Forum

Kuchenne porady

Jaka masa?

  • Autor: Aniula27 Data: 2008-05-27 13:49:48

    Chciałabym ulepić kilka figurek na tort i nie wiem której masy użyć: sztucznej masy marcepanowej, masy cukrowej czy masy z pianek Marshmallow. Proszę o porade bardziej doświadczonych, która masa będzie się lepiej kleić, tak aby moim ludzikom na torcie nie poodpadały ręce i głowy?

  • Autor: aloiram Data: 2008-05-27 16:31:19

    Nie wiem, jak duże będą to figurki, ale ja figurki zrobiłabym z masy marcepanowej :-))

  • Autor: Dorotaxx Data: 2008-05-27 18:41:08

    Aniu ja zrobiłabym tak samo jak aloiram. Sztuczny marcepan jest zdecydowanie najlepszy na robienie figurek. Masa cukrowa i ta z pianek najbardziej nadaje sie na okładanie tortów  .
    to przepis na bardzo dobry sztuczny marcepan :

    1/2 litra wody
    25 dag masla lub margaryny
    1/2 kg mąki
    2 kg cukru pudru
    2 olejki migdałowe

    sposób przygotowania
    Wodę z tłuszczem zagotować, dodać przesianą mąkę.
    Mieszać drewnianą łyżką, cały czas gotując, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i od łyżki.
    Masę zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
    Do zimnej dodać dokładnie przesiany cukier puder i olejki migdałowe. Dobrze wymieszać.
    Gotowy marcepan przełożyć do słoika i szczelnie zamknąć.
    W taki sposób może być długo przechowywany.



    zrób sobie z mniejszej ilosci składników i przechowuj szczelnie zamkniety w lodówce

  • Autor: Aniula27 Data: 2008-05-28 12:32:37

    Bardzo dziękuje za przepis i rade dotyczącą przchowywania, w sobote robie tort, jak będzie gotowy to na pewno się pochwale. Pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu