Forum

Galeria

Toalety, tez potrzebne

• Autor: Mari Data: 2008-04-28 11:50:10

Tu toaleta w osiedlowym sklepie na przedmiesciach Yokohamy. Zwrocilam uwage jak sie dba o wygode matek z dziecmi. Tak sa oznaczone toalety dla matek z dziecmi Fotelik dla dziecka
    umieszczony w rogu kabinki by dziecie nie przeszkadzalo mamie w wykonywaniu "potrzeby".
    Przyciskajac guzik otworzy sie pulpit do przewiniecia niemowlaka.
    Splukiwanie wody na fotokomorke, starczy przylozyc dlon w pokazane miejsce, w pojemniku obok
    jednorazowe pokrowce na deske klozetowa.
    Z prawej strony toalety widoczne przyciski do uruchomienia mini prysznica,suszarki a w niektorych toaletach nawet do zbadania zawartosci cukru w moczu. Widoczny przewod z lewej strony wskazuje, ze deska jest podgrzewana
    jako ze byl to dopiero poczatek kwietnia, w letnich miesiacach podgrzewanie jest wylaczone.
    Dodac nalezy, ze w wiekszosci toalet w czasie wykonywania "czynnosci" slychac np. szum wodospadu lub cwierkot ptakow
    w celu zagluszenia roznych "odglosow".
    No i na koniec mycie rak pachnacym mydlem, suszarki sa ale malo uzywane, przewaznie kobiety nosza w torebce specjalne reczniczki do wycierania rak.
    Wszystkie toalety sa bezplatne i jest ich naprawde duzo, w domach towarowych na kazdym pietrze, w parkach co kilkadziesiat metrow, na kazdej stacji metra i to w strefie "bez biletu", ciekawostka - czesto mezczyzni sa "babciami klozetowymi", nawet na damskim WC.
    W kazdej toalecie jest tradycyjna japonska toaleta, z ktorej korzysta sie "w kucki" i jest ona czesciej uzywana przez miejscowe damy niz
    znany nam typ zachodni.

• Autor: luckystar Data: 2008-04-28 13:37:31

Ja piorkuje !!!! Co prawda czesc z tych wygod mamy tutaj, ale nie podgrzewane deski !!!!! Holly boboli !!!! ja tez tak chce :)))

Fakt, ze w niektorych sklepach wyzszej klasy to toalety wygladaja jak salony z kanapami, i stolikami - deski do przewijania niemowlakow, sa powszechne, fotokomorki tez, ale jeszcze nie wszedzie .... ale tego podgrzewania to sobie nie daruje ;))) Bidety sa absolutnie nieznane w publicznych toaletach, sa w niektorych domach, ale tez rzadkosc, chyba, ze tak jak nasi gospodarze sa Wlochami i projektowali budowe domu dla wlasnego widizmisie i potrzeb, wiec mamy bidet w jednej lazience, ale to tez nie jest bidet z prawdziwego zdarzenia, bo podejrzewam, ze tych prawdziwych nie mozna dostac tutaj. Badanie zawartosci cukru w moczu !!!!! Rewelka !!!!! po co latac do lekarza jak mozna to zalatwic w publicznej klozetowni, a potem tylko wynik i do znachora :))))

• Autor: Mari Data: 2008-04-28 14:02:00

Luckystar, mozesz wybrac, prosze bardzo! Firma ToTo, fajne jest toto!

• Autor: cuma Data: 2008-04-28 20:20:55

Moi znajomi byli w styczniu w Japonii, głownie w Tokio i okolicach, generalnie oprócz tłoku wszystko im się podobało, ale największe wrażenie zrobiły na nich właśnie toalety. Nasłuchałam się o tych deskach podgrzewanych, z prysznicem i innymi bajerami! Nawet chcieli nabyć drogą kupna, ale w końcu nie mieli czasu. Szkoda , że u nas nie ma! Ja jestem straszny zmarzlak! :)

• Autor: Mari Data: 2008-04-28 22:54:09

No wlasnie, tez myslalam o takiej desce ale w normalnych sklepach japonskich, za mniej wiecej normalna cene dostanie sie je tylko na
    prad 110 V, zeby kupic dostosowane do pradu na 220  V  to tylko w Tokio w dzielnicy Akihabara i za cene 2-3 razy wyzsza. A dac 1000 dolarow  to wole kupic nastepny bilet lotniczy do Japonii. 

• Autor: asiaff Data: 2008-04-29 07:30:07

Ależ u nas też już takie są,ale ich cena jest zawrotna jak na moją kieszeń.
    http://www.allegro.pl/item355090203_automatyczny_sedes_i_bidet_w_jednym_promocja_.html

• Autor: smakosia Data: 2008-04-30 23:13:26

Marylko, mój "połówek" kazał mi napisać, że u nas w domu też jest taka podgrzewana deska i Ty też możesz taką mieć i to całkiem za darmo. Hmm... dziwne, bo ja nic o tym nie wiedziałam, ale teraz się wszystko wydało :-D. On zwyczajnie wchodzi do toalety zaraz po mnie i jak siada na kibelek ma tak elegancko nagrzaną deskę, że aż wychodzić mu się nie chce ;-). Normalnie - druga Japonia ;-)))

• Autor: luckystar Data: 2008-05-01 00:36:16

Hahahhaha dobry patent !!!! Kupuje :))) pozdrowienia dla Ciebie i polowka :)

• Autor: kokliko Data: 2008-05-03 02:15:48

Smakosiu droga, ja tez czasem musze "sie zalapac" na taka podgrzana (przegrzana)
    deseczke jako czwarta korzystajaca, deseczka cieplutka, fakt, ale nic wspolnego z krajem
    kwitnacej (pachnacej) wisni!!!! Przepraszam korzystajacym ze stronki, ale  to sie nie sprawdza w
    naszych europejskich warunkach, oni maja chyba jakies dodatkowe mozliwosci........Mari, pisz!!!!
    Swoja droga dzieki ogromne za super fotoreportaz. Czy to byly wakacje, czy jestes japonistka?
    Z niecierpliwoscia czekam na jakies nastepne opowiastki .Pozdrawiam serdecznie.

• Autor: Mari Data: 2008-05-03 12:50:40

Kokliko, to byly wakacje a wlasciwie zafundowalam sobie ten wyjazd w ramach kuracji postresowej. I rzeczywiscie pomoglo!
    A "japonistka" to ja jestem tylko z zamilowania. Pozdrawiam i dziekuje ze czytasz moje prymitywne wrazenia z tej podrozy.

• Autor: małgoska Data: 2008-04-28 22:25:05

no no no, najbardziej podoba mi sie ten fotelik dla dzidziusia naprawde swietna sprawa

• Autor: nadia Data: 2008-04-28 23:30:53

Podoba mi sie ich kultura, tylko podziwiac i nasladowac....

• Autor: spandau Data: 2008-04-29 06:13:46

Matko moja ! Ten fotelik dla dziecka jest rewelacyjny .! Ile ja sie nablagalam , nie dotykaj tego , nie ruszaj , nie otwieraj jeszcze drzwi !!!!!

Takie proste rozwiazanie , a ile wygody i spokoju dla matki . 

Te jednorazowe pokrowce na deske klozetowa sa tez super . Moja corcia ma juz zakodowane , ze na publiczne toalety sie nie siada.

Dopoki byla mala , to ja trzymalam , a teraz jest noszenie takowych podkladek ze soba , albo obkladanie papierem . A tak moze byc pieknie!!!!!

Jeszcze ta muzyka ......

Serdecznie pozdrawiam.

• Autor: nadia Data: 2008-05-02 23:00:28

Moja corcia tez ma zakodowane,zeby nie siadac (bez podlozenia papieru) w publicznej toalecie ;)
    Jednorazowki na deske tez mi sie bardzo podobaja ;)

• Autor: Ave Data: 2008-04-29 12:36:42

ja też tak chce u nas !!!!!!!!

• Autor: smakosia Data: 2008-04-30 23:07:27

Ale rewelacja! Normalnie mnie zatkało. Światowe życie - ech!

• Autor: Shanna Data: 2008-05-03 11:52:29

Toaleta czysciutka.....i te kwiatki....miodzio.

Przejdź do pełnej wersji serwisu