Forum

Kuchenne porady

Biały krem do tortu

• Autor: małgoska Data: 2008-04-15 23:31:09

Dziewczynki drogie i nie tylko, bede robial tort w srodku z bita smietana na zewnatrz chialabym zeby był jakis biały lub bardzo jasny krem bo na nim zamierzam zrobic kwiatki z masy amrcepanowej a na smietanie sie rozpłyną, dlatego wlasnie poszukuje jakiegos dobrego przepisu na krem moze macie jakies sprawdzone ktore robicie? bylabym wdzieczna za pomoc, przegladam troche przepisy no ale moze macie cos pod reka, z gory dziekuje

• Autor: Dorotaxx Data: 2008-04-16 06:52:55

http://wielkiezarcie.com/przepis31589.html

• Autor: agness Data: 2008-04-16 09:27:53

moj niezawodny krem o smaku waniliowym
    0,5l mleka,1szkl cukru,cukier waniliowy,2łyzki czubate mąki pszennej,2łyzki czubate mąki ziemniaczanej,kostka Kasi(lub innej palmy)
    od mleka odlac szklanke mleka -w niej rozprowadzic,cukry,maki.Reszte mleka zagotowac-do gotujacego wlac rozmieszane składniki i mieszajac chwile gotowac ,az zgestnieje.Zimny budyn utrzec z Kasia i gotowe.Krem jest biały,stosuje do tortów  i zawsze do karpatki.

• Autor: małgoska Data: 2008-04-16 11:37:42

dziekuje wam bardzo dziewczynki ;-)

• Autor: Trusia Data: 2008-04-16 13:20:59

A może też masa śmietanowa, tylko trochę inaczej. Ja ubijam 0,5 litra kremówki z 3 łyżkami cukru pudru. Do sztywnej śnietany dodaję 3 serki homogenizowane waniliowe (takie po 150g), dokładnie mieszam i dodaje 3łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3szkl wrzątku. Masa bardzo dobrze się rozsmarowuje, nadaje się do przełożenia i do obłożenia tortu. Można nawet włożyć w nią owoce i nie podchodzi wodą. Kiedy stężeje spokojnie można ubrać tort kwiatami z marcepanu i nic się im nie stnie. Sprawdzałam. Nawet kwiatki z opłatka się nie rozmiękają. Życzę udanych wypieków ;)

• Autor: małgoska Data: 2008-04-16 21:32:05

Ja wlasnie robie ta mase smietanowa z serkami i kiedy nałozylam na nią mase cukrowa to mi sie rozpływała wiec juz nie bede probowac bo fatalnie to wygladało a robiłam wtedy tort lalkę ale i tak dziekuje za propozycje

Przejdź do pełnej wersji serwisu