Drogie zarloczki gdzies tu ostatnio widzialam przepis na biszkopt czekoladowy z 10 jajek.Ma moze ktos z Was tego linka lub przepis na jakis delikatny biszkopt?Moje sa niby pulchne ale takie zwarte a ostatnio corka przyniosla ze szkoly ciasto w ktorym biszkopt wygladal jak gabka...Z gory dziekuje
Mój niezawodny przepis na biszkopt, ma zdecydowanie mniej cukru niż inne przepisy , piekę go od lat i zawsze mi się udaje, jest delikatny i pulchny. 10 jajek 1 szkl. cukru 2 szkl. mąki białka ubić, dodawać stopniowo cukier, następnie żółtka. Na koniec delikatnie wmieszać przesianą mąkę.
Wersja kakaowa: 10 jajek 30 dkg cukru 3 łyżki kako- uzupełnić do 150 g mąką tortową 150 g mąki ziemiaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku Sposób wykonania jak wyżej.
Drogie zarloczki gdzies tu ostatnio widzialam przepis na biszkopt czekoladowy z 10 jajek.Ma moze ktos z Was tego linka lub przepis na jakis delikatny biszkopt?Moje sa niby pulchne ale takie zwarte a ostatnio corka przyniosla ze szkoly ciasto w ktorym biszkopt wygladal jak gabka...Z gory dziekuje
sądzę ze był z dodatkiem tłuszczu , ale moze sie mylę.....
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodac cukier i żółtka.
Dodac mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać
Piec. ok. 40 minut w temp. 180 st.
z tego przepisu wychodzi taki delikatny biszkopt.Jeśli chcesz mieć kakaowy to dodaj 2 łyżki kakao i budyń kakaowy
Mój niezawodny przepis na biszkopt, ma zdecydowanie mniej cukru niż inne przepisy , piekę go od lat i zawsze mi się udaje, jest delikatny i pulchny.
10 jajek
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki
białka ubić, dodawać stopniowo cukier, następnie żółtka. Na koniec delikatnie wmieszać przesianą mąkę.
Wersja kakaowa:
10 jajek
30 dkg cukru
3 łyżki kako- uzupełnić do 150 g mąką tortową
150 g mąki ziemiaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku
Sposób wykonania jak wyżej.
Dzieki kochane kobitki :):)