe (bardzo ciekawe), patelnie ceramiczne, jak rowniez kamyczki do brazowego cukru (i nie tylko) - Brown Sugar Disc:

http://www.google.ca/search?q=brown+sugar+disc&rlz=1I7GGIE_en&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=kKrMUdy2CMLFigL1mICgDg&ved=0CEIQsAQ&biw=1120&bih=567,

wiozlam tez lososia wedzonego w torbie-lodowce,

a ze slodyczy zawsze biore Ferrero Rocher, w Polsce chyba jest, ale ja kupuje duze paczki i to znacznie taniej wychodzi,

pozdrawiam serdecznie i zycze milego pobytu w Kanadzie

Ula

• Autor: Piper Data: 2013-06-28 17:28:16

BARDZO dziekuje

• Autor: ursula Data: 2013-06-28 23:16:31

Nie wiem czy Ty potrzebujesz, ale dla moich rodzicow kupuje tez buty, ktorych stopa jest szersza od tych "normalnych".

Te zwykle kupuje sie na stope B, a na szersza stope szukaj W.

U nas sa tez dobre znizki przed sezonem, po sezonie, w drugi dzien Swiat (Boxing Day) sa duze znizki na wszystko, sa tez sklepy, w ktorych przez caly rok mozna znalezc "deals" (okazje).

Moj ulubiony na ciuchy to Winners, ale nie wiem, gdzie jedziesz i czy tam jest.

pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu