Forum

Kuchenne porady

pieczony pstrąg

  • Autor: mared Data: 2008-05-08 21:06:24

    kobitki kochane poradźcie co zrobić żeby pstrąg nie przywierał do folii. Zrobiłem według przepisu i przywarł. czy tak powinno być czy też ja coś
    źle zrobiłem ? pomóżcie

  • Autor: Barbara Data: 2008-05-08 22:16:50

    Jestem miłosniczka pstrągów.Najlepiej smakuje mi pstrąg smażony na masle pol na pol z olejem.Przecinam pstrąga na pol wzdłuż grzbietu,posole i obtaczam w mące i smaże na czerwono.Nie ma nic lepszego.
    Jeżeli chcesz jesć z folii to najpierw folie posmaruj olejem.To ważne!
    Smacznego.

  • Autor: mared Data: 2008-05-08 22:41:56

    pstrąg pieczony był świetny. ha ! nawet mi się udał jak na pierwszy raz.włożyłem w środek koperek, plastry cytryny,a na wierzch dałem masło.do tego młode ziemniaczki z koperkiem, odpowiednie winko.... wszysko miodzio. mojej żonie bardzo smakowało......tylko ta folia !!!!
    dzięki. pomysł z olejem napewno wypróbuje

  • Autor: Glumanda Data: 2008-05-08 22:52:59

    Nie wiem... gdzie piekles te pstragi? na grilu? czy w piekarniku? Na grilu to nie ma innej metody ja folia aluminiowa...
    Jesli w piekarniku, to mozna folie aluminiowa wymienic na papier do pieczenia. Ja osobiscie tak robilam i nie tylko piekac pstragi ale rowniez makrele. Nie wkladalam koperku do srodka..bo potem wyrzucalo sie go wraz z osciami, a szkoda. Dlatego ja przyrzadzalam maselko ziolowe, ktore po wymieszaniu formowalam w "kielbaske" i do lodowki. Jak sie dobrze oziebilo, kroilam je w plastry i podawalam po plasterku do kazdej rybki :) Papier mozna posmarowac troche tluszczem.

  • Autor: mared Data: 2008-05-09 07:09:37

    dziękuję GLUMANDA. piekłem w piekarniku.

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2008-05-09 12:41:20

    folie koniecznie wysmaruj tluszczem wszystko jedno co w niej pieczesz. Przy pieczeniu rybki to szczegolnie wazne.

  • Autor: mared Data: 2008-05-09 16:38:07

    Dorota dzięki za radę będę  tego przestrzegał

  • Autor: Madzia861011 Data: 2009-02-08 16:29:24

    A ja folii nie smarowalam niczym i pstrag wyszedl wspanialy...Nie mam pojecia,dlaczego,hehe. :p
    Moze mialam szczescie...?

  • Autor: lubczyk69 Data: 2009-02-08 17:49:14

    Jeżeli już zastosujesz folię to błyszczącą stroną do środka. Bo wtedy temperatura promieniuje w kierunku ryby. Folię należy posmarować nieco oliwką z oliwek. Nawet jak przywrze to nie szkodzi bo UWAGA! skóry z pstrąga NIGDY SIĘ NIE JADA!!! Obojętnie jak był zrobiony. W skórze pstrąga siedzą pasożyty, które potrafią przeżyć nawet wysokie temperatury. Tak mi to kiedyś wyjaśnił dobry kolega, wykładowca z Instytutu Rybactwa Śródlądowego. Później taki robaczek zagnieżdża się w ściance twojego przewodu pokarmowego i mieszka tam sobie aż do końca Twoich dni :-)

  • Autor: marinik Data: 2009-02-11 09:39:24

    Lo matko !!!! To pewnie u mnie juz dawno sie zagniezdzily. Choc prawde mowiac nie bardzo moge pojac w jaki sposob jakikolwiek pasozyt moze przezyc smazenie.

  • Autor: lubczyk69 Data: 2009-02-12 10:56:24

    Też nie wiem. Podobno jest to jakiś mutant, który się współwyhodował tam gdzie pstrągi w hodowli ocierają się o siebie nawzajem.

  • Autor: Julcia Data: 2009-02-12 13:25:24

    O kurcze nie wiedziałam o tej skórze, chociaż i tak nigdy jej nie jadłam. Ja uwielbiam pstrąga wędzonego. nie ma dla mnie nic lepszego:)

  • Autor: Nostra2004 Data: 2009-02-12 14:08:49

    Lubczyku, a co taki pasożytek robi? Tylko siedzi, czy też truje ? Ciekawa jestem tego...

  • Autor: Nostra2004 Data: 2009-02-12 14:37:05

    ...bo uwielbiam skórki !

  • Autor: lubczyk69 Data: 2009-02-12 16:04:15

    Użytkownik Nostra2004 napisał w wiadomości:
    > ...bo uwielbiam skórki !

    Wbija się gdzieś w ściankę przewodu pokarmowego i sobie żyje. Czy jakoś szkodliwie działa na inne organy, tego niestety nie wiem. Czy wytwarza jakieś toksyny - też mi nie wiadomo. Jeśli na sali jest jakiś ichtiolog niechsie odezwie!
    Od tamtej pory kiedy mi o tym powiedziano też nie jem rybiej skóry - choć kiedyś był to  dla mie przysmak :-(

Przejdź do pełnej wersji serwisu