Dzisiaj w szkole mojego syna ma być taki test ,co o tym myślicie ? Jutro mają być winiki w Gazecie Wyborczej , adzisiaj koło godziny 16 na stronie internetowej Gazety.
Moja corcia,tez pisze dzis testy.Wczoraj dopiero sie dowiedzieli myslalam ze uprzedza ich wczesniej i na szybkiego wczoraj sobie powtarzała materiał.Trzymam kciuki za piszacych dzis trzecioklasistow.
U nas w szkole dzieci od kilku lat piszą testy kompetencyjne - każdy na poziomie danej klasy. Odbywa się to gdzieś koniec września początek października. dzieci piszą te testy z marszu (bo o to chodzi) - to znaczy wiedzą kiedy będą, ale nie wiedzą z czego - chodzi o sprawdzenie wiedzy z poprzednich lat - tego co się nauczyły a nie to co wykuły na pamięć (to dotyczy bardziej starszych klas, a nie 1-3). Oczywiście wynik nie ma najmniejszego wpływu na ocenę. Testy opracowywane są przez jakąś firmę pedagogiczna - po otrzymaniu wyników indywidualnych szkoła dostaje także wynik szkoły na tle innych oraz jak wypadła punktacja innych szkół - w ten sposób można sobie porównać poziomy., I tu muszę się pochwalić - bo choć mieszkam w małym miasteczku to poziom mamy dosyć wysoki i plasujemy się na szczycie listy rankingowej.
Jak napisałaś o tym dzisiejszym teście to zaczęłam się zastanawiać. Bo córka chodzi do trzeciej klasy. I dzisiaj wyjątkowo poszli do duzej szkoły (normalnie lekcje mają w małej, budynek mieści się gdzie indziej, na innej ulicy), zamiast na popołudnie (akurat tak mają u nas trzecie klasy) to na rano. Moze i oni coś piszą. Ale tak bez ostrzeżenia? No chyba, że pani mówiła o teście w poniedziałek - a ona wtedy została zwolniona z lekcji.
Test ,o którym piszecie ma charakter ogólnopolski. Przygotowany jest przez wydawnictwo OPERON przy współpracy z Gazetą Wyborczą. Przystąpiły do niego te szkoły, które chciały. Ma służyć określeniu poziomu wiedzy trzecioklasistów i nie ma nic wspólnego z wewnątrzszkolnymi testami kompetencji uczniów klas III.
No i test był. Nie zapowiedziany. Ale test jak test - nikomu nie zaszkodzi. Natomiast nie podobało mi się podejście nauczycielki - że to będzie warunkowało zdanie do czwartej klasy - tak powiedziała dzieciom. A przecież to nie prawda.
To oczywiście nieprawda, ekkore, ale domyślać się tylko mogę, że pani w ten niefortunny sposób chciała zmobilizować dzieci do maksymalnego wysiłku i starań przy pracy nad testem. Pozdrawiam serdecznie : )
A moja Trzecioklasistka testu nie pisała. Nasza szkoła widocznie do niego nie przystąpiła. Po akcji "Szkoła z klasą" zorganizowanej też przez GW chyba się nawet cieszę:) Ze trzy nocki poświęciłam wtedy na opisanie wykonanych przez nas zadań (jestem belfrzycą, dla niewtajemniczonych:)) i tego typu akcje kojarzą mi się niezbyt dobrze. A wewnętrzne badanie jakości nauczania mamy co roku, więc i tak wyjdzie czego kto się nauczył. Chociaż z tego co wiem wyniki takich testów nie zawsze są wymierne i odzwierciedlają prawdziwy obraz stanu wiedzy i umiejętniości ucznia. Zbyt wiele czynników może tu zadziałać na korzyść lub częściej na niekorzyść ucznia. Już samo to, że dnia 16 kwietnia 2008 o godzinie 8.00 każdy uczeń trzeciej klasy przystępujący do testu miał mieć szczyt intelektualny jest po prostu niemożliwe:) Dochodzi do tego stres i ogólne samopoczucie i pogoda itp, itd. Czasami na takich podsumowaniach dużo lepiej radzą sobie uczniowie postrzegani w szkole jako niezbyt przykładający sie do nauki - mają lepszy dzień lub więcej szczęścia. Po wprowadzeniu testu po klasie szóstej i po gimnazjum, jak płachta na byka działają na mnie informacje o kolejnych ogólnopolskich testach, ktokolwiek by ich nie organizował. Ale to oczywiście moje idywidualne odczucia:)
Dzisiaj w szkole mojego syna ma być taki test ,co o tym myślicie ?
Jutro mają być winiki w Gazecie Wyborczej , adzisiaj koło godziny 16 na stronie internetowej Gazety.
Moja corcia,tez pisze dzis testy.Wczoraj dopiero sie dowiedzieli myslalam ze uprzedza ich wczesniej i na szybkiego wczoraj sobie powtarzała materiał.Trzymam kciuki za piszacych dzis trzecioklasistow.
U nas w szkole dzieci od kilku lat piszą testy kompetencyjne - każdy na poziomie danej klasy. Odbywa się to gdzieś koniec września początek października. dzieci piszą te testy z marszu (bo o to chodzi) - to znaczy wiedzą kiedy będą, ale nie wiedzą z czego - chodzi o sprawdzenie wiedzy z poprzednich lat - tego co się nauczyły a nie to co wykuły na pamięć (to dotyczy bardziej starszych klas, a nie 1-3). Oczywiście wynik nie ma najmniejszego wpływu na ocenę.
Testy opracowywane są przez jakąś firmę pedagogiczna - po otrzymaniu wyników indywidualnych szkoła dostaje także wynik szkoły na tle innych oraz jak wypadła punktacja innych szkół - w ten sposób można sobie porównać poziomy.,
I tu muszę się pochwalić - bo choć mieszkam w małym miasteczku to poziom mamy dosyć wysoki i plasujemy się na szczycie listy rankingowej.
takie testy też u mojego syna dzieci piszą , a w tym roku dodatkowo jeszcze ten test .
Jak napisałaś o tym dzisiejszym teście to zaczęłam się zastanawiać. Bo córka chodzi do trzeciej klasy. I dzisiaj wyjątkowo poszli do duzej szkoły (normalnie lekcje mają w małej, budynek mieści się gdzie indziej, na innej ulicy), zamiast na popołudnie (akurat tak mają u nas trzecie klasy) to na rano. Moze i oni coś piszą. Ale tak bez ostrzeżenia? No chyba, że pani mówiła o teście w poniedziałek - a ona wtedy została zwolniona z lekcji.
Test ,o którym piszecie ma charakter ogólnopolski. Przygotowany jest przez wydawnictwo OPERON przy współpracy z Gazetą Wyborczą. Przystąpiły do niego te szkoły, które chciały. Ma służyć określeniu poziomu wiedzy trzecioklasistów i nie ma nic wspólnego z wewnątrzszkolnymi testami kompetencji uczniów klas III.
No i test był. Nie zapowiedziany.
Ale test jak test - nikomu nie zaszkodzi. Natomiast nie podobało mi się podejście nauczycielki - że to będzie warunkowało zdanie do czwartej klasy - tak powiedziała dzieciom. A przecież to nie prawda.
To oczywiście nieprawda, ekkore, ale domyślać się tylko mogę, że pani w ten niefortunny sposób chciała zmobilizować dzieci do maksymalnego wysiłku i starań przy pracy nad testem.
Pozdrawiam serdecznie : )
Pozdrawiam serdecznie : )