Forum

Gawędy o jedzeniu

Makaroniarze

• Autor: moniczkasss Data: 2008-05-12 20:29:44

Makaron wydaje się byc abslolutnie niepozorny, a jednak można go podać jako danie dietetyczne lub bardzo elegancki, albo zwyczajen casual spaghetti?A wy co myślicie o makaronie? da się z niego zrobić cos oryginalnego?

• Autor: Regina Florczak Data: 2008-05-13 08:48:34

Zależy jakz potrawę chcemy mieć .Różnorodność kształtu i koloru sprawia, że można go łączyć z rozmaitymi sosami. Można je również robic nadziewane różnymi farszami. Dania z makaronu przygotowuje się bardzo szybko.Nadaje się on więc znakomicie do przyrządzania codziennych posiłków jak i eleganckich.Pozdrawiam.

• Autor: moniczkasss Data: 2008-05-13 18:51:53

A właśnie szukam teraz potrawy z makoronem, najlepiej kilku, które są oczywiście smaczne-to zrozumiałe, ale przede wszystkim świetnie wyglądają!czy np penne to dobry pomysł?

• Autor: ekkore Data: 2008-05-13 19:04:59

Bardzo "widowiskowe" są muszle conchiglione, no niestety w tym wypadku bardzo kaloryczne - zerknij do tego przepisu http://wielkiezarcie.com/przepis24840.html .
    Juz były inne wariacje:
    z miesem z kurczaka ze szpinakiem w sosie z resztek serowych z lodówki - był tam twaróg, feta, serek topiony i ser żółty, wymieszany z pół litra śmietany.
    i najnowsza rewelacja (przypadkowe odkrycie - trzeba było zużyć oliwki) - farsz mięsno - szpinakowy z sosem serowo oliwkowym (czarne oliwki) - ważne jest by była spora ilosć fety (ponad pół kostki z mlekowity), ser żółty i topiony. Oliwek około poł słoika - takiego z biedronki. Moja prawie nic nie lubiaca córka zajadała muszle faszerowane sosem - ugotowałam za dużo makaronu i wrzuciłam puste na blachę.

• Autor: Eithel Data: 2008-05-17 11:13:08

a ja tam lubie gorgonzole: makaron,szpinak,podsmarone pieczarki,ser lazur,gorgonzola lub inny,smietana do szpinaku i troche serka wiejskiego i duzo czosnku:P ej, nie wiem jak makaron moze byc dla was nudny!wystarczy troche inwencji tworczej.pozdrawiam(p.s. grzankos ma w przepisach pyszna zapiekanka orzechowo makaronowa)

• Autor: Eithel Data: 2008-05-19 17:30:02

ej,bez przesady.to nie jest az takie kaloryczne:) przeciez nie trzeba jesc calej miski( bardzo to lubie a jestem szczupla:P)

• Autor: Eithel Data: 2008-05-19 17:30:39

w ogóle ten przepis wymiata

• Autor: Dorota zza plota Data: 2008-05-18 07:27:59

Zawsze siew da. Makaron uwazam za jeden z cudow kuchni bo mozna go podac na tysiace sposobow.

• Autor: sunny Data: 2008-05-23 09:59:27

Moniczko... co do makaronu - też uwielbiam ;). A ostatnio, żeby było zdrowiej, zakochałam się w pełnoziarnistym makaronie Lubelli. Nie tylko zdrowszy - bo wiadomo - pełne ziarno, błonnik.... ale też bardzo samczny. Lekko orzechowy posmak, koniecznie all dente no i jakiś lekki sosik, np. na bazie szpinaku. Pyszne ;).

• Autor: Wkn Data: 2008-05-25 20:47:27

Ostatnio podałam znajomym makaron dwukolorowy (zwykły i szpinakowy) - gniazdka w starej wyszczerbionej misce, obok niej - w starym kilkunastuletnim pękatym kociołku w kwiaty gorący sos mięsno-pomidorowy z ziołami, do tego do posypania żółty ser i natkę pietruszki w komunistycznych miseczkach... Cóż, takie warunki w kurzej chałupce w lesie na Kaszubach.
    Makaron wsuwały nawet dzieciaki, zamiast rozmów słychać było tylko mlaskanie i stukanie widelcami w talerze (też komunistyczne :))
    Zwykłe kluchy okazały się oryginalne i smaczne :) Niech żyje makaron!

• Autor: degal12 Data: 2008-07-11 15:14:48

Ja sobie nie wyobrażam życia bez makaronu. Oboje z mężem uwielbiamy makaron i jemy go bardzo często. Do drugiego dania szybko się go gotuje, o wiele krócej niż ziemniaki, no i nie trzeba go obierać ;)

Makaron jest doskonały do schabowego z surówką, do gulaszu, do zrazów, do bitek, do kurczaka polany sosikiem....do zapiekanek makaronowych no i do zup.
    Oczywiście co za dużo to niezdrowo, więc czasem trzeba zjeść ziemniaczki, kasze czy ryż ;D

• Autor: damrataga Data: 2008-07-18 01:49:14

Makaron zawsze i wszędzie !!

• Autor: agik Data: 2008-07-18 10:51:28

Makaron niepozorny!!! Będę bronoić makaronu do ostatniej kropli krwi!!!;)
    Na eleganckie przyjecie- taki duże muszle ( nie umim napisac nazwy), juz tu wspomniane- nadziane czymś dobrym, zapieczone...
    Rurki cannelloni- tez czyms nadziniane i zapieczone.
    Lazanie...
    Sałatki z makaronem o róznych kształtach- makaron kokardki kurczak i jeszcze coś interesującego- np marynowany zielony pieprz.
    Makaron gwiazdki i kukurydza, groszek z puszki i papryka pokrojona w kosteczkę......

Tutaj w przepisach widziałam pizzę na makaronowych gniazdkach, bardzo interesujące mi się to wydaje.

Łazanki z grzybami leśnymi...

( no i stało się, hi teraz b edę myślec, co można wycudowac z makaronu. Tyle kształtów!)
    Przypomiało mi się, jak moja kolezanka zrobiła kiedyś torcik z makaronu kolanka. Chyba był wymieszany z beszamelem i zapieczony przyjął kształt miski, podała, go własnie jako tort. Dopytam, może Ci się nada też...

Przejdź do pełnej wersji serwisu