Chciałabym zrobić winko z mniszka.Przeglądałam już wiele przepisów i pogubiłam się.Tak bardzo różnią się te przepisy między sobą,że nie wiem jak wogóle zacząć.Mam 30l butlę i chciałabym zrobić wino słodkie.Może ktoś z was ma prosty przepis na to winko
250 dag kwiatow mniszka ( bez łodyg) umyć,zalać przegotowana wodą z 1 kg cukru w gąsiorku . Dodać matkę drożdżową , zakorkować i postawić w ciemnym miejscu lub przykryć , aby nie dochodziło światło. Pozostawić na dwa tygodnie . Gdy kwiaty opadną na dno , zlać winko z nad osadu do butelek. Można pić mały kieliszek dziennie . Podobno pomaga przy stanach zapalnych przydatków i przy przeziębieniu. wiem , że znajomi dolewają odrobine spirytusu - dla lepszego przechowywania winka, ale to nie jest konieczne . Życzę udanego wyrobu winka i smacznej degustacji . Mam też przepis na syrop z kwiatów mniszka . Syrop pobudza przemianę materii i stosuję go przy przeziębieniu.
Jak chcesz zrobić dobre wino to popytaj specjalistów, ja się na winie nie znam ale tutaj masz link do strony gdzie znajdziesz bardzo dużo przepisów i zawsze możesz kogoś zapytać co i jak a link podaje do wina mniszkowego robionego krok po kroku
Chciałabym zrobić winko z mniszka.Przeglądałam już wiele przepisów i pogubiłam się.Tak bardzo różnią się te przepisy między sobą,że nie wiem jak wogóle zacząć.Mam 30l butlę i chciałabym zrobić wino słodkie.Może ktoś z was ma prosty przepis na to winko
250 dag kwiatow mniszka ( bez łodyg) umyć,zalać przegotowana wodą z 1 kg cukru w gąsiorku . Dodać matkę drożdżową , zakorkować i postawić w ciemnym miejscu lub przykryć , aby nie dochodziło światło. Pozostawić na dwa tygodnie . Gdy kwiaty opadną na dno , zlać winko z nad osadu do butelek.
Można pić mały kieliszek dziennie . Podobno pomaga przy stanach zapalnych przydatków i przy przeziębieniu.
wiem , że znajomi dolewają odrobine spirytusu - dla lepszego przechowywania winka, ale to nie jest konieczne .
Życzę udanego wyrobu winka i smacznej degustacji .
Mam też przepis na syrop z kwiatów mniszka . Syrop pobudza przemianę materii i stosuję go przy przeziębieniu.
Jak chcesz zrobić dobre wino to popytaj specjalistów, ja się na winie nie znam ale tutaj masz link do strony gdzie znajdziesz bardzo dużo przepisów i zawsze możesz kogoś zapytać co i jak a link podaje do wina mniszkowego robionego krok po kroku
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=15612
znalazłam jeszcze taki przepis