sorki pomyliłam działy ;] no właśnie co myslicie na temat nowego działu "dekoracje"?? i jeszcze jedno... wiele osób ma dylemat w momencie zakupu owoców i warzyw egzotycznych czy nietradycyjnych... może by jakiś kącik rad w tej właśnie sprawie??
no np. szparagi - nie każdy wie jak ugotować, a to dostepne warzywo i do tego jaka przygoda kulinarna w odkrywaniu smaków a wiele osób z tego rezygnuje... albo jakie mango wybrać, by było dojrzałe albo karczocha. łatwiej byłoby stworzyć dział (alfabetycznie wg nazw warzyw, owoców), nie trzebaby było szukać po forum czy czekać na odpowiedź ;] a jeśli chodzi o dekoracje, to oczywiście kulinarne :) zainspirował mnie pewien filmik o kawie http://www.funportal.pl/Zapraszamy_na_kawe/2aa61c1c/podglad.html i pomyślałam sobie, że jest tyle fajnych pomysłów i bardzo prostych, i szybkich w przygotowaniu, które z pewnością ucieszą oko :)
ale sie nie moge nagadać ;D albo słowniczek zagranicznych nazw przypraw, jakiś składników jak sosy czy cóś i dopisany substytut jak to wykonać nie mając danego sosu, przyprawy... to by ułatwiło też sprawę niejednej osobie ;]
Podpisuję sie pod tym wrzuć sobie w wyszukiwarce np sos sojowy.... co ci sie otwiera 14 stron przepisów z tą przyprawą ale żadnych konkretów na ten temat, żadnych informacji do czego go urzywać a z czym lepiej nie łączyć. itp. Pewno jakbyś wrzuciła cykoria to kilka stron byłoby z przepisami na wykonanie ale nigdzie nie znajdziesz informacji co to za warzywo jakie ma właściwości itp. Może faktycznie przydały by sie nowe działy, a może lepiej nie bo wtedy stronka byłaby bardziej przeciążona i wolniej by chodziała????? Nie wiem????
Użytkownik goosia napisał w wiadomości: > Mnie brakuje podziału na dania na kolację- wykwintną czy też nie...i np. inne > okazje...chrzciny, urodziny, rocznice...
Użytkownik avea napisał w wiadomości: > Wszystko pięknie,ale u mnie żaden z zamiecszczonych w tym wątku przepisów nie > jest dostępny.Może robię coś źle,a może....
Sprawdziłem (narobiłem alarmu niepotrzebnie na Olimipie ...;-)))/...nie działaja tylko linki zabrane przez twórców.
Większość warzyw i owoców opisamych jest już na forum i wystarczy wystukac hasło i zaznaczyć że maja być szukane tylko na forum i w artykułach ale nowe działy napewno by uporzadkowały pewne sprawy i skończylo by się wieczne pytanie o to samo bo wątek z tym tematem nie był dawno zaczepiany i jest na tyle daleko że większości nie chce się przeglądać całego forum. Mnie osobiście bardzo brakuje dokładniejszej wyszukiwarki np. jeśli chciałabym ograniczyć poszukiwania hasła jabłka tylko w orębie jednego działu np. mięsa bardzo by to przyspieszyło odnajdywanie potrzebnych przepisów.
Ty > jabłka, Y > gruszki, Y > mango, A' > kapustę pekińską, B' > kapustę włoską ....w nieskończoność. Jest cos takiego w momencie wstawiania przepisów: słowa kluczowe... wystarczy byśmy sami dbali o ułatwienie innym z korzystania z przepisów. Jak myślisz? Sam nie wiem czy zadbałem o to wstawiając swoje przepisy. Przejrzyj swoje i zobacz czy zadbałaś innych. Pozdrawiam Janek
Ze słów kluczowych jak najbardziej kozystam ale trzeba by tam wpisywać wszystkie składniki i to czym w zasadzie jest przepis czyli np. jabłka, kurczak itd...... a później np. obiad , mięso, itp. lub jesli to salatka to w słowach kluczowych powinno znaleśc się słowo sałatka, wtedy wyszukując przepisu wpisujesz np. kurczak , sałtka i powinno tylko to wyskoczyć,
Wstawianie wśród słów kluczowych słowa np. obiad uważam za zbędne, bo idąc dalej zaczęto by wpisywać podwieczorek kolacja etc etc. Wpisywanie wszystkich składnikow też jest przesadą, zamiast wpisywać mięso, które już samo w sobie tworzy grupę; właściwiej bedzie: wołowina, cielęcina.Wyszczególnianie poszczególnych części tuszy byłoby juz kompletną bzdurą. W restauracjach używa(ło) się pewnych części, do poszczególnych potraw, natomiast tutaj, nie każdy jest rzeźnikiem czy masarzem i wystarczy podział wg pochodzenia, a szczegółowe określenie wg podziału na tusze w przepisie może być. Również słowo sałatka winno być w tytule, chociaż też mam tu wątpliwości > jest grupa sałatki w przepisach.
Spróbuj sama na kartkach stworzyć taki podział tylko swoich przepisów, z użyciem słów kluczowych a zobaczysz sama , że uzucie zbyt wielu słów, stworzy ci galimatias w samych tylko potrawach zbliżonych, a na WŻ mamy niektórych potraw zblizonych o zbliżonych saladnikach ajedna całkiem odmiennych pod wzgledem sporzadzania: np gptownw, smażone...i co wówczas, asłowach kluczowych trzeba byłoby wpisywać: gotowane, ... smażone, ...pieczone...
Zbyt mało myślimy o innych użytkownikach. Z drugiej strony, czasem niektórym (nie mówię leniom!!!) nie chce się "pogłówkować" tak przy wpisywaniu swoich przepisów jak i podczas ich wyszukiwania. Najłatwiej wklepać nowy wątek : RAAAATUUNKU, POMOCY JAK USMAŻYĆ SCHABOWEGO, ....lub : POMOCY JAK UGOTOWaĆ ZIEMNIAKI Ale to jest tylko moje zdanie, wypowiedź dotycząca wpisów słów kluczowych. Pozdrawiam Janek
przychylam się do propozycji Tweety1811..........mi osobiście brakuje działu z dekorowaniem potraw....oczywiście istnieje strona RĘKODZIEŁO na WŻ....ale są tam też propozycje dekoracji z papieru. Fajnie, ale....myslę,że powinny być tam podziały....na dekorowanie np. tortów, placków.....dekorowanie przystawek.......dekorowanie "zimnej płyty"........dekorowanie deserów.........i inne ....i oczywiście dekoracje z papieru i innych plastycznych materiałów
no właśnie co myslicie na temat nowego działu "dekoracje"??
i jeszcze jedno... wiele osób ma dylemat w momencie zakupu owoców i warzyw egzotycznych czy nietradycyjnych... może by jakiś kącik rad w tej właśnie sprawie??
piszesz o dekoracjach potraw??
jesli jakis tam innych to polecam
http://wielkiezarcie.com/artykuly_grupa.php?id=10
tak o dekoracjach potraw ;] ale dzięki :) pozdrawiam
no np. szparagi - nie każdy wie jak ugotować, a to dostepne warzywo i do tego jaka przygoda kulinarna w odkrywaniu smaków a wiele osób z tego rezygnuje... albo jakie mango wybrać, by było dojrzałe albo karczocha. łatwiej byłoby stworzyć dział (alfabetycznie wg nazw warzyw, owoców), nie trzebaby było szukać po forum czy czekać na odpowiedź ;]
a jeśli chodzi o dekoracje, to oczywiście kulinarne :) zainspirował mnie pewien filmik o kawie http://www.funportal.pl/Zapraszamy_na_kawe/2aa61c1c/podglad.html
i pomyślałam sobie, że jest tyle fajnych pomysłów i bardzo prostych, i szybkich w przygotowaniu, które z pewnością ucieszą oko :)
ale sie nie moge nagadać ;D
albo słowniczek zagranicznych nazw przypraw, jakiś składników jak sosy czy cóś i dopisany substytut jak to wykonać nie mając danego sosu, przyprawy... to by ułatwiło też sprawę niejednej osobie ;]
Podpisuję sie pod tym wrzuć sobie w wyszukiwarce np sos sojowy.... co ci sie otwiera 14 stron przepisów z tą przyprawą ale żadnych konkretów na ten temat, żadnych informacji do czego go urzywać a z czym lepiej nie łączyć. itp. Pewno jakbyś wrzuciła cykoria to kilka stron byłoby z przepisami na wykonanie ale nigdzie nie znajdziesz informacji co to za warzywo jakie ma właściwości itp. Może faktycznie przydały by sie nowe działy, a może lepiej nie bo wtedy stronka byłaby bardziej przeciążona i wolniej by chodziała????? Nie wiem????
na google czy na wielkim żarciu
Mnie brakuje podziału na dania na kolację- wykwintną czy też nie...i np. inne okazje...chrzciny, urodziny, rocznice...
Użytkownik goosia napisał w wiadomości:
> Mnie brakuje podziału na dania na kolację- wykwintną czy też nie...i np. inne
> okazje...chrzciny, urodziny, rocznice...
A poszukać nie łaska,...leniuszku
masz ... http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=39577&post=39577
Użytkownik avea napisał w wiadomości:
> Wszystko pięknie,ale u mnie żaden z zamiecszczonych w tym wątku przepisów nie
> jest dostępny.Może robię coś źle,a może....
Sprawdziłem (narobiłem alarmu niepotrzebnie na Olimipie ...;-)))/...nie działaja tylko linki zabrane przez twórców.
Większość warzyw i owoców opisamych jest już na forum i wystarczy wystukac hasło i zaznaczyć że maja być szukane tylko na forum i w artykułach ale nowe działy napewno by uporzadkowały pewne sprawy i skończylo by się wieczne pytanie o to samo bo wątek z tym tematem nie był dawno zaczepiany i jest na tyle daleko że większości nie chce się przeglądać całego forum.
Mnie osobiście bardzo brakuje dokładniejszej wyszukiwarki np. jeśli chciałabym ograniczyć poszukiwania hasła jabłka tylko w orębie jednego działu np. mięsa bardzo by to przyspieszyło odnajdywanie potrzebnych przepisów.
Jest cos takiego w momencie wstawiania przepisów: słowa kluczowe... wystarczy byśmy sami dbali o ułatwienie innym z korzystania z przepisów. Jak myślisz?
Sam nie wiem czy zadbałem o to wstawiając swoje przepisy.
Przejrzyj swoje i zobacz czy zadbałaś innych.
Pozdrawiam
Janek
Wstawianie wśród słów kluczowych słowa np. obiad uważam za zbędne, bo idąc dalej zaczęto by wpisywać podwieczorek kolacja etc etc. Wpisywanie wszystkich składnikow też jest przesadą, zamiast wpisywać mięso, które już samo w sobie tworzy grupę; właściwiej bedzie: wołowina, cielęcina.Wyszczególnianie poszczególnych części tuszy byłoby juz kompletną bzdurą. W restauracjach używa(ło) się pewnych części, do poszczególnych potraw, natomiast tutaj, nie każdy jest rzeźnikiem czy masarzem i wystarczy podział wg pochodzenia, a szczegółowe określenie wg podziału na tusze w przepisie może być. Również słowo sałatka winno być w tytule, chociaż też mam tu wątpliwości > jest grupa sałatki w przepisach.
Spróbuj sama na kartkach stworzyć taki podział tylko swoich przepisów, z użyciem słów kluczowych a zobaczysz sama , że uzucie zbyt wielu słów, stworzy ci galimatias w samych tylko potrawach zbliżonych, a na WŻ mamy niektórych potraw zblizonych o zbliżonych saladnikach ajedna całkiem odmiennych pod wzgledem sporzadzania: np gptownw, smażone...i co wówczas, asłowach kluczowych trzeba byłoby wpisywać: gotowane, ... smażone, ...pieczone...
Zbyt mało myślimy o innych użytkownikach. Z drugiej strony, czasem niektórym (nie mówię leniom!!!) nie chce się "pogłówkować" tak przy wpisywaniu swoich przepisów jak i podczas ich wyszukiwania.
Najłatwiej wklepać nowy wątek :
RAAAATUUNKU, POMOCY JAK USMAŻYĆ SCHABOWEGO, ....lub : POMOCY JAK UGOTOWaĆ ZIEMNIAKI
Ale to jest tylko moje zdanie, wypowiedź dotycząca wpisów słów kluczowych.
Pozdrawiam
Janek
przychylam się do propozycji Tweety1811..........mi osobiście brakuje działu z dekorowaniem potraw....oczywiście istnieje strona RĘKODZIEŁO na WŻ....ale są tam też propozycje dekoracji z papieru. Fajnie, ale....myslę,że powinny być tam podziały....na dekorowanie np. tortów, placków.....dekorowanie przystawek.......dekorowanie "zimnej płyty"........dekorowanie deserów.........i inne ....i oczywiście dekoracje z papieru i innych plastycznych materiałów