Forum

Gawędy o jedzeniu

poszukuje typowych dan polskich

• Autor: sylwia83r Data: 2008-05-24 08:49:46

Witam wszystkich od kilku lat mieszkam za granica i ostatnio zapisalam sie na kurs o zywieniu,jako ze bylam jedyna osoba z zagranicy poproszono mnie o podanie kilku przepisow typowych dla kuchni polskiej?tylko ze ja tak naprawde nie wiem jakie sa typowe porawy kuchni polskiej?czy jest ktos kto moglby mi podpowiedziec?z gory dziekuje

• Autor: Paola_r Data: 2008-05-24 19:48:12

Niagara podala Ci już w zasadzie wszystkie opcje. Dorzucę co nieco "argumentów za" zaczerpniętych z fantastycznej książki Marii Lemnis i Henryka Vitry "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" :
    Barszcz, najlepiej na zakwasie.
    Żur - postny i z kiełbasą.
    Karp w szarym sosie.
    Pieczeń huzarska.
    Zrazy zawijane.
    Poza tym, podobno kapusta i ogórki kiszone. Większość cudzoziemców, z którymi miałam do czynienia, było zdziwionych, że to nie zepsute jest, tylko takie smaczne, że paluchy oblizywać :)
    Tak na marginesie : czy gdzieś na świecie jada się wiosną takie pyszne parujące aromatem młode ziemniaki ze świeżym masełkiem i cudownie pachnącymi koperkiem. A do tego młodą kapustę lekko zasmażoną i taki po prostu zwykły, polski schabowy w panierce ?
    Mmmmmm ;)

• Autor: kokliko Data: 2008-05-24 21:02:43

A moze ze wzgledu na pore roku pyszny, bogaty chlodnik, moja babcia dodawala raki, a na drugie
    mlode kurczaczki z polskim nadzieniem i mizeria po polsku. Mniam, ale sie rozmarzylam.

• Autor: Paola_r Data: 2008-05-25 04:06:35

Albo botwinka ...

• Autor: sylwia83r Data: 2008-05-26 07:24:13

dziekuje wan dziewczyny teraz to na pewno cos wymysle

Przejdź do pełnej wersji serwisu