Forum

Gawędy o jedzeniu

Hop hop czarownice-przetwornice do dzieła!!!

  • Autor: aga1828 Data: 2008-05-07 20:37:41

    Witam wszystkie Przetwornice i otwieram sezon przetworów, robię właśnie syrop z mniszka, może ktoś pomęczy się razem ze mną ;-))

  • Autor: niebieska-różyczka Data: 2008-05-07 21:26:39

    Można prosić o przepis na ten syropek?

  • Autor: aga1828 Data: 2008-05-07 21:43:53

    Ależ oczywiście!

    600 kwiatków
    2 kg cukru
    1/2 l wody
    sok z 4 cytryn

    Kwiatki wypłukać, dac do garnka, dolać wodę i sok z 1 cytyny, zagotować i gotować przez 20 minut, przecedzic przez gazę i odcisnąć (gorące), wsypac cukier, pozostały sok z cytryn, gotowac 20 minut, gorące wlewać do słoików i ustawiac do góry dnem. Ja dodałam jeszcze 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego i dałam około litra wody zamiast pół litra. Ja dostałam dzisiaj taki przepis od znajomej, ale tu znalazłam jeszcze inne wersje:

    http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=67334&post=67349

  • Autor: Regina Florczak Data: 2008-05-08 12:14:50

    Liście mleczu są wspaniałe do sałatek, smażenia, gotowania na parze. Smakują jak cykoria i endywia .

    Można smażyć mlecz przez około 20 minut z cebulą i czosnkiem na oliwie z oliwek, dodając trochę własnej roboty wina wtedy jest wyśmienity. Można go ugotować z pokrojoną w plasterki marchewką i pasternakiem. Gotowanie mleczu w jednej lub więcej zmianie wody powoduje, że staje się on łagodniejszy .Możesz też jeść kwiaty mleczu (żółtych części kwiatu, lub używać je do wina. Kwiaty dodają koloru,  i niesamowitego słodko-gorzkiego smaku do sałatek. Możesz je też smażyć, moczyć w maśle lub zapiekać z owocami lub jarzynami w cieście, lub gotować na parze z innymi warzywami.Główmy korzeń jest jadalny przez cały rok, liście mleczu zbierać najlepiej  wczesną wiosną, kiedy są najsmaczniejsze, przed pojawieniem się kwiatów ( są jadalne przez cały rok tylko gorzkie).
    Liście mleczu są bardzo odżywcze . Są bogatsze w beta-karoten niż marchewka. Zawartość żelaza i wapnia jest fenomenalna, większa niż w szpinaku. Zawiera witaminy: B-1, B-2, B-5, B-6, B-12, C, E, P i D, biotynę (wit. H), inozytol (składnik wit. B complex), potas, fosfor, magnez i cynk, Zawiera wiele substancji medycznych

  • Autor: ABA Data: 2008-05-08 09:38:41

    Aga czy to zjadliwe? Na co pomaga taki syrop?
    Może zrobimy coś z majowej pokrzywy? Podobno ma dużo
    wartościowych zwiazków mineralnych. Na wszystko pomaga.
    Czy syrop z pokrzywy też się robi?
    ABA

  • Autor: vikunia Data: 2008-05-08 09:50:24

    Nie słyszałam o syropie z pokrzywy. Jadlam natomiast pokrzywę w salatce z pomidorami i ogórkiem kiszonym. Pokrzywa była sparzona wczesniej zeby nie szczypała w język. Moja znajoma mieszkająca w górach zbiera mlodą pokrzywe ( o swicie:)), miksuje jś zalewa woda mineralna i robi pokrzywowe kostki lodu. wykorzystuje je później do koktaili /tych % też/ , pije ropuszczone w innych ziolach i ma mikrooelemety przez całą zime

Przejdź do pełnej wersji serwisu