Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Tabliczka mnożenia w I klasie

• Autor: Iloria_S Data: 2008-05-20 15:17:33

Moja siostrzenica jest w pierwszej klasie szkoły podstawowej. Obecnie uczy się tabliczki mnożenia. Niestety ma z nią spore kłopoty. W domu potrafi odpowiadać na pytania prawie bezbłędnie a na sprawdzianach w szkole dostaje najgorsze stopnie. W nocy budzi się z płaczem, codziennie idzie do szkoły z bólem głowy, jest zestresowana i jakby przestraszona. Nauczycielka każe uczyć im się tabliczki do 30. Niestety wg niej 15*2 czy 12*2 to również tabliczka mnożenia. Tak czy inaczej dziecko ze stresu zapomina wszystko czego się nauczyło. W innych szkołach w regionie albo dopiero zaczynają naukę tabliczki albo nie robią tego na czas. Tzn sprawdzian składający się z kilkunastu pytań w kilka minut.
    Bardzo mi szkoda mojej siostrzenicy.
    Ciekawa jestem jak jest z nauką tabliczki mnożenia w Waszych szkołach. A może znacie jakiś sposób by dziecko przestało bać się tego przedmiotu?

• Autor: ASTI Data: 2008-05-20 16:39:55

Moja  córka  chodzi  do pierwszej  klasy i jeszcze  nie  uczą  się  tabliczki  mnożenia .Lekcje  do  domu  zadawane  są raz  w  tygodniu  córka  ma  tydzień  na  odrobienie  matematyki , szwedzkiego ( mieszkamy w  Szwecji) i  nauczenie  się  zadanej  czytanki .Polski  raz  w  tygodniu . Co  nie  znaczy   , ze uczą  się   mało .Po  prostu  perwszaki  uczą  sie  bardziej  w  formie  zabawy  co  zachęca  ich  do  nauki.

• Autor: viva Data: 2008-05-20 18:28:44

moja córka chodzi do pierwszej klasy i uczy sie tabliczki mnożenia. Jest na etapie 3!!   ale nie powyżej 10!!!!!! że np 11*3 czy faktycznie 15*2...  to nie bo za daleko!   Moim zdaniem to obłęd jeżeli tak daleko zaszli!! dla pierwszaczków wszystko to takie nowości ....to  faktycznie nie dziwota ze dzieciaczek sie zraża...
    pozdrawiam!

• Autor: agi_q Data: 2008-05-20 18:34:31

Pozostaje mieć nadzieję, że nauczycielka wie, co robi...

Przejdź do pełnej wersji serwisu