No i zaczelo sie. Wlasnie dostalam zaproszenia na dwie komunie, jedna z nich to komunia corki znajomych, a druga to komunia mojej chrzesnicy i mam nie lada dylemat, co podarowac (badz ile) tym dziewczynkom??? Bardzo Was kochani prosze o jakies podpowiedzi, co Wy dalibyscie w prezencie, a moze podpowiecie co Wasze dzieci (wnuki) dostaly i byly z tego zadowolone??? Licze na Was, bo naprawde ciezko mi to wymyslanie wychodzi. Pozdrawiam.
Moja wnuczka dostała na komunie- aparat cyfrowy , złoty łancuszek i branzoletkę, hulajnogę na akumulator ,dwieście euro , grę komputerową , pieniażki ,biblie no i oczywiście mase słodyczy .Zapomniałam, jeszcze rolki , obrazek wyszyty tylko dla niej jako pamiątka pierwszej komunii( dziewczynka na kleczniku i u gory hostia, a na dole- data , imie i nazwisko ) ,rower o którym marzyła . Musisz sama sobie poradzić z tym problemem , to zależy od Twoich możliwości finansowych i gustu .
No... to problem.... , dla chrześnicy kupiłam zlote kolczyki, to wydatek spory. Ale , dla corki znajomych kupiłabym nieco tańszy prezent, ale co? nie wiem. Jak ja szłam do komunii, to dostałam torebkę, zegarek, kule "śnieżną" z aniołkami, lalkę, ktora mówiła :"mama", och jaka byłam szczęśliwa....teraz na komunię dzieci dostają komputery, jutro będą to samochody... trudno radzić
Dwa lata temu miałam 2 Komunie w jednym dniu - były to dzieci z rodziny, chłopiec i dziewczynka. Na obiedzie byłam u chłopca - i kupiłam piłkę nożną ( w sklepie sportowym ) , niebieskie kwiatki i pamiątkę. Na kawie bylam u dziewczynki - i kupiłam czerwoną torebkę ze skóry, różowe kwiatki i pamiątkę. Widziałam, że ( oprócz kopert ) dostała jeszcze piękną ciepłą podomkę, coś z biżuterii i dres. Wiadomo , że dzieci dzielą się wrażeniami po tym wielkim dniu - więc prezenty dałam ( finansowo ) sprawiedliwe i chyba trafione, radość była wielka - panienka z toprebką spała, a chłopiec piłę kopie do dziś.
rower,to wiadomo.Dla dziewczynki zegarek ,kolczyki lub łańcuszek.To dostała moja córcia.A można jeszcze jakś fajny magnetofon z kompaktem lub inne cudeńko do grania,dzieci to lubią.Lub też pieniadze może na coś zbiera,moja zbierała na komputer.Pozdrawiam.
Moja córcia miała komunię 2 lata temu.Od chrzesnej dostała złote kolczyki,pieniądze i piękną biblię z dedykacją.Były pieniądze, aparat cyfrowy,srebrne lańcuszki,słodycze,pamiątki komunijne,komputer.Ze wszystkich prezentow byla bardzo zadowolona.
My w tym roku, obdarujemy chłopca Biblią i klockami Lego ( na życzenie rodziców, dostanie upominek od nas kilka dni wcześniej, by emocje zwoiązane z prezentami już opadły). 2 lata temu, chrześniak męża "zapragnął"od niego w prezencie komunijnym wieżę stereofoniczną....Ja swoim dzieciom od mała wpajam, że chrzestni to nie jest instytucja od dawania prezentów!!!! A I Komunia Św., to nie bibka, przy której zgarnia się prezenty.
Na komuni byłam jako gosc do tej pory tylko raz. Chrzesniaczka mojego meza. Bylo to 4 lata temu i wtedy nie bylismy jeszcze małżeństwem i jako tylko osoba towarzysząca kupiłam encyklopedię do szkoły, czy jakos tak, nie pamietam juz. Dziewczynce podobaly sie obrazki, lecz czy skorzystała bardziej z niej to nie umiem powiedzieć. Uważałam że to jest lepszy prezent niż pieniądze czy słodycze. Można także kupić inna książkę czy leksykon potrzebny do szkoły. W każdej księgarni można obejrzeć i zawsze pani sprzedająca cos poleci czy doradzi. Inne prezenty jakie wtedy dostała do frytkownica( sama zamowiła), albumy pamiatkowe, słodycze i pieniadze.
oj zaczeło sie :)) oboje z mężem mamy w tym roku komunie cchrzesniaków , ja chłopca , mąż dziewczynkę , ja kupiłam rower , mąż aparat cyfrowy , do tego kwiaty i bombonierki , i też musimy sie podzielić bo komunie trafiły w jednym dniu :)) a tak sie tego bałam :))
U nas te komunie wypadaja tydzien po tygodniu, a niedlugo potem jeszcze wesele, na ktorym rowniez wypada byc wrrrr.... chyba zbankrutuje...a tak nawiasem mowiac, to ciekawe propozycje niektore podajecie z tymi prezentami i na pewno z ktoregos skorzystam, na pewno kupie dla chrzesnicy Biblie, a co dalej jeszcze pomysle i prosze jesli jeszcze ktos ma jakas ciekawa propozycje w sprawie prezentu, to zapraszam i dziekuje za dotychczasowe :-))))
i własnie poszli goscie .... okazało sie ze mamy jeszcze jedną komunie hahahhaahaa , tydzień wcześniej :))) chyba pomyślę o mp4 lub kolczyki , sama śledze ten watek i moze z jakiejs rady skorzystam :)
Pozwolę sobie raz jeszcze zabrać głos, bo właśnie rozmawiałam ze znajomą która idzie na Komunię. Ponieważ dziewczynka jest " przyrodniczką " , dostanie książkę - album o ptakach - piękne wydanie - takie już nieco " poważniejsze " - i lornetkę. Inna ciocia kupuje plecak, a jeszcze ktoś jutro zabiera dziewczynkę do Optyka i funduje nowe okularki ( oprawki panna sama sobie wybierze ) Kola - nie dajmy się zwariować i nie bierz kredytu.
W takim razie ja wtrącę swoje parę groszy. Za rok również mam komunię u siostrzenicy. Nie mam zielonego pojęcia co jej podarować ponieważ ma wszystko.. :/ Kilka lat temu dziecko mojej znajomej miało Komunię. W szkole dzieci dzieliły się wrażeniami i przechwalały prezentami. Dostawały przeróżne rzeczy. Jedno jednak powaliło wszystkich - dostało akt własności działki budowlanej!!!!! Poprostu szok!
zgadzam sie z Tobą , później osoby mniej zamożne poprostu nie idą lub się zapozyczają zeby dorównać , katastrofa .A jak usłyszałam dzisiaj w wiadomosciach że na prezent komunijny funduja dzieciom operacje plastyczne............... ręce opadają......
Dawno temu:)) mój chrześniak zażyczył sobie na komunię rower BMX....teraz chyba musiało by to być BMW??:))))) A tak na poważnie..w zeszłym roku moja chrześnica szła do komuni i dostala ode mnie złoty łancuszek z przywieszką, kolczyki i piękny album o Janie Pawle II. Ten akt własności działki mnie powalił!!!!! Ludzie ja też chcę taki prezent.....komu zbywa????
ja kupilabym cos z bizuterii.Dla corki znajomej mioze to byc wisiorek literka jej imienia (Kosztuje to od 50 zl ) a dla chrzesnicy moze pierścionek . Jesli zamiast brylantu:) kupisz z cyrkoniem to myslę ze nie zrujnuje Cie to a dziewczynki beda mialy ladne pamiatki.
No i zaczelo sie. Wlasnie dostalam zaproszenia na dwie komunie, jedna z nich to komunia corki znajomych, a druga to komunia mojej chrzesnicy i mam nie lada dylemat, co podarowac (badz ile) tym dziewczynkom??? Bardzo Was kochani prosze o jakies podpowiedzi, co Wy dalibyscie w prezencie, a moze podpowiecie co Wasze dzieci (wnuki) dostaly i byly z tego zadowolone??? Licze na Was, bo naprawde ciezko mi to wymyslanie wychodzi. Pozdrawiam.
Ja mojemu synkowi kupiłam w tym roku komputer.
Moja wnuczka dostała na komunie- aparat cyfrowy , złoty łancuszek i branzoletkę, hulajnogę na akumulator ,dwieście euro , grę komputerową , pieniażki ,biblie no i oczywiście mase słodyczy .Zapomniałam, jeszcze rolki , obrazek wyszyty tylko dla niej jako pamiątka pierwszej komunii( dziewczynka na kleczniku i u gory hostia, a na dole- data , imie i nazwisko ) ,rower o którym marzyła .
Musisz sama sobie poradzić z tym problemem , to zależy od Twoich możliwości finansowych i gustu .
Panie chron mnie przed zaproszeniem na komunie !!
No... to problem.... , dla chrześnicy kupiłam zlote kolczyki, to wydatek spory.
Ale , dla corki znajomych kupiłabym nieco tańszy prezent, ale co? nie wiem.
Jak ja szłam do komunii, to dostałam torebkę, zegarek, kule "śnieżną" z aniołkami, lalkę, ktora mówiła :"mama", och jaka byłam
szczęśliwa....teraz na komunię dzieci dostają komputery, jutro będą to samochody... trudno radzić
Dwa lata temu miałam 2 Komunie w jednym dniu - były to dzieci z rodziny, chłopiec i dziewczynka.
Na obiedzie byłam u chłopca - i kupiłam piłkę nożną ( w sklepie sportowym ) , niebieskie kwiatki i pamiątkę.
Na kawie bylam u dziewczynki - i kupiłam czerwoną torebkę ze skóry, różowe kwiatki i pamiątkę.
Widziałam, że ( oprócz kopert ) dostała jeszcze piękną ciepłą podomkę, coś z biżuterii i dres.
Wiadomo , że dzieci dzielą się wrażeniami po tym wielkim dniu - więc prezenty dałam ( finansowo ) sprawiedliwe i chyba trafione, radość była wielka - panienka z toprebką spała, a chłopiec piłę kopie do dziś.
rower,to wiadomo.Dla dziewczynki zegarek ,kolczyki lub łańcuszek.To dostała moja córcia.A można jeszcze jakś fajny magnetofon z kompaktem lub inne cudeńko do grania,dzieci to lubią.Lub też pieniadze może na coś zbiera,moja zbierała na komputer.Pozdrawiam.
Moja córcia miała komunię 2 lata temu.Od chrzesnej dostała złote kolczyki,pieniądze i piękną biblię z dedykacją.Były pieniądze, aparat cyfrowy,srebrne lańcuszki,słodycze,pamiątki komunijne,komputer.Ze wszystkich prezentow byla bardzo zadowolona.
My w tym roku, obdarujemy chłopca Biblią i klockami Lego ( na życzenie rodziców, dostanie upominek od nas kilka dni wcześniej, by emocje zwoiązane z prezentami już opadły). 2 lata temu, chrześniak męża "zapragnął"od niego w prezencie komunijnym wieżę stereofoniczną....Ja swoim dzieciom od mała wpajam, że chrzestni to nie jest instytucja od dawania prezentów!!!! A I Komunia Św., to nie bibka, przy której zgarnia się prezenty.
Na komuni byłam jako gosc do tej pory tylko raz. Chrzesniaczka mojego meza. Bylo to 4 lata temu i wtedy nie bylismy jeszcze małżeństwem i jako tylko osoba towarzysząca kupiłam encyklopedię do szkoły, czy jakos tak, nie pamietam juz. Dziewczynce podobaly sie obrazki, lecz czy skorzystała bardziej z niej to nie umiem powiedzieć. Uważałam że to jest lepszy prezent niż pieniądze czy słodycze. Można także kupić inna książkę czy leksykon potrzebny do szkoły. W każdej księgarni można obejrzeć i zawsze pani sprzedająca cos poleci czy doradzi. Inne prezenty jakie wtedy dostała do frytkownica( sama zamowiła), albumy pamiatkowe, słodycze i pieniadze.
oj zaczeło sie :)) oboje z mężem mamy w tym roku komunie cchrzesniaków , ja chłopca , mąż dziewczynkę , ja kupiłam rower , mąż aparat cyfrowy , do tego kwiaty i bombonierki , i też musimy sie podzielić bo komunie trafiły w jednym dniu :)) a tak sie tego bałam :))
U nas te komunie wypadaja tydzien po tygodniu, a niedlugo potem jeszcze wesele, na ktorym rowniez wypada byc wrrrr.... chyba zbankrutuje...a tak nawiasem mowiac, to ciekawe propozycje niektore podajecie z tymi prezentami i na pewno z ktoregos skorzystam, na pewno kupie dla chrzesnicy Biblie, a co dalej jeszcze pomysle i prosze jesli jeszcze ktos ma jakas ciekawa propozycje w sprawie prezentu, to zapraszam i dziekuje za dotychczasowe :-))))
i własnie poszli goscie .... okazało sie ze mamy jeszcze jedną komunie hahahhaahaa , tydzień wcześniej :))) chyba pomyślę o mp4 lub kolczyki , sama śledze ten watek i moze z jakiejs rady skorzystam :)
Pozwolę sobie raz jeszcze zabrać głos, bo właśnie rozmawiałam ze znajomą która idzie na Komunię.
Ponieważ dziewczynka jest " przyrodniczką " , dostanie książkę - album o ptakach
- piękne wydanie - takie już nieco " poważniejsze " - i lornetkę.
Inna ciocia kupuje plecak, a jeszcze ktoś jutro zabiera dziewczynkę do Optyka i funduje nowe okularki
( oprawki panna sama sobie wybierze )
Kola - nie dajmy się zwariować i nie bierz kredytu.
W takim razie ja wtrącę swoje parę groszy. Za rok również mam komunię u siostrzenicy. Nie mam zielonego pojęcia co jej podarować ponieważ ma wszystko.. :/ Kilka lat temu dziecko mojej znajomej miało Komunię. W szkole dzieci dzieliły się wrażeniami i przechwalały prezentami. Dostawały przeróżne rzeczy. Jedno jednak powaliło wszystkich - dostało akt własności działki budowlanej!!!!!
Poprostu szok!
Jak już, - to willę z basenem !
Ale takie prezentowe szaleństwo jest chyba tylko w Polsce.
( wiem, przepraszam, za dużo mnie w tym wątku - ale nie wytrzymałam )
zgadzam sie z Tobą , później osoby mniej zamożne poprostu nie idą lub się zapozyczają zeby dorównać , katastrofa .A jak usłyszałam dzisiaj w wiadomosciach że na prezent komunijny funduja dzieciom operacje plastyczne............... ręce opadają......
Dziewczyny nie zalamujcie mnie, hi hi hi dobrze, ze ci "komunisci" sa nieletni, bo by trzeba bylo chyba niedlugo auta w prezencie dawac :-))))
Dawno temu:)) mój chrześniak zażyczył sobie na komunię rower BMX....teraz chyba musiało by to być BMW??:)))))
A tak na poważnie..w zeszłym roku moja chrześnica szła do komuni i dostala ode mnie złoty łancuszek z przywieszką, kolczyki i piękny album o Janie Pawle II.
Ten akt własności działki mnie powalił!!!!! Ludzie ja też chcę taki prezent.....komu zbywa????
ja kupilabym cos z bizuterii.Dla corki znajomej mioze to byc wisiorek literka jej imienia (Kosztuje to od 50 zl ) a dla chrzesnicy moze pierścionek . Jesli zamiast brylantu:) kupisz z cyrkoniem to myslę ze nie zrujnuje Cie to a dziewczynki beda mialy ladne pamiatki.