Forum

Kuchenne porady

Bioszkopt

  • Autor: nire Data: 2008-04-23 11:14:05

    Drogie zarloczki gdzies tu ostatnio widzialam przepis na biszkopt czekoladowy z 10 jajek.Ma moze ktos z Was tego linka lub przepis na jakis delikatny biszkopt?Moje sa niby pulchne ale takie zwarte a ostatnio corka przyniosla ze szkoly ciasto w ktorym biszkopt wygladal jak gabka...Z gory dziekuje

  • Autor: makusia Data: 2008-04-23 11:35:39

    sądzę ze był z dodatkiem tłuszczu , ale moze sie mylę.....

  • Autor: Dorotaxx Data: 2008-04-23 11:38:34

    Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia


    Białka ubić na sztywno, dodac cukier i żółtka.
    Dodac mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać
    Piec. ok. 40 minut w temp. 180 st.

    z tego przepisu wychodzi taki delikatny biszkopt.Jeśli chcesz mieć kakaowy to dodaj 2 łyżki kakao i budyń kakaowy

  • Autor: Aniula27 Data: 2008-04-23 12:59:51

    Mój niezawodny przepis na biszkopt, ma zdecydowanie mniej cukru niż inne przepisy , piekę go od lat i zawsze mi się udaje, jest delikatny i pulchny.
    10 jajek
    1 szkl. cukru
    2 szkl. mąki
    białka ubić, dodawać stopniowo cukier, następnie żółtka. Na koniec delikatnie wmieszać przesianą mąkę.

    Wersja kakaowa:
    10 jajek
    30 dkg cukru
    3 łyżki kako- uzupełnić do 150 g mąką tortową
    150 g mąki ziemiaczanej
    1 1/2 łyżeczki proszku
    Sposób wykonania jak wyżej.

  • Autor: nire Data: 2008-04-23 14:11:55

    Dzieki kochane kobitki :):)

Przejdź do pełnej wersji serwisu