Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Łóżka piętrowe

• Autor: klio Data: 2008-05-14 10:32:26

Jakie macie doświadzcenia z łózkami pietrowymi? Czy wasze dzieci śpią na takich. Synek ma 6 lat i za pare miesięcy do jego pokoju wprowadzi się siostrzyczka, a że pokój nie jest za duży zastanawiam się nad łóżkiem pietrowym. Mam jednak obawy czy sobie poradzize schodzeniem i wchodzeniem, jak to będzie wyglądać w nocy jak będzie śpiący chciał iść do łazienki. Z praktycznego punku widzenia takie łóżko byłoby idealnym rozwiązaniem ale ja sie boje czy małemu się krzywda nie stanie. Nie mam jakoś przekonania do piętrusa.

• Autor: renataz36 Data: 2008-05-14 11:47:18

Mam własne doświadczenia w tym temacie już Ci piszę. Mam 2 synów, którzy już wyrośli z piętrowego łóżka, ale mieli takowe. Zakupiłam je kiedy starszy miał 8 lat, młodszy 3. Górne łóżko ma taką zabezpieczającą deskę, dzięki której możesz być pewna że syn nie spadnie, bo to właśnie starszy będzie pewnie spał na górze, tak było u nas. Syn był dumny i zadowolony że to właśnie on jako ten starszy będzie zajmował górne łóżko. Co do schodzenia sikać w nocy myślę, że nie musisz się obawiać. Mój tak bardzo się cieszył tym łóżkiem że w ciągu pierwszych dni wchodzenie i schodzenie miał tak wyćwiczone że nie ma obaw, nawet nie bardzo obudzony schodził spokojnie A po kilku latach synowie wymieniali się tym kto będzie spał "na górze" (mieli chyba tygodniowe zmiany) bo każdy chciał hehe Miałam te łóżka dość długo bo prawie 10 lat i byliśmy z nich bardzo zadowoleni. Nigdy nie zdarzył się żaden wypadek . Polecam więc z czystym sumieniem

• Autor: Masza Data: 2008-05-14 11:51:26

Kupiłam dzieciom łóżko piętrowe, gdy córka miała 4 a synek 2 latka. Początkowo też byłam pełna obaw, ale wkrótce sytuacja się wyklarowała: córka, osóbka bardzo spokojna i ostrożna wchodziła "na górę" ostrożnie i tak też schodziła. Należy do osób, które nie wędrują w nocy do łazienki, więc odpadł problem nocnego zaspania. Wkrótce też "góra' stała się jej azylem, w którym mogła odpocząć od młodszego brata i to bardzo jej się podobało. Syn natomiast łózka nie zaakceptował i spał na materacu ze starego łózeczka, po kilku miesiącach dopiero przekonał się, ale i tak podkładaliśmy mu stary materacyk, bo wielkrotnie z łóżka spadał (na szczęście nisko było...)
    Moja koleżanka zamówiła łóżko piętrowe u stolarza, który zamontował dodatkowe listwy zabezpieczające, oraz specjalną deskę, która była zawieszana w dzień na drabince i uniemożliwiała młodszej latorośli wspinanie się na górę.
    Przy małym mieszkaniu myślę, że łóżko piętrowe jest bardzo dobrym rozwiązaniem.

• Autor: bambasia Data: 2008-05-14 12:12:59

z własnego doswiadczenia moge powiedzieć ze spokojnie sobie poradzi - moi synowie 10 i 6 lat spia na takim łóżku od dawna -  młodszy  na gorze spi od roku ( wczesniej spał na dole) to jak ze wszystkim kwestia przyzwyzajenia :) napewno bedzie zadowoolony - pozdrawiam 

• Autor: ekkore Data: 2008-05-14 12:42:14

u nas piętrowe łóżko zostało rozebrane w tym roku, ale słuzyło jakieś 9-10 lat. W zeszłym roku musieliśmy kupić nowe spanie dla syna - za duży urósł (na długość, szerokość i wagę) i ciągle się bałam, że zarwie deski (śpi niespokojnie) i spadnie w nocy na córkę. A o zamianie pięter żadno nie chciało słyszeć - zresztą dół dla syna byłby tylko do spania, nie dałby rady usiąść. Przez rok stała sobie piętrówka - jako awaryjne spanie - tyle, że córka na pustym łóżku zrobiła sobie graciarnię, ułatwiając w ten sposób sprzątanie.
    Początkowo - przy zakupienie nowych spań zastanawialiśmy się nad metalową antresolą z Ikei - dla obojga (u góry spanie, na dole biurka) - tyle, że okazało się (przez tyle lat się nad tym nie zastanawiałam), że nasz piętrówka była krótsza (ma 1,80 długości, ikeowskie mają 2,00) - i aby wejść do pokoju trzeba by przechodzić pod łóżkami. A to oznaczałoby rozbitą głowę syna nim by się przyzwyczaił do schylania.

• Autor: klio Data: 2008-05-14 20:54:15

Dzięki wielkie! Troszkę się uspokoiłam. Ach te matczyne lęki ;)
    Dobry pomysł z tym stolarzem, też będę musiała zabezpieczyć przed najmłodszą

• Autor: ekkore Data: 2008-05-15 07:38:09

Jeżeli będziesz zamawiała łóżko u stolarza to od razu pomyśl o podwyższeniu piętra - tak aby dorosły człowiek mógł usiąść wyprostowany na dole. Gdy dzieci są małe nie jest to problemem, ale one szybko rosną, a przy kupowanych gotowych łóżkach siedzenie na parterze tylko możliwe w pozycji półleżącej. A przy okazji na dole będzie więcej światła.
    Moi znajomi, gdy decydowali sie na piętrówkę mieli już spore dzieci (starszy miał ponad 10 - 12 lat) - i dlatego zamówili u stolarza. Bo juz widzieli problem siedzenia na dole. A przy małych dzieciach o tym sie nie myśli.

Przejdź do pełnej wersji serwisu