Zostałam obdarowana sporą ilością pięknej młodej sałaty. No i mam problem co z nią zrobić aby się nie zmarnowała.. Jedyny sposób jaki znam to porwać na kawałki, wymieszać ze śmietaną i zajadać jako dodatek do obiadu. A może Wy znacie jakieś ciekawe przepisy z sałatą w roli głównej? Z góry dziękuję!!
Jak sałata,to koniecznie pomidorki, ocet balsamiczny, oliwa, pieprz i sól. Reszta wg upodobań. Czasami dodaję odsączonego tuńczyka (w sosie własnym) a czasami fetę pokrojoną w kostkę. Jak nie masz octu balsamicznego,tomozna też wcisnąć trochę cytryny. Dla urozmaicenia smaku uwielbiam dodać do zwykłej sałaty rukolę - smak się zaostrza i jest "niebiańsko" pysznie :-)
A u nas sałata to doskanały dodatek do :hot dogów, hamburgerów, kanapek, bardzo lubię kanapkę wegetariańską (rozcinam bułkę podgrzewam lub opiekam z plasterkiem serka jak ser się stopi dodaję poszarpana sałatę, pomidory, ogórek kiszony to polewam sosem przygotowanym z ketchupu i majonezu) dodatkowo mozna dodać jakieś pozostałości mięsne z obiadu kawałi kurczaka itp.
Dziewczyny pomysły super! Zastanawiam się czy salatę można jakoś upichcić na ciepło? Tzn, dać ją zamiast kapusty pekińskiej do potrawki na patelni? Ciekawe jak by smakowała. Może ktoś z Was już tak ryzykował?
Ilorio, ale w jakim celu chcesz te salate pozbawiac wartosci odzywczych???? Ja sie staram jesc jak najwieksza ilosc warzyw na surowo, lacznie z kapusta, pieczarkami, kalafiorem, brokulami i wogole wszystko co sie da, a daje sie prawie wszystko, a Ty chcesz gotowac, czy tez smazyc salate???? Jakos nie moge tego zrozumiec.... A wrzuc do tego pomidory, ogorki, papryke, oliwki, cebule, cukinie, buraczki (tarte surowe) oczywiscie nie wszystko musi byc naraz, ale mozesz zrobic wiele wersji roznych salatek z jednej poczciwej salaty... Dodaj ser, jajko, moze jakies resztki wedlin, odrobine soli, pieprzu, oliwki, octu balsamicznego, czy tez soku z cytryny i masz zdrowe obiady na caly tydzien .... do tego kawaleczek miesa, lub ryby ..... Mozna zrobic salatki z dodatkiem owocow jagodowych, jablek, gruszek,.... o matko mozliwosci sa nieograniczone....... ale gotowac ???? Chyba nie wpadlabym na to....
Kiedyś słyszałam z można zrobić zupę, coś podobnego do szczawoiowej tzn.do wywaru pod koniec gotowania dodać porwane liście sałaty i zabielić smietaną i podawać z ziemniakami ugotowanymi osobno. Ja osobiście tego nie jadłam więc nie wiem jak to smakuje.
Marylko, jeśli dostała jej naprawdę dużo i chciałaby wykorzystać, pewnie dlatego szuka jakichś innych opcji, bo jak wszem i wobec wiadomo, sałata sie długo nie utrzymuje w tej najzdrowszej z najzdrowszych postaci. Jakiś czas temu oglądałam ten przepis, ale uczciwie mówię, że jeszcze nie próbowałam :
I jeszcze się zastanawiam nad jakimś szybkim pesto do natychmiastowego wykorzystania, podobnie jak robi się pesto z rukoli, ale nie mam pojęcia, czy byłoby zjadliwe
Też słyszałam kiedyś o zupie z sałaty, opowiadała mi znajoma, gotują taką gdzieś na wschodzie kraju ale nie pamiętam jaką miejscowość wymieniała. A co do przechowywania - myję, otrzepuję dokładnie, do woreczka albo jakiegoś naczynia z przykryciem i do lodówki - kilka dni utrzymuje świeżość.
Polcam moja zupe z salaty badz szpinaku. Jest bardzo smaczna a odkrylam ja w podobnej sytuacji w ktorej jestes teraz Ty. Mialam na odrodku tyle salaty ze nie wiedzialam co z nia zrobic, Swoja droga salate nozna przyzadzic zupelnie jak szpinak. Smakuje prawie badz zupelnie tak samo- zaleznie od gatunku salaty. Pozdawiam serdecznie!
ja bardzo długo nie przepadałam za sałatą- wersja ze smietaną nie bardzo mi smakowała - owszem zjadłam, ale u siebie nie robiłam. Aż w końcu odkryłam styl sałat włoskich czy greckich...w Austrii. Dostałam michę sałaty do tego cebula, kilka plasterków pomidora, ogórka, papryka a na wierzch mięso na ciepło - było tego może ze 4 kawałeczki - takie na raz do buzi. zastanawiałam się jak tym mam się najeść...No w połowie miałam problem. Ale od tego czasu kocham sałatę - daję warzywa jakie mam w domu (pomidory, ogórki, rzodkiewka, papryka), do tego mogą być oliwki (których raczej nie lubię, ale tutaj się doskonale komponują) i jakiś dodatek proteinowy - ser fera, ser żółty, kurczak, jajka - co tam akurat jest. Do tego sos jogurtowy albo winegre. I tak mogłabym cały tydzień, zmieniając tylko dodatki..
dzisiaj mam sałatową michę z karkówką z patelni grilowej
No to dołączam do Was, bo mi też takie obiady wystarczają :-). Oczywiście lubię też zjeść czasami coś ciepłego więc nie jem każdego dnia sałaty,ale ona latem góruje nad wszystkim. A tak nawiasem mówiąc,to uwielbiam proste dania nie wymagające długich przygotowań - sałata mi to ułatwia :-D
Dziękuję wszystkim za rady. :D Oczywiście zgodzę się, że sałatę powinno się jeść na surowo ale co to człowiek nie wymyśli... Przecież w necie można spotkać takie różności, że aż szczęka ze zdziwienia opada, że coś takiego można jeść. Tak czy inaczej moja sałata nie zmarnuje się. Pozdrawiam!!
Zostałam obdarowana sporą ilością pięknej młodej sałaty. No i mam problem co z nią zrobić aby się nie zmarnowała.. Jedyny sposób jaki znam to porwać na kawałki, wymieszać ze śmietaną i zajadać jako dodatek do obiadu.
A może Wy znacie jakieś ciekawe przepisy z sałatą w roli głównej? Z góry dziękuję!!
Jak sałata,to koniecznie pomidorki, ocet balsamiczny, oliwa, pieprz i sól. Reszta wg upodobań. Czasami dodaję odsączonego tuńczyka (w sosie własnym) a czasami fetę pokrojoną w kostkę. Jak nie masz octu balsamicznego,tomozna też wcisnąć trochę cytryny. Dla urozmaicenia smaku uwielbiam dodać do zwykłej sałaty rukolę - smak się zaostrza i jest "niebiańsko" pysznie :-)
A u nas sałata to doskanały dodatek do :hot dogów, hamburgerów, kanapek, bardzo lubię kanapkę wegetariańską (rozcinam bułkę podgrzewam lub opiekam z plasterkiem serka jak ser się stopi dodaję poszarpana sałatę, pomidory, ogórek kiszony to polewam sosem przygotowanym z ketchupu i majonezu) dodatkowo mozna dodać jakieś pozostałości mięsne z obiadu kawałi kurczaka itp.
Dziewczyny pomysły super! Zastanawiam się czy salatę można jakoś upichcić na ciepło? Tzn, dać ją zamiast kapusty pekińskiej do potrawki na patelni? Ciekawe jak by smakowała. Może ktoś z Was już tak ryzykował?
Ilorio, ale w jakim celu chcesz te salate pozbawiac wartosci odzywczych???? Ja sie staram jesc jak najwieksza ilosc warzyw na surowo, lacznie z kapusta, pieczarkami, kalafiorem, brokulami i wogole wszystko co sie da, a daje sie prawie wszystko, a Ty chcesz gotowac, czy tez smazyc salate???? Jakos nie moge tego zrozumiec.... A wrzuc do tego pomidory, ogorki, papryke, oliwki, cebule, cukinie, buraczki (tarte surowe) oczywiscie nie wszystko musi byc naraz, ale mozesz zrobic wiele wersji roznych salatek z jednej poczciwej salaty... Dodaj ser, jajko, moze jakies resztki wedlin, odrobine soli, pieprzu, oliwki, octu balsamicznego, czy tez soku z cytryny i masz zdrowe obiady na caly tydzien .... do tego kawaleczek miesa, lub ryby ..... Mozna zrobic salatki z dodatkiem owocow jagodowych, jablek, gruszek,.... o matko mozliwosci sa nieograniczone....... ale gotowac ???? Chyba nie wpadlabym na to....
Kiedyś słyszałam z można zrobić zupę, coś podobnego do szczawoiowej tzn.do wywaru pod koniec gotowania dodać porwane liście sałaty i zabielić smietaną i podawać z ziemniakami ugotowanymi osobno.
Ja osobiście tego nie jadłam więc nie wiem jak to smakuje.
Marylko, jeśli dostała jej naprawdę dużo i chciałaby wykorzystać, pewnie dlatego szuka jakichś innych opcji, bo jak wszem i wobec wiadomo, sałata sie długo nie utrzymuje w tej najzdrowszej z najzdrowszych postaci.
Jakiś czas temu oglądałam ten przepis, ale uczciwie mówię, że jeszcze nie próbowałam :
http://wielkiezarcie.com/przepis24984.html
I jeszcze się zastanawiam nad jakimś szybkim pesto do natychmiastowego wykorzystania, podobnie jak robi się pesto z rukoli, ale nie mam pojęcia, czy byłoby zjadliwe
Też słyszałam kiedyś o zupie z sałaty, opowiadała mi znajoma, gotują taką gdzieś na wschodzie kraju ale nie pamiętam jaką miejscowość wymieniała.
A co do przechowywania - myję, otrzepuję dokładnie, do woreczka albo jakiegoś naczynia z przykryciem i do lodówki - kilka dni utrzymuje świeżość.
Polcam moja zupe z salaty badz szpinaku. Jest bardzo smaczna a odkrylam ja w podobnej sytuacji w ktorej jestes teraz Ty. Mialam na odrodku tyle salaty ze nie wiedzialam co z nia zrobic, Swoja droga salate nozna przyzadzic zupelnie jak szpinak. Smakuje prawie badz zupelnie tak samo- zaleznie od gatunku salaty. Pozdawiam serdecznie!
ja bardzo długo nie przepadałam za sałatą- wersja ze smietaną nie bardzo mi smakowała - owszem zjadłam, ale u siebie nie robiłam.
Aż w końcu odkryłam styl sałat włoskich czy greckich...w Austrii. Dostałam michę sałaty do tego cebula, kilka plasterków pomidora, ogórka, papryka a na wierzch mięso na ciepło - było tego może ze 4 kawałeczki - takie na raz do buzi. zastanawiałam się jak tym mam się najeść...No w połowie miałam problem.
Ale od tego czasu kocham sałatę - daję warzywa jakie mam w domu (pomidory, ogórki, rzodkiewka, papryka), do tego mogą być oliwki (których raczej nie lubię, ale tutaj się doskonale komponują) i jakiś dodatek proteinowy - ser fera, ser żółty, kurczak, jajka - co tam akurat jest. Do tego sos jogurtowy albo winegre. I tak mogłabym cały tydzień, zmieniając tylko dodatki..
dzisiaj mam sałatową michę z karkówką z patelni grilowej
No to dołączam do Was, bo mi też takie obiady wystarczają :-). Oczywiście lubię też zjeść czasami coś ciepłego więc nie jem każdego dnia sałaty,ale ona latem góruje nad wszystkim. A tak nawiasem mówiąc,to uwielbiam proste dania nie wymagające długich przygotowań - sałata mi to ułatwia :-D
Dziękuję wszystkim za rady. :D Oczywiście zgodzę się, że sałatę powinno się jeść na surowo ale co to człowiek nie wymyśli...

Przecież w necie można spotkać takie różności, że aż szczęka ze zdziwienia opada, że coś takiego można jeść.
Tak czy inaczej moja sałata nie zmarnuje się.
Pozdrawiam!!