Forum

Rozmowy wolne i frywolne

odczulanie

• Autor: anari74 Data: 2008-04-12 19:21:39

Moi drodzy.Mam pytanie .Synek mojej siostry jest alergikiem ma 4,5 roku.Lekarz proponuje mu odczulanie bo jest silnie uczulony na kusz.Proponuje takie w kropelkach pod jezyk,przez trzy lata.Co o tym sadzicie?Czy ktoś z was odczulał swojego maluszka?Czy jest to skuteczne i bezpieczne dla zdrowia?no i czy jak sie raz odczuli to na całe życie?Poradzcie,opowiedzcie prosze o swoich doswiadczeniach z odczulaniem dzieci.Z góry serdecznie dziekuje.

• Autor: milkam99 Data: 2008-04-12 19:54:20

odczulam właśnie moją córcię ale  zastrzykiem na razie zaczynamy czyli samę poczatki 3 miesiące (piesek i kotek )co tydzień jeżdzimy na zastrzyk  .Poprawy jak na razie nie widzę , ale mam nadzieje że nastąpi. Syn siostry juz 3 rok odczula się i jest mu znacznie lepiej na roztocza kurzu domowego nie miewa duszności? Zapytaj sie alergologa (siostra) czy już można odczulac bo mi powiedziała lekarka że najwcześniej jak skończy dziecko 6 lat

• Autor: aszka Data: 2008-04-12 21:07:20

Mój syn (obecnie 9,5) też jest uczulony na roztocza kurzu domowego. W wieku 5 lat - skurcz oskrzeli - stwierdzono  alergię - leczony alergologicznie- leki wziewne, zyrtec.
    4 lata temu zmieniliśmy lekarza ( i całe szczęście), który po badaniach i kolejnych testach zaproponował odczulanie - zastrzyki.
    Początkowo wizyty co tydzień, później co 2 tygodnie , obecnie 1 raz w miesiącu.
    Poprawa niesamowita - dziecko od 2 lat prawie nie choruje !!!!  Obecnie całkowicie BEZ LEKÓW (oprócz wspomnianej szczepionki 1 raz w miesiacu)

Pozdrawiam

• Autor: alice Data: 2008-04-12 22:16:18

Hej Anari!
    Dzieciaka nie odczulałam (i mam nadzieję, że nie będę musiała!!!). Ja sama jestem alergikiem (trawy, pyłki drzew i zbóż) i odczulałam się 4 lata (zastrzyki). Efekt jest taki, że widziałam już po pierwszej serii odczulań dużą poprawę. Po następnych 3 też coraz lepiej. Jednak teraz - 2 lata po odczulaniu - znowu zauważyłam pogorszenie się alergii. Jest to sprawa Twojej siostry i lekarza, uważam jednak że tak małych dzieci nie powinno się odczulać. U takich maluszków jeszcze wszystko się może zmienić i alergia potrafi się cofnąć. Może warto przed taką decyzją spotkać się jeszcze z jakimś innym lekarzem i dopiero podjąć, w końcu dosyć poważną, decyzję.
    Z autopsji wiem, że sesje odczulające są bardzo wyczerujące dla organizmu. Może jednak da się to odłożyć na później i nie męczyć aż tak Waszego smyka. Pozdrowienia

• Autor: anari74 Data: 2008-04-13 08:03:58

dziękuję,a z lekarzami to wiadomo krótko i na temat odczulasz lub nie.Powiedzcie prosze czy bezpieczniejsze i skuteczniejsze są zastrzyki czy kropelki pod język?bo proponuje kropelki małemu.Z testów wynika że mały ma 10 na kurz wielkosci babel.Uwarzaja że to dużo dlatego trzeba u takiego maluszka.Co wy na to?

• Autor: vikunia Data: 2008-04-14 11:02:47

Moj chrześniak byl uczulony na roztocza i byl odczulany przez 6 lat zastrzykami. alergie zdiagnozowano jak mial 4 lata, teraz ma 23 lata i czasami ma nawroty ale bardzo slabe, szczegolnie po jakim przeziebieniu to występuje. Kropelki czy zastrzyki to tylko czesc leczenia. W domu trzeba pozbyc sie wszystkich dywanow , poscieli z pierza i dlugich zaslon i firan, czyli wszystkiego gdzie moze osiadac kurz. Odkurzanie mieszkania 2 razy dziennie , najlepiej odkurzaczem wodnym. Czeka was naprawdę duzo pracy. Pozdrawiam i zycze szybkiego zadzialania odczulania.

• Autor: anari74 Data: 2008-04-15 08:34:07

Serdecznie dziękuję

Przejdź do pełnej wersji serwisu