Z normalną mąką do pieczenia z rozpoznawaniem i dopasowywaniem jej do naszych typów już nie mam problemu.
Teraz nabyłam różne gatunki mąk chlebowych (wychodzi taniej niż w Polsce, specjalnie bym nie pojechała, ale przy okazji). Pszenna nie jest zagadką - wiem, że jak jest mąka całoziarnista (przepraszam za wolne tłumaczenie) to będzie to odpowiednik naszej razowej (może być drobno lub grubo mielona).
Natomiast najnowszy nabytek żytni stanowi zagadkę. Kupiłam z czystej ciekawości - mąka żytnia ciemna. Po oględzinach w domu jest to faktycznie mąka żytnia ciemna. Tyle, że na pewno nie jest to mąka razowa (nawet drobno mielona) - wizualnie wygląda jak biała mąka zmieszana z popiołem albo sadzą (jednym słowem "brudna"). Jaki to może być typ?
Ekkore, przykro mi ale nie wiem i wogole nie znalazlam na czeskim necie zadnych informacji o takim rodzaju maki jak piszesz, "brudna". Np. w mlynach podaja tylko: maka zytnia chlebowa i maka zytnia pelnoziarnista. Zadnych podgatunkow nie znalazlam. Moze jak mi napiszesz producenta to na ich stronach moze bedzie cos wiecej. W poradnikach polecaja "make zytnia ciemna" do pieczenia chleba, glownie w tzw.domowych piekarniach. Zawsze myslalam ze maka ciemna to maka razowa ale jak piszesz ta Twoja jest biala z jakas domieszka. Nie ma podanego skladu tej maki na torebce?
Ona nie jest biała. ona jest "brudna". Kolor taki jakbyś z białym zmieszała sadzę lub popiół. Nie chodziło mi o określenie dodatkowej zawartości tylko koloru. Kolor jest jednolity.
Wzięłam się za czytanie opakowania - nawet po polsku jest - mąka żytnia ciemna chlebowa. Po czesku (tylko, że bez ptaszków) Mouka zitna tmava chlebova. Producent mlyny J. Vozenilek. Nawet strona jest: www.mlynyvozenilek.cz. W wolnej chwili sobie zerknę. I jak nie będę dawała rady z tłumaczniem poproszę Cię o pomoc.
Te strone "przestudiowalam" wczoraj ale zadnej informacji, na temat ktory Cie interesuje, nie znalazlam. Jakbys potrebowala cos przetlumaczyc to bardzo chetnie. Pozdrawiam.
Z normalną mąką do pieczenia z rozpoznawaniem i dopasowywaniem jej do naszych typów już nie mam problemu.
Teraz nabyłam różne gatunki mąk chlebowych (wychodzi taniej niż w Polsce, specjalnie bym nie pojechała, ale przy okazji). Pszenna nie jest zagadką - wiem, że jak jest mąka całoziarnista (przepraszam za wolne tłumaczenie) to będzie to odpowiednik naszej razowej (może być drobno lub grubo mielona).
Natomiast najnowszy nabytek żytni stanowi zagadkę. Kupiłam z czystej ciekawości - mąka żytnia ciemna. Po oględzinach w domu jest to faktycznie mąka żytnia ciemna. Tyle, że na pewno nie jest to mąka razowa (nawet drobno mielona) - wizualnie wygląda jak biała mąka zmieszana z popiołem albo sadzą (jednym słowem "brudna"). Jaki to może być typ?
Np. w mlynach podaja tylko: maka zytnia chlebowa i maka zytnia pelnoziarnista. Zadnych podgatunkow nie znalazlam. Moze jak mi napiszesz producenta to na ich stronach moze bedzie cos wiecej.
W poradnikach polecaja "make zytnia ciemna" do pieczenia chleba, glownie w tzw.domowych piekarniach. Zawsze myslalam ze maka ciemna to maka razowa ale jak piszesz ta Twoja jest biala z jakas domieszka. Nie ma podanego skladu tej maki na torebce?
Ona nie jest biała. ona jest "brudna". Kolor taki jakbyś z białym zmieszała sadzę lub popiół. Nie chodziło mi o określenie dodatkowej zawartości tylko koloru. Kolor jest jednolity.
Wzięłam się za czytanie opakowania - nawet po polsku jest - mąka żytnia ciemna chlebowa. Po czesku (tylko, że bez ptaszków) Mouka zitna tmava chlebova. Producent mlyny J. Vozenilek. Nawet strona jest: www.mlynyvozenilek.cz. W wolnej chwili sobie zerknę. I jak nie będę dawała rady z tłumaczniem poproszę Cię o pomoc.
Te strone "przestudiowalam" wczoraj ale zadnej informacji, na temat ktory Cie interesuje, nie znalazlam. Jakbys potrebowala cos przetlumaczyc to bardzo chetnie. Pozdrawiam.