Forum

Gawędy o jedzeniu

Staropolanie

  • Autor: eyta Data: 2008-05-08 12:48:05

    Każdy wie , że to co teraz jemy do kuchni staropolskiej ma się jak pięść do nosa. Nasze " sztandarowe" potrawy ( pierogi, bigos) to kuchnia chłopów i drobnomieszczństwa . Chciałabym kiedyś znaleźć przepisy kuchni szlacheckiej, czy to w formie papierowej czy elektronicznej . Tylko żeby przepisy były pisane we współczesnym języku z współczesnymi jednostkami miar. Może znacie takie miejsca w necie?? Jak pomyślę o tych wszystkich rakach, kasztanach i borowikach to ślina mi leci aż do pępka:)

  • Autor: vikunia Data: 2008-05-08 13:05:36

    Bigos nie był potrawą chlopów czy drobnomieszczaństwa. To potrawa która zawierala duze ilosci miesa, a chlopi jedli raczej oszczednie mięsko. To panowie magnaci i bogata szlachta polowała i mogla sobie na takie zbytki pozwolic. Rowniż pierogi gościły na stołach arystokracji.

  • Autor: ekkore Data: 2008-05-08 13:09:43

    Ja mam książkę - reprint z początku XX wieku. W każdym razie przpisy zaczynaja się od "weź pół wołu... kopę jaj itp itd"

  • Autor: Shanna Data: 2008-05-08 13:50:55

    Ja mam cos podobnego tylko ze zamiast "weź pół wołu..." jest cos w stylu: "sanina upolowana z rana najlepiej doprawic...." Generalnie nic, tylko na polowanie sie wybrac ;-))))))))

  • Autor: egeria Data: 2008-05-30 13:43:52

    Użytkownik ekkore napisał w wiadomości:
    > Ja mam książkę - reprint z początku XX wieku. W każdym razie przpisy zaczynaja
    > się od "weź pół wołu... kopę jaj itp itd"
    Jaki jest tytuł tej ksiązki???

  • Autor: eyta Data: 2008-05-08 16:44:12

    Dziękuję serdecznie. Pisząc powyższy post miałam nadzieję na przepisy jakieś , warto czasem spróbować starych receptur. A pisałam,że bigos nie jest arystokratycznym daniem , za autorami bożonarodzeniowego programu , w którym przedstawione były tradycyjne stoły : chłopa, mieszczanina i szlachty i był właśnie komentarz,że bigos powstaje z resztek , a pierogi nie są niczym innym jak pozostałościami z poprzedniego obiadu zawiniętymi w ciasto.I wzięłam to za pewnik.

  • Autor: saburg Data: 2008-07-10 21:11:11

    Mam taką perełkę i nadzieję że uda się wydać reprint.Książka jest niewielka ale zawiera przepisy kuchni stosowane
    przez kucharki w dworkach ziemiaństwa kresowego i to jak na owe czasy bardzo nowoczesne!
    A co do informacji, jak rozumiem z telewizji (program Bożonarodzeniowy) to jest kolejny dowód na to że telewizja kłamie!

Przejdź do pełnej wersji serwisu