Forum

Gawędy o jedzeniu

Grochówka wojskowa z dodatkiem kiszonej kapusty

  • Autor: bahus Data: 2008-04-28 14:16:53

    Ja tak podaną grochówkę jadam "od zawsze". Wiem jednak, że wielu wielbicieli tej pysznej zupy nie zna i nie stosuje takiego połączenia. Ugotowaną kiszoną kapustę, każdy nakłada sobie na talerz i zalewa gorącą grochówką. Kapusta dopełnia smaku i powstaje mieszanina o rewelacyjnym niepowtarzalnym wymiarze. Pycha.
    Bahus

  • Autor: Balbina71 Data: 2008-04-28 14:29:13

    Moge sobie wyobrazic..........dzien nastepny.......zakorkowactrzeba tylnia czesc......

  • Autor: ASTI Data: 2008-04-28 14:36:16

    A ja sprobuje :) moze nie odlece

  • Autor: makusia Data: 2008-04-28 16:40:21

    Użytkownik Balbina71 napisał w wiadomości:
    > Moge sobie wyobrazic..........dzien nastepny.......zakorkowactrzeba tylnia
    > czesc......
    raczej wystawic za okno , albo założyć maskę gazową

  • Autor: Bodek Data: 2008-04-28 16:46:44

    najlepiej faceta wziasc do lozka :) tak jak mowa byla w watku >> http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=164318&post=164318&offset=0 <<<< :):):):):):):):) hahahahah

  • Autor: makusia Data: 2008-04-28 18:26:32

    Użytkownik Bodek napisał w wiadomości:
    > najlepiej faceta wziasc do lozka :) tak jak mowa byla w watku >>
    > http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=164318&post=164318&offset=0
    > <<<< :):):):):):):):) hahahahah

    hahahhahahaaaaaaaaaa

  • Autor: bahus Data: 2008-04-29 01:04:28

    Powiem szczerze....mieszanka kapusty kiszonej z grochówką to duet typowo "pierdziotwórczy" , ale w końcu idzie lato i okna oraz balkony są praktycznie całą dobę otwarte. Warto dla takiego smaku troszkę się pomęczyć....choć powiem Wam (znowu całkiem szczerze) espumisan załatwia sprawę całkowicie.
    Bahus

  • Autor: luckystar Data: 2008-04-29 02:26:22

    Użytkownik bahus napisał w wiadomości:
    choć powiem Wam (znowu całkiem szczerze) espumisan załatwia sprawę
    > całkowicie. Bahus

    Bahusie, czy to znaczy, ze espumisan rozrywa delikwenta bezglosnie i bezwonnie ??? jesli jeszcze przy tym bezbolesnie, to warto pomyslec :)))

  • Autor: makusia Data: 2008-04-28 16:41:34

    może sie kiedyś skuszę , grochówkę bardzo lubimy ...

  • Autor: Bodek Data: 2008-04-28 16:47:19

    w wojsku czasami podawalismy grochowke z kapusta lecz oddzielnie :)

  • Autor: polin83 Data: 2008-04-28 19:09:01

    Mh.... Musiałam sprawdzić skąd jest Bahus ( podejrzewałam że z wielkopolski)!!! U mnie w domu grochówka z gotowaną kiszoną kapustą jest prawie zawsze w duecie, też jestem z wielkopolski ale wiem że nie jest to powszechny zwyczaj kulinarny. Jednak ja również serdecznie zachęcam do wypróbowania tego połączenia - ,, słodka"grochówka i kwaśna kapusta - POEZJA. POZDRAWIAM wszystkich w szczególności Bahusa

  • Autor: marinik Data: 2008-04-30 12:50:53

    Noooooo - ciekawe zestawienie. Nie probowalem, ale mam zamiar.
    Moge za to polecic krupnik z dodana bezposrednio na talerz LYZKA odcisnietej surowej poszatkowanej kapusty kiszonej.

  • Autor: eyta Data: 2008-05-01 21:53:27

    Ja natomiast polecam zupę grzybową zabielaną( z suszonych grzybów) z kilkoma łyżkami soku z kapusty kiszonej. Pycha.

  • Autor: marinik Data: 2008-05-05 13:09:30

    Ha - troszke (albo calkiem) odchodzimy od tematu watku, ale podam i swoje, nieco inne zastosowanie kwasu kapuscianego, a mianowicie do czerwonego barszczyku - nie na zakwasie z burakow, a na swiezych burakach i z sokiem z kiszonej kapuchy.

  • Autor: bahus Data: 2008-05-05 13:55:50

    Ja natomiast taki barszcz często zakwaszam sokiem z kiszonych ogórków.
    Bahus

Przejdź do pełnej wersji serwisu