Chciałabym ulepić kilka figurek na tort i nie wiem której masy użyć: sztucznej masy marcepanowej, masy cukrowej czy masy z pianek Marshmallow. Proszę o porade bardziej doświadczonych, która masa będzie się lepiej kleić, tak aby moim ludzikom na torcie nie poodpadały ręce i głowy?
Aniu ja zrobiłabym tak samo jak aloiram. Sztuczny marcepan jest zdecydowanie najlepszy na robienie figurek. Masa cukrowa i ta z pianek najbardziej nadaje sie na okładanie tortów . to przepis na bardzo dobry sztuczny marcepan :
1/2 litra wody 25 dag masla lub margaryny 1/2 kg mąki 2 kg cukru pudru 2 olejki migdałowe
sposób przygotowania Wodę z tłuszczem zagotować, dodać przesianą mąkę. Mieszać drewnianą łyżką, cały czas gotując, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i od łyżki. Masę zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Do zimnej dodać dokładnie przesiany cukier puder i olejki migdałowe. Dobrze wymieszać. Gotowy marcepan przełożyć do słoika i szczelnie zamknąć. W taki sposób może być długo przechowywany.
zrób sobie z mniejszej ilosci składników i przechowuj szczelnie zamkniety w lodówce
Nie wiem, jak duże będą to figurki, ale ja figurki zrobiłabym z masy marcepanowej :-))
Aniu ja zrobiłabym tak samo jak aloiram. Sztuczny marcepan jest zdecydowanie najlepszy na robienie figurek. Masa cukrowa i ta z pianek najbardziej nadaje sie na okładanie tortów .
to przepis na bardzo dobry sztuczny marcepan :
1/2 litra wody
25 dag masla lub margaryny
1/2 kg mąki
2 kg cukru pudru
2 olejki migdałowe
sposób przygotowania
Wodę z tłuszczem zagotować, dodać przesianą mąkę.
Mieszać drewnianą łyżką, cały czas gotując, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i od łyżki.
Masę zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Do zimnej dodać dokładnie przesiany cukier puder i olejki migdałowe. Dobrze wymieszać.
Gotowy marcepan przełożyć do słoika i szczelnie zamknąć.
W taki sposób może być długo przechowywany.
zrób sobie z mniejszej ilosci składników i przechowuj szczelnie zamkniety w lodówce
Bardzo dziękuje za przepis i rade dotyczącą przchowywania, w sobote robie tort, jak będzie gotowy to na pewno się pochwale. Pozdrawiam