Forum

Gawędy o jedzeniu

sprawdzony przepis na biszkopt

  • Autor: zeta12 Data: 2008-05-09 06:49:04

    Nie mam problemu z pieczeniem różnych ciast, wychodzą mi dobre i bez problemu. Ale biszkopt to dla mnie czarna rozpacz. Wszystko jest ok ładnie wyrośnie, ale po wyjęciu z piekarnika opada i mogłabym zabić kogoś takim sputnikiem. Nie wiem co się dzieję. Piekłam już chyba 20 biszkoptów z różnych przpisów i nic. Po nie udanym pieczeniu robię sobie przerwę półroczną. Mam super przepisy, ale potrzbuję pieczony biszkopt. Może ktoś z Was miał takie problemy?

  • Autor: Dorotaxx Data: 2008-05-09 07:01:41

    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Białka ubić na sztywno ,dodać cukier i żółtka.
    Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać.

    Piec w temp.160-180 st. Około 40 minut


    to jest przepis siostry Anastazji, zawsze wychodzi.


    lub ten: http://wielkiezarcie.com/przepis30629.html te biszkopty idealnie nadają sie na torty ,
    Pozdrawiam

  • Autor: zeta12 Data: 2008-05-09 07:05:09

    Dzięki!! Jeszcze jedno pytanko - ubijasz mikserem?? Mieszasz mąkę łyżką, czy też delikatnie mikserem.

  • Autor: elas Data: 2008-05-09 08:30:49

    Jajka na biszkopt zawsze ubijam mikserem. Po dodaniu mąki mieszam łyżką - delikatnie od dołu go góry, druga ręką obracam miskę.
    Większość osób wkłada ciasto do nagrzanego piekarnika. Ja zawsze wkładam do zimnego, nastawiam temperaturę 175stC i czas 35-40min. Biszkopt udaje się zawsze.
    Spruóbuj upiec biszkopt z mojego przepisu - Biszkopt z kremem bananami i śmietaną. Jeżeli chcesz jasne ciasto to zamiast kakao dodaj tyle samo mąki pszennej.

  • Autor: zeta12 Data: 2008-05-09 09:06:14

    Dzięki!!!!!

  • Autor: Dorotaxx Data: 2008-05-09 11:30:05

    Do białek dodaj szczypte soli,
    Ubijaj mikserem.
    Pod koniec dodaj cukier ciągle mieszając mikserem.
    Kiedy białka juz sie ubiją odstaw mikser.
    Rozmąć widelcem żółtka ( np. w szklance) i wlej do białek, delikatnie mieszaj DREWNIANĄ! łyżką , kiedy dobrze wymieszasz piane z żółtkami , wsyp przesianą mąke z proszkiem do pieczenia i mieszaj drewnianą łyżką.
    Mieszaj tylko w jedną strone ( podobno ma to znaczenie).
    Wstaw no nagrzanego piekarnika ( około 180 st.) 

  • Autor: zeta12 Data: 2008-05-09 11:46:21

    Jak upiekę zaraz Ci dam znać. Dzięki pozdrawiam!!!!!!

  • Autor: agness Data: 2008-05-09 11:52:43

    Kiedys biszkopt dla mnie tez była zmora tak jak u Ciebie wyrastał a po wyjeciu zakalec.Ale znalazłam swoj ulubiony przepis i od kiedy go robie zawsze mi sie udaje.Ja jajka zawsze wyjmuje prosto z lodowki,do białek szczypte soli w trakcie dodawania mąki juz tylko na najnizszych obrotach miksuje ciasto,wkładam do zimnego piekarnika .
    http://wielkiezarcie.com/przepis17566.html a to moj niezawodny przepis.

  • Autor: zeta12 Data: 2008-05-09 13:23:00

    Dzięki!!!!!

  • Autor: Glumanda Data: 2008-05-09 12:56:33

    W artykulach, w szkole gotowania... zamiescilam kiedys caly kurs pieczenia biszkoptu. Moze Ci sie przyda :) oto link http://wielkiezarcie.com/artykul.php?id=64

  • Autor: zeta12 Data: 2008-05-09 13:23:32

    Dzięki!!!

  • Autor: eyta Data: 2008-05-09 13:04:37

    Miałam problemy z pieczeniem biszkoptu, ale odkąd piekę go z przepisu Grzegorza wychodzi rewelka. Też dodaję do białek szczyptę soli , mieszam wszystko mikserem, jak dodaję jajka i mąkę zmniejszam obroty. Smacznego. Przepis się nazywa" biszkopt który zawsze sie udaje" autor Grzegorz

  • Autor: zeta12 Data: 2008-05-09 13:24:07

    Dzięki!!

  • Autor: ewas Data: 2008-05-09 14:41:35

    Mi biszkopt zawsze wychodził, nie miałam z nim problemu jedyny minus to fakt że nie przepadam za smakiem biszkoptu,zmieniłam zdanie jak upiekłam właśnie ,,biszkpot który zawsze się udaje,,-z większą ilością mąki ziemniaczanej-dla mnie bobma.!Pozdrawiam autora

  • Autor: mariaand Data: 2008-05-09 18:24:10

    Mój biszkopt.
    Na  1 jajko biorę 3dag cukru kryształu i 2,5dag mąki tortowej./cukier całkiem pełna duża łyzka, mąka niepełna/
    Jajka z lodówki.Do białek daję szczyptę soli i 1 łyżkę mocno zimnej wody.
    Ubijam , do ubitych białek porcjami daję cukier i cukier waniliowy/ jak jasny biszkopt/ i dalej ubijam, dodaję po 1 żółtku i nadal ubijam.
    Dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszam dokładnie, powoli łyżką./pół łyżeczki proszku na 5,6 jajek/.
    Wstawiam do nagrzanego piekarnika/około 170st./
    Po upieczeniu, zaraz po wyciągnięciu z pieca odwracam tortownicę/ blaszkę/do góry dnem na ściereczkę.
    Dno tortownicy, blaszki wykładam papierem śniadaniowym. Tak zostawiam aż będzie zimny.
    ZAWSZE  SIĘ UDAJE!!!!!
     

Przejdź do pełnej wersji serwisu