Witam mam mały problem nie wiem jakie sa korzysci ze zmiany z kuchni gazowej na plyte ceramiczna lub indukcyjna czy jest sens i jakie sa z tego korzysci i jaki jest przelicznik korzystania i koszty uzywania tych zeczy
Ja mam kuchenkę elektryczną z płytą ceramiczną i dwoma palnikami gazowymi. I gotuję właściwie wyłącznie na gazie. Moim zdaniem na gazie jest szybciej i przynajmniej mi jest łatwiej ustawić odpowiednią temperaturę gotowania (aczkolwiek to pewnie tez może być kwestia wprawy i wypróbowania). No i przede wszystkim jest dużo taniej. Z elektrycznych "palników" korzystam tylko wtedy, gdy nagle zabraknie mi gazu (u nas nie ma w sieci i trzeba kupować w butli) lub gdy gotuję większą ilość potraw i brakuje mi miejsca na gazie. Pozdrawiam serdecznie:)
Nie wiem,czy na gazie jest lepiej,bo od 25 lat używam tylko kuchenek elektrycznych.W domu mam z płytą ceramiczną i jestem bardzo zadowolona.Trzeba się nauczyć obsługiwać kuchenkę.Na pewno gotuje się łatwiej,bo nawet jak coś wykipi,to nie zalewa palnika ,tak jak na gazie i nie gaśnie.Po drugie,przed zakończeniem gotowania,trzeba odpowiednio wcześniej wyłączyć,bo palnik jeszcze będzie ciepły. Co do płyty indukcyjnej,mam jeszcze mieszane odczucia.Posiadam w domku nad jeziorem dwie pojedyncze kuchenki tzn.z jednym palnikiem.,ale mam je dopiero od dwóch tygodni i narazie uczę się obsługi.Jedno już wiem,że musiałam wymienić garnik i patelnie.Muszą być z płaskim dnem.Są dostępne i wyraźnie musi być napisane,że nadają się do płyt indukcyjnych.Jedna podstawowa zaleta płyty indukcyjnej jest taka,że grzeje tylko pod dnem garnka i w momencie,gdy garnek na niej stoi.Nie nagrzewa się poza garnkiem.Obie kuchenki są łatwe w utrzymaniu czystości.
Powiem Ci jeszcze,że przy kuchenkach elektrycznych nie ma problemu osmolonych garnków,ale jest to mój punkt widzenia.Nie wiem, co na to użytkownicy gazu,bo jak wcześniej napisałam,już długo go nie używam.
Ja kiedys uzywalam najpierw pieca elektrycznego ,pozniej gazowego.Przy piecu gazowym tak jak juz pisalas mialam problem z utrzymaniem garnkow w czystosci bez wczesniejszego ich szorowania,zawsze jakos tak sie osmalily co mnie doprowadzalo do szewskiej pasji.W tej chwili znow przeszlam na elektryczny.W ceramicznych plytach jest dobre to ze sa latwe w utrzymyniu czystosci i to tez kwestia przyzwyczajenia ,ale mnie sie wydaje ze wcale dluzej sie nie gotuje niz na gazie,a moze mi sie tylko tak wydaje.Pozatym odpowiednio grube dna garnkow to i na piecu elektrycznym tez mozna gotowac oszczednie.Ilu roznych uzytkownikow tyle bedzie roznych zdan a zadecydowac kazdy musi sam jaki chce piec posiadac
Ja nie napisałam,że gotuje się dłużej na gazie z prostej przyczyny.Od 25 lat gazu nie używam,więc już nawet nie pamiętam jak to jest.Co do reszty-jesteśmy zgodne.Pozdrawiam.
ja mam plyte indukcyjna od pol roku. W Polsce uzywalam ceramicznej i indukcyjna jest o niebo wg mnie lepsza.
Mam jednak kilka "ale" i teraz inaczej bym wybierala.
Ja mam cos podobnego do tej http://www.topmarket.pl/plyty_indukcyjne/AEG_68002_K-MN.php. Mimo, ze gotuje tylko dla siebie i meza to czasem brakuje mi na niej miejsca. Wybralabym teraz wieksza z poszerzanymi palnikami. Tutaj u nas mam tez problem z zakupieniem zestawow czyszczacych kuchenke. skonczylo sie na tym, ze pomimo ostrzezen producenta szoruje plyte zwyklym zmywakiem kuchennym z plynem do plyt.
Witam mam mały problem nie wiem jakie sa korzysci ze zmiany z kuchni gazowej na plyte ceramiczna lub indukcyjna czy jest sens i jakie sa z tego korzysci i jaki jest przelicznik korzystania i koszty uzywania tych zeczy
Na płytę indukcyjną musisz mieć specjalne garnki. Jeśli takich nie masz to zakup takiej kuchni nie jest oplacalny
a wiesz moze cos wiecej na temat tamtych zeczy
Pozdrawiam serdecznie:)
dziekuje ci za odpowiedzi teraz wiem ze lepjej jest na gazie pozdro
Nie wiem,czy na gazie jest lepiej,bo od 25 lat używam tylko kuchenek elektrycznych.W domu mam z płytą ceramiczną i jestem bardzo zadowolona.Trzeba się nauczyć obsługiwać kuchenkę.Na pewno gotuje się łatwiej,bo nawet jak coś wykipi,to nie zalewa palnika ,tak jak na gazie i nie gaśnie.Po drugie,przed zakończeniem gotowania,trzeba odpowiednio wcześniej wyłączyć,bo palnik jeszcze będzie ciepły.
Co do płyty indukcyjnej,mam jeszcze mieszane odczucia.Posiadam w domku nad jeziorem dwie pojedyncze kuchenki tzn.z jednym palnikiem.,ale mam je dopiero od dwóch tygodni i narazie uczę się obsługi.Jedno już wiem,że musiałam wymienić garnik i patelnie.Muszą być z płaskim dnem.Są dostępne i wyraźnie musi być napisane,że nadają się do płyt indukcyjnych.Jedna podstawowa zaleta płyty indukcyjnej jest taka,że grzeje tylko pod dnem garnka i w momencie,gdy garnek na niej stoi.Nie nagrzewa się poza garnkiem.Obie kuchenki są łatwe w utrzymaniu czystości.
teraz mam inny punkt widzenia dzieki ci zmienialas moj poglad na inny
Powiem Ci jeszcze,że przy kuchenkach elektrycznych nie ma problemu osmolonych garnków,ale jest to mój punkt widzenia.Nie wiem, co na to użytkownicy gazu,bo jak wcześniej napisałam,już długo go nie używam.
Ja kiedys uzywalam najpierw pieca elektrycznego ,pozniej gazowego.Przy piecu gazowym tak jak juz pisalas mialam problem z utrzymaniem garnkow w czystosci bez wczesniejszego ich szorowania,zawsze jakos tak sie osmalily co mnie doprowadzalo do szewskiej pasji.W tej chwili znow przeszlam na elektryczny.W ceramicznych plytach jest dobre to ze sa latwe w utrzymyniu czystosci i to tez kwestia przyzwyczajenia ,ale mnie sie wydaje ze wcale dluzej sie nie gotuje niz na gazie,a moze mi sie tylko tak wydaje.Pozatym odpowiednio grube dna garnkow to i na piecu elektrycznym tez mozna gotowac oszczednie.Ilu roznych uzytkownikow tyle bedzie roznych zdan a zadecydowac kazdy musi sam jaki chce piec posiadac
Ja nie napisałam,że gotuje się dłużej na gazie z prostej przyczyny.Od 25 lat gazu nie używam,więc już nawet nie pamiętam jak to jest.Co do reszty-jesteśmy zgodne.Pozdrawiam.
Beato ktos wyzej wspomnial ze na gazie sie szybciej gotuje,ja ogolnie napisalam no tak ale podpielam sie pod ciebie
Tak myślałam.Ale wszystko jest ok.Mam nadzieję,że choć trochę pomogłyśmy.
jeszcze raz wam dziekuje za wypowidzi mam duzy problem z wyborem
Witaj,