Forum

Kuchenne porady

małe kruche babeczki

• Autor: senses Data: 2008-04-29 09:53:37

Prosze o pomoc i podpowiedzi- na wesele musze upiec w ramach podziękowania dla gości około 120 ciastek typu babeczki- myslałam o mufinach, ale z uwagi na to, że posiadam foremkę 6 i 8 otworową to bedzie to troche trwało, no i nie wiem czy takie muffiny na drugi dzień beda świeże... wiec pomyslałam o babeczkach- posiadam około 50 foremek, tylko nie mam odpowiedniego przepisu... poza tym nie bardzo wiem, jakie nadzienie zrobić. Babeczki będa pojedyńczo zapakowane wiec bita smietana z owocami odpada, bo sie rozpaćkają. Może jakies makowe albo z jakies zwartej masy innego typu. A może zrezygnowac z babeczek i zrobić jakies kulki typu rafello czy szyszki z ryżu preparowanego i powsadzac w papilotki? A moze da radę gdzies kupic jakies małe babeczki, tedy bym była najbardziej zadowolona :)

prosze doświadczone forumowiczki o pomoc i dziekuje za kazdą sugestię :) pozdarwiam!

• Autor: Dorotaxx Data: 2008-04-29 09:56:37

http://wielkiezarcie.com/przepis30854.html
    Te babeczki są najlepsze na 2 , 3 dzień więc spokojnie możesz zrobic je wczesniej.
    Proponuje również Grzybki siostry Anastazji z orzechową masą . Takie same były na moim weselu. Rewelacja! Jeśli chcesz to wyśle ci przepis
    .

• Autor: messua27 Data: 2008-04-29 12:31:00

Czy ja też mogłabym prosić  o przepisik, będę bardzo wdzięczna messua27@poczta.fm

• Autor: Dorotaxx Data: 2008-04-29 12:36:15

wysłałam . Pozdrawiam

• Autor: Dorotaxx Data: 2008-04-29 10:00:16

Babeczki mozna oczywiście kupic w cukierni ale wyjdzie znacznie drozej . 1 babeczka kosztuje około 2- 2,50  zł.

• Autor: senses Data: 2008-04-29 10:08:10

Oczywiście poprosze przepis na maila: mode24@op.pl

Dziękuję!

• Autor: Dorotaxx Data: 2008-04-29 10:18:56

Wysłałam.
    Jeśli zdecydujesz sie na babeczki to mozesz zrobić ciasto z przepisu na grzybki bo jest bardziej kruche.

• Autor: Trusia Data: 2008-04-29 10:34:03

Babeczki można kupić nietylko w cukierniach (tam wychodzą naprawde drogo) ale i w dużych marketach. Napewno są w MAKRO i u mnie w Kaliszu sklepach dawnego SPOŁEM. Są pakowane w kartonikach jak ciastka na wagę i za ok 20-30 szt zapłacisz jakieś 6-7zł. A jeśli wolisz coś innego to polecam trufle z bajlejsem z tego blogu http://mojewypieki.blox.pl/html . Bardzo łatwo je wykonać, są przepyszne, ślicznie się prezentują i nadają się świetnie na prezent. W komentarzach znajdziesz propozycje jak je zapakować. Życzę udanych wypieków i pozdrawiam.

Przejdź do pełnej wersji serwisu