Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Komunia

• Autor: kola Data: 2008-04-12 22:17:21

No i zaczelo sie. Wlasnie dostalam zaproszenia na dwie komunie, jedna z nich to komunia corki znajomych, a druga to komunia mojej chrzesnicy i mam nie lada dylemat, co podarowac (badz ile) tym dziewczynkom??? Bardzo Was kochani prosze o jakies podpowiedzi, co Wy dalibyscie w prezencie, a moze podpowiecie co Wasze dzieci (wnuki) dostaly i byly z tego zadowolone??? Licze na Was, bo naprawde ciezko mi to wymyslanie wychodzi. Pozdrawiam.

• Autor: mysha2006 Data: 2008-04-12 22:21:38

Ja mojemu synkowi kupiłam w tym roku komputer.

• Autor: basiaaa Data: 2008-04-12 22:43:22

Moja wnuczka dostała na komunie- aparat cyfrowy , złoty łancuszek i branzoletkę, hulajnogę na akumulator ,dwieście euro , grę komputerową , pieniażki ,biblie no i oczywiście mase słodyczy .Zapomniałam, jeszcze rolki  , obrazek wyszyty tylko dla niej jako pamiątka pierwszej komunii( dziewczynka na kleczniku i u gory hostia, a na dole- data , imie i nazwisko ) ,rower o którym marzyła .
    Musisz sama sobie poradzić z tym problemem , to zależy od Twoich możliwości finansowych i gustu .

• Autor: miauka Data: 2008-04-14 06:31:33

Panie chron mnie przed zaproszeniem na komunie !!

:D

• Autor: jasia Data: 2008-04-12 23:33:05

No... to problem.... , dla chrześnicy kupiłam zlote kolczyki, to wydatek spory.
    Ale , dla corki znajomych kupiłabym nieco tańszy prezent, ale co? nie wiem.
    Jak ja szłam do komunii, to dostałam torebkę, zegarek, kule "śnieżną" z aniołkami, lalkę, ktora mówiła :"mama", och jaka byłam
    szczęśliwa....teraz na komunię dzieci dostają komputery, jutro będą to samochody... trudno radzić

• Autor: mariateresa Data: 2008-04-13 00:46:37

Dwa lata temu miałam 2  Komunie w jednym dniu -  były to dzieci z  rodziny,  chłopiec i dziewczynka.
    Na obiedzie byłam u chłopca -  i kupiłam piłkę nożną  ( w  sklepie sportowym ) ,   niebieskie kwiatki i pamiątkę.
    Na  kawie  bylam u dziewczynki -  i kupiłam  czerwoną torebkę ze skóry,   różowe kwiatki i pamiątkę.
    Widziałam,  że  ( oprócz kopert )  dostała jeszcze piękną ciepłą podomkę,  coś z biżuterii  i  dres.
    Wiadomo , że dzieci  dzielą się wrażeniami  po tym wielkim dniu -  więc prezenty dałam  ( finansowo )  sprawiedliwe  i chyba trafione,  radość była wielka -  panienka z toprebką spała,  a chłopiec piłę kopie do dziś.  

• Autor: anari74 Data: 2008-04-13 08:09:55

rower,to wiadomo.Dla dziewczynki zegarek ,kolczyki lub łańcuszek.To dostała moja córcia.A można jeszcze jakś fajny magnetofon z kompaktem lub inne cudeńko do grania,dzieci to lubią.Lub też pieniadze może na coś zbiera,moja zbierała na komputer.Pozdrawiam.

• Autor: figusia Data: 2008-04-13 09:19:55

Moja córcia miała komunię 2 lata temu.Od chrzesnej dostała złote kolczyki,pieniądze i piękną biblię z dedykacją.Były pieniądze, aparat cyfrowy,srebrne lańcuszki,słodycze,pamiątki komunijne,komputer.Ze wszystkich prezentow byla bardzo zadowolona.

• Autor: aloiram Data: 2008-04-13 09:20:41

My w tym roku, obdarujemy chłopca Biblią i klockami Lego ( na życzenie rodziców, dostanie upominek od nas kilka dni wcześniej, by emocje zwoiązane z prezentami już opadły). 2 lata temu, chrześniak męża "zapragnął"od niego w prezencie komunijnym wieżę stereofoniczną....Ja swoim dzieciom od mała wpajam, że chrzestni to nie jest instytucja od dawania prezentów!!!! A I Komunia Św., to nie bibka, przy której zgarnia się  prezenty.

• Autor: katarzyna24 Data: 2008-04-13 12:57:47

Na komuni byłam jako gosc do tej pory tylko raz. Chrzesniaczka mojego meza. Bylo to 4 lata temu i wtedy nie bylismy jeszcze małżeństwem i jako tylko osoba towarzysząca kupiłam encyklopedię do szkoły, czy jakos tak, nie pamietam juz. Dziewczynce podobaly sie obrazki, lecz czy skorzystała bardziej z niej to nie umiem powiedzieć. Uważałam że to jest lepszy prezent niż pieniądze czy słodycze. Można także kupić inna książkę czy leksykon potrzebny do szkoły. W każdej księgarni można obejrzeć i zawsze pani sprzedająca cos poleci czy doradzi. Inne prezenty jakie wtedy dostała do frytkownica( sama zamowiła), albumy pamiatkowe, słodycze i pieniadze.

• Autor: makusia Data: 2008-04-13 13:45:14

oj zaczeło sie :)) oboje z mężem mamy w tym roku komunie cchrzesniaków , ja chłopca , mąż dziewczynkę , ja kupiłam rower , mąż aparat cyfrowy , do tego kwiaty i bombonierki , i też musimy sie podzielić bo komunie trafiły w jednym dniu :)) a tak sie tego bałam :))

• Autor: kola Data: 2008-04-13 14:42:05

U nas te komunie wypadaja tydzien po tygodniu, a niedlugo potem jeszcze wesele, na ktorym rowniez wypada byc wrrrr.... chyba zbankrutuje...a tak nawiasem mowiac, to ciekawe propozycje niektore podajecie z tymi prezentami i na pewno z ktoregos skorzystam, na pewno kupie dla chrzesnicy Biblie, a co dalej jeszcze pomysle i prosze jesli jeszcze ktos ma jakas ciekawa propozycje w sprawie prezentu, to zapraszam i dziekuje za dotychczasowe :-))))

• Autor: makusia Data: 2008-04-13 15:28:22

i własnie poszli goscie .... okazało sie ze mamy jeszcze jedną komunie hahahhaahaa , tydzień wcześniej :))) chyba pomyślę o mp4 lub kolczyki , sama śledze ten watek i moze z jakiejs rady skorzystam :)

• Autor: mariateresa Data: 2008-04-13 15:34:31

Pozwolę sobie raz jeszcze zabrać głos,  bo właśnie rozmawiałam ze znajomą która idzie na Komunię. 
    Ponieważ dziewczynka jest " przyrodniczką " , dostanie książkę - album o ptakach 
    -  piękne wydanie - takie już nieco " poważniejsze "  -   i lornetkę.
    Inna ciocia kupuje plecak,  a jeszcze ktoś jutro zabiera dziewczynkę do Optyka i funduje nowe okularki 
    ( oprawki panna sama sobie wybierze )
    Kola -  nie dajmy się zwariować i nie bierz kredytu.

• Autor: Iloria_S Data: 2008-04-13 22:03:23

W takim razie ja wtrącę swoje parę groszy. Za rok również mam komunię u siostrzenicy. Nie mam zielonego pojęcia co jej podarować ponieważ ma wszystko.. :/ Kilka lat temu dziecko mojej znajomej miało Komunię. W szkole dzieci dzieliły się wrażeniami i przechwalały prezentami. Dostawały przeróżne rzeczy. Jedno jednak powaliło wszystkich - dostało akt własności działki budowlanej!!!!! Poprostu szok!

• Autor: mariateresa Data: 2008-04-13 23:49:41

Akt własności działki budowlanej ??     No też mi prezent !
    Jak już, -  to willę z basenem !

Na całym świecie dzieci z rodzin katolickich idą do Komunii. 
    Ale takie prezentowe szaleństwo jest chyba tylko w Polsce.

( wiem,  przepraszam,  za dużo mnie w tym wątku  - ale nie wytrzymałam )

• Autor: makusia Data: 2008-04-14 00:09:06

zgadzam sie z Tobą , później osoby mniej zamożne poprostu nie idą lub się zapozyczają zeby dorównać , katastrofa .A jak usłyszałam dzisiaj w wiadomosciach że na prezent komunijny funduja dzieciom operacje plastyczne............... ręce opadają......

• Autor: kola Data: 2008-04-14 00:19:24

Dziewczyny nie zalamujcie mnie, hi hi hi dobrze, ze ci "komunisci" sa nieletni, bo by trzeba bylo chyba niedlugo auta w prezencie dawac :-))))

• Autor: alfa_beta Data: 2008-04-14 07:38:31

Dawno temu:)) mój chrześniak zażyczył sobie na komunię rower BMX....teraz chyba musiało by to być BMW??:)))))
    A tak na poważnie..w zeszłym roku moja chrześnica szła do komuni i dostala ode mnie złoty łancuszek z przywieszką, kolczyki i piękny album o Janie Pawle II. 
    Ten akt własności działki mnie powalił!!!!! Ludzie ja też chcę taki prezent.....komu zbywa????

• Autor: vikunia Data: 2008-04-14 11:11:19

ja kupilabym cos z bizuterii.Dla corki znajomej mioze to byc wisiorek literka jej imienia (Kosztuje to od 50 zl ) a dla chrzesnicy moze pierścionek . Jesli zamiast brylantu:) kupisz z cyrkoniem to myslę ze nie zrujnuje Cie to a dziewczynki beda mialy ladne pamiatki.

Przejdź do pełnej wersji serwisu