Kwiatki wypłukać, dac do garnka, dolać wodę i sok z 1 cytyny, zagotować i gotować przez 20 minut, przecedzic przez gazę i odcisnąć (gorące), wsypac cukier, pozostały sok z cytryn, gotowac 20 minut, gorące wlewać do słoików i ustawiac do góry dnem. Ja dodałam jeszcze 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego i dałam około litra wody zamiast pół litra. Ja dostałam dzisiaj taki przepis od znajomej, ale tu znalazłam jeszcze inne wersje:
Liście mleczu są wspaniałe do sałatek, smażenia, gotowania na parze. Smakują jak cykoria i endywia .
Można smażyć mlecz przez około 20 minut z cebulą i czosnkiem na oliwie z oliwek, dodając trochę własnej roboty wina wtedy jest wyśmienity. Można go ugotować z pokrojoną w plasterki marchewką i pasternakiem. Gotowanie mleczu w jednej lub więcej zmianie wody powoduje, że staje się on łagodniejszy .Możesz też jeść kwiaty mleczu (żółtych części kwiatu, lub używać je do wina. Kwiaty dodają koloru, i niesamowitego słodko-gorzkiego smaku do sałatek. Możesz je też smażyć, moczyć w maśle lub zapiekać z owocami lub jarzynami w cieście, lub gotować na parze z innymi warzywami.Główmy korzeń jest jadalny przez cały rok, liście mleczu zbierać najlepiej wczesną wiosną, kiedy są najsmaczniejsze, przed pojawieniem się kwiatów ( są jadalne przez cały rok tylko gorzkie). Liście mleczu są bardzo odżywcze . Są bogatsze w beta-karoten niż marchewka. Zawartość żelaza i wapnia jest fenomenalna, większa niż w szpinaku. Zawiera witaminy: B-1, B-2, B-5, B-6, B-12, C, E, P i D, biotynę (wit. H), inozytol (składnik wit. B complex), potas, fosfor, magnez i cynk, Zawiera wiele substancji medycznych
Aga czy to zjadliwe? Na co pomaga taki syrop? Może zrobimy coś z majowej pokrzywy? Podobno ma dużo wartościowych zwiazków mineralnych. Na wszystko pomaga. Czy syrop z pokrzywy też się robi? ABA
Nie słyszałam o syropie z pokrzywy. Jadlam natomiast pokrzywę w salatce z pomidorami i ogórkiem kiszonym. Pokrzywa była sparzona wczesniej zeby nie szczypała w język. Moja znajoma mieszkająca w górach zbiera mlodą pokrzywe ( o swicie:)), miksuje jś zalewa woda mineralna i robi pokrzywowe kostki lodu. wykorzystuje je później do koktaili /tych % też/ , pije ropuszczone w innych ziolach i ma mikrooelemety przez całą zime
Witam wszystkie Przetwornice i otwieram sezon przetworów, robię właśnie syrop z mniszka, może ktoś pomęczy się razem ze mną ;-))
Można prosić o przepis na ten syropek?
Ależ oczywiście!
600 kwiatków
2 kg cukru
1/2 l wody
sok z 4 cytryn
Kwiatki wypłukać, dac do garnka, dolać wodę i sok z 1 cytyny, zagotować i gotować przez 20 minut, przecedzic przez gazę i odcisnąć (gorące), wsypac cukier, pozostały sok z cytryn, gotowac 20 minut, gorące wlewać do słoików i ustawiac do góry dnem. Ja dodałam jeszcze 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego i dałam około litra wody zamiast pół litra. Ja dostałam dzisiaj taki przepis od znajomej, ale tu znalazłam jeszcze inne wersje:
http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=67334&post=67349
Liście mleczu są wspaniałe do sałatek, smażenia, gotowania na parze. Smakują jak cykoria i endywia .Można smażyć mlecz przez około 20 minut z cebulą i czosnkiem na oliwie z oliwek, dodając trochę własnej roboty wina wtedy jest wyśmienity. Można go ugotować z pokrojoną w plasterki marchewką i pasternakiem. Gotowanie mleczu w jednej lub więcej zmianie wody powoduje, że staje się on łagodniejszy .Możesz też jeść kwiaty mleczu (żółtych części kwiatu, lub używać je do wina. Kwiaty dodają koloru, i niesamowitego słodko-gorzkiego smaku do sałatek. Możesz je też smażyć, moczyć w maśle lub zapiekać z owocami lub jarzynami w cieście, lub gotować na parze z innymi warzywami.Główmy korzeń jest jadalny przez cały rok, liście mleczu zbierać najlepiej wczesną wiosną, kiedy są najsmaczniejsze, przed pojawieniem się kwiatów ( są jadalne przez cały rok tylko gorzkie).
Liście mleczu są bardzo odżywcze . Są bogatsze w beta-karoten niż marchewka. Zawartość żelaza i wapnia jest fenomenalna, większa niż w szpinaku. Zawiera witaminy: B-1, B-2, B-5, B-6, B-12, C, E, P i D, biotynę (wit. H), inozytol (składnik wit. B complex), potas, fosfor, magnez i cynk, Zawiera wiele substancji medycznych
Aga czy to zjadliwe? Na co pomaga taki syrop?
Może zrobimy coś z majowej pokrzywy? Podobno ma dużo
wartościowych zwiazków mineralnych. Na wszystko pomaga.
Czy syrop z pokrzywy też się robi?
ABA
Nie słyszałam o syropie z pokrzywy. Jadlam natomiast pokrzywę w salatce z pomidorami i ogórkiem kiszonym. Pokrzywa była sparzona wczesniej zeby nie szczypała w język. Moja znajoma mieszkająca w górach zbiera mlodą pokrzywe ( o swicie:)), miksuje jś zalewa woda mineralna i robi pokrzywowe kostki lodu. wykorzystuje je później do koktaili /tych % też/ , pije ropuszczone w innych ziolach i ma mikrooelemety przez całą zime