Forum

Kuchenne porady

Mam ważne pytanie?

• Autor: niebieska-różyczka Data: 2008-05-19 19:00:46

Dzisiaj się dowiedziałam,od pewnej starszej pani:)))że pogoda ma wpływ na ubicie się śmietany.Podobno w dni pochmurne,śmietana ubija się dużo gorzej, niż w słoneczne.Czy to prawda? pierwszy raz o czymś takim słyszę.

• Autor: superka Data: 2008-05-19 21:46:59

Nigdy tego nie słyszałam. Wiem tylko,że śmietana do ubijania musi być zimna , prosto z lodówki, wtedy ubija sie najlepiej.

• Autor: kaja38 Data: 2008-05-19 23:18:54

Dajmy juz spokuj tym zabobonom..bo coraz wiecej ich na forum

• Autor: Wkn Data: 2008-05-19 23:18:13

Ubijałam śmietanę o poranku i późną nocą, w miskach plastikowych, ceramicznych i nierdzewnych. Śmietanę Maćków i Łowicza, 30 lub 36%, z krótkim i z długim terminem ważności.  Gdy grzało, lało, sypało śniegiem, latały wróble, mewy i chrabąszcze. W Gdańsku, na Kaszubach i Zielonej Górze. Na parterze, czwartym i ósmym piętrze prawą i lewą ręką. Mikserem Zelmera i ręczną ubijaczką podczas nowiu, pełni i czego tam sobie jeszcze chcecie. Mieszając w jedną lub w druga stronę i stukając ubijakami w miskę, żeby strząsnąć z nich ubita śmietanę i...
    .... zauważyłam, że zimą udaje się najlepiej - wniosek - smietanę przeznaczoną do ubijania przechowuj zawsze w lodówce i ubijaj zimną.

Przepraszam za wygłupy, ale taki już ze mnie zimny drań

wkn

ps.

oprócz schłodzenia śmietany przed miksowaniem, warto tez pamiętać, żeby jej nie "przebić" - tzn. nie ubijać zbyt długo, ponieważ straci gładką zwartą konsystencję.

• Autor: ekkore Data: 2008-05-20 08:06:32

albo wyjdzie masło...

• Autor: paula29 Data: 2008-05-20 22:23:57

Nigdy o takim czymś nie słyszałam.Ale jedno wiem z własnego doświadczenia śmietana musi byc schłodzona.(bardzo schłodzona),żeby dobrze się ubiła.

• Autor: cailleach Data: 2008-05-26 17:56:16

cóż, może po czasie, ale może się komuś przyda? Poradzono mi kiedyś, żeby schłodzić też naczynie, w którym śmietana bedzie ubijana i "łopatki" od miksera. Przydaje się, zwłaszcza w upał.

Przejdź do pełnej wersji serwisu