Forum

Kuchenne porady

maka krupczatka

  • Autor: frania982 Data: 2008-05-19 13:44:13

    witam. czy mozna maka krupczatke zastapic zwykla pszenna.chodzi dokladnie uzycie jej do zrobienia masy.a moze ktos zna nazwe francuska maki krupczatki i wiecz czy mozna ja dostac we francji.

  • Autor: ekkore Data: 2008-05-19 13:48:22

    Przecież krupczatka to mąka pszenna - typ 500. Od pozostałych rózni ją wygląd - jest taka grudkowata - wygląda jak bardzo drobna kasza manna, tyle, że o zdecydowanie jaśniejszym odcieniu - kasza jest lekko kremowa, mąka biała

  • Autor: kokliko Data: 2008-05-20 01:59:51

    Franiu, od trzydziestu paru lat zastanawiam sie jaki moze byc odpowiednik
    krupczatki we Francji i  w koncu doszlysmy do wniosku z polska przyjaciolka,
    ze nie istnieje!!! Jesli cos wyniuchasz, to melduj natychmiast. Zagladalam do
    wszelakich sklepow "bio" i nie znalazlam. A swoja droga, to gdzie mieszkasz?
    Pozdrowienia.

  • Autor: Mari Data: 2008-05-20 11:02:48

    Jesli po wlosku krupczatka to "farina semolata" to moze i po francusku bedzie cos podobnego?  Moze "semoule" albo raczej "semoulle" bo maka to chyba "la farine"?

  • Autor: kokliko Data: 2008-05-20 21:37:24

    Niestety tutaj "semoule" jest ni mniej, ni wiecej tylko kaszka manna!

  • Autor: frania982 Data: 2008-05-20 21:36:54

    mieszkam kolo paryza a dokladnie w bondy;a z ta mako to moze tak jak pisze ekkore trzeba szykac typ 500

  • Autor: kokliko Data: 2008-05-20 21:42:22

    Hej Franiu, a ja w XIV-tce, ale czy Ty kiedykolwiek widzialas jakies
    numeryczne oznakowanie na mace?  Uzywalam roznych mark, glownie
    Francine, ale jakos nie dopatrzylam sie w makach takiej mnogosci jak
    w Polsce.
    A swoja droga, milo ze sie odezwalas. Pozdrawiam serdecznie.

  • Autor: frania982 Data: 2008-05-20 22:36:03

    milo mi rowniez.widzialam niektore maki sa oznakowane ale nie wszystkie.ja potrzebuje zrobic mase sprobuje z pszennej jak myslisz?podaje nr gadu gadu 4555344  jak masz to bedzie nam sie latwiej porozumiewac.

  • Autor: ekkore Data: 2008-05-21 07:35:14

    Jeżeli to ma być masa budyniowa to śmiało możesz dać dowolną pszenną mąkę - nie ma znaczenia czy tortowa czy ciut gorsza. Mówię o mąkach do ciast, bo chlebowe i razowe będą za ciemne - i masa będzie miała brzydki kolor

Przejdź do pełnej wersji serwisu