Forum

Kuchenne porady

Plyta indukcyjna czy ceramiczna

• Autor: Problem Data: 2008-05-08 18:37:54

Witam mam mały problem nie wiem jakie sa korzysci ze zmiany z kuchni gazowej na plyte ceramiczna lub indukcyjna czy jest sens i jakie sa z tego korzysci i jaki jest przelicznik korzystania i koszty uzywania tych zeczy

• Autor: vikunia Data: 2008-05-08 18:50:16

Na płytę indukcyjną musisz mieć specjalne garnki. Jeśli takich nie masz to zakup takiej kuchni nie jest oplacalny

• Autor: Problem Data: 2008-05-08 18:59:54

a wiesz moze cos wiecej na temat tamtych zeczy

• Autor: frankafiranka Data: 2008-05-08 19:14:08

Ja mam kuchenkę elektryczną z płytą ceramiczną i dwoma palnikami gazowymi. I gotuję właściwie wyłącznie na gazie. Moim zdaniem na gazie jest szybciej  i przynajmniej mi jest łatwiej ustawić odpowiednią temperaturę gotowania (aczkolwiek to pewnie tez może być kwestia wprawy i wypróbowania).  No i przede wszystkim jest dużo taniej. Z elektrycznych "palników" korzystam tylko wtedy, gdy nagle zabraknie mi gazu (u nas nie ma w sieci i trzeba kupować w butli) lub gdy gotuję większą ilość potraw i brakuje mi miejsca na gazie.
    Pozdrawiam serdecznie:)

• Autor: Problem Data: 2008-05-08 19:18:47

dziekuje ci za odpowiedzi teraz wiem ze lepjej jest na gazie pozdro

• Autor: Beata500 Data: 2008-05-08 19:38:01

Nie wiem,czy na gazie jest lepiej,bo od 25 lat używam tylko kuchenek elektrycznych.W domu mam z płytą ceramiczną i jestem bardzo zadowolona.Trzeba się nauczyć obsługiwać kuchenkę.Na pewno gotuje się łatwiej,bo nawet jak coś wykipi,to nie zalewa palnika ,tak jak na gazie i nie gaśnie.Po drugie,przed zakończeniem gotowania,trzeba odpowiednio wcześniej wyłączyć,bo palnik jeszcze będzie ciepły.
    Co do płyty indukcyjnej,mam jeszcze mieszane odczucia.Posiadam w domku nad jeziorem dwie pojedyncze kuchenki tzn.z jednym palnikiem.,ale mam je dopiero od dwóch tygodni i narazie uczę się obsługi.Jedno już wiem,że musiałam wymienić garnik i patelnie.Muszą być z płaskim dnem.Są dostępne i wyraźnie musi być napisane,że nadają się do płyt indukcyjnych.Jedna podstawowa zaleta płyty indukcyjnej jest taka,że grzeje tylko pod dnem garnka i w momencie,gdy garnek na niej stoi.Nie nagrzewa się poza garnkiem.Obie kuchenki są łatwe w utrzymaniu czystości.

• Autor: Problem Data: 2008-05-08 19:57:49

teraz mam inny punkt widzenia dzieki  ci zmienialas moj poglad na inny

• Autor: Beata500 Data: 2008-05-08 20:11:01

Powiem Ci jeszcze,że przy kuchenkach elektrycznych nie ma problemu osmolonych garnków,ale jest to mój punkt widzenia.Nie wiem, co na to użytkownicy gazu,bo jak wcześniej napisałam,już długo go nie używam.

• Autor: Aleksandra1973 Data: 2008-05-08 20:21:48

Ja kiedys uzywalam najpierw pieca elektrycznego ,pozniej gazowego.Przy piecu gazowym tak jak juz pisalas mialam problem z utrzymaniem garnkow w czystosci bez wczesniejszego ich szorowania,zawsze jakos tak sie osmalily co mnie doprowadzalo do szewskiej pasji.W tej chwili znow przeszlam na elektryczny.W ceramicznych plytach jest dobre to ze sa latwe w utrzymyniu czystosci i to tez kwestia przyzwyczajenia ,ale mnie sie wydaje ze wcale dluzej sie nie gotuje niz na gazie,a moze mi sie tylko tak wydaje.Pozatym odpowiednio grube dna garnkow to i na piecu elektrycznym tez mozna gotowac oszczednie.Ilu roznych uzytkownikow tyle bedzie roznych zdan a zadecydowac kazdy musi sam jaki chce piec posiadac

• Autor: Beata500 Data: 2008-05-08 20:28:38

Ja nie napisałam,że gotuje się dłużej na gazie z prostej przyczyny.Od 25 lat gazu nie używam,więc już nawet nie pamiętam jak to jest.Co do reszty-jesteśmy zgodne.Pozdrawiam.

• Autor: Aleksandra1973 Data: 2008-05-08 21:40:09

Beato ktos wyzej wspomnial ze na gazie sie szybciej gotuje,ja ogolnie napisalam no tak ale podpielam sie pod ciebie

• Autor: Beata500 Data: 2008-05-09 10:31:03

Tak myślałam.Ale wszystko jest ok.Mam nadzieję,że choć trochę pomogłyśmy.

• Autor: Problem Data: 2008-05-08 20:30:00

jeszcze raz wam dziekuje za wypowidzi mam duzy problem z wyborem

• Autor: miauka Data: 2008-05-08 22:03:45

Witaj,

ja mam plyte indukcyjna od pol roku. W Polsce uzywalam ceramicznej i indukcyjna jest o niebo wg mnie lepsza.
    Mam jednak kilka "ale" i teraz inaczej bym wybierala.

Ja mam cos podobnego do tej http://www.topmarket.pl/plyty_indukcyjne/AEG_68002_K-MN.php. Mimo, ze gotuje tylko dla siebie i meza to czasem brakuje mi na niej miejsca. Wybralabym teraz wieksza z poszerzanymi palnikami. Tutaj u nas mam tez problem z zakupieniem zestawow czyszczacych kuchenke. skonczylo sie na tym, ze pomimo ostrzezen producenta szoruje plyte zwyklym zmywakiem kuchennym z plynem do plyt.

Nie wiem czy pomoglam ale wiem jedno, ze czlowiek dopiero jak sprobuje to wie co potrzebuje :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu