Forum

Kuchenne porady

sałata i co dalej?

• Autor: Iloria_S Data: 2008-05-27 20:58:55

Zostałam obdarowana sporą ilością pięknej młodej sałaty. No i mam problem co z nią zrobić aby się nie zmarnowała.. Jedyny sposób jaki znam to porwać na kawałki, wymieszać ze śmietaną i zajadać jako dodatek do obiadu.
    A może Wy znacie jakieś ciekawe przepisy z sałatą w roli głównej? Z góry dziękuję!!

• Autor: smakosia Data: 2008-05-27 21:31:36

Jak sałata,to koniecznie pomidorki, ocet balsamiczny, oliwa, pieprz i sól. Reszta wg upodobań. Czasami dodaję odsączonego tuńczyka (w sosie własnym) a czasami fetę pokrojoną w kostkę. Jak nie masz octu balsamicznego,tomozna też wcisnąć trochę cytryny. Dla urozmaicenia smaku uwielbiam dodać do zwykłej sałaty rukolę - smak się zaostrza i jest "niebiańsko" pysznie :-)

• Autor: Ola1979 Data: 2008-05-27 22:03:13

A u nas sałata to doskanały dodatek do :hot dogów, hamburgerów, kanapek, bardzo lubię kanapkę wegetariańską (rozcinam bułkę podgrzewam lub opiekam z plasterkiem serka jak ser się stopi dodaję poszarpana sałatę, pomidory, ogórek kiszony to polewam sosem przygotowanym z ketchupu i majonezu) dodatkowo mozna dodać jakieś pozostałości mięsne z obiadu kawałi kurczaka itp.

• Autor: Iloria_S Data: 2008-05-27 22:18:33

Dziewczyny pomysły super! Zastanawiam się czy salatę można jakoś upichcić na ciepło? Tzn, dać ją zamiast kapusty pekińskiej do potrawki na patelni? Ciekawe jak by smakowała. Może ktoś z Was już tak ryzykował?

• Autor: luckystar Data: 2008-05-27 23:44:23

Ilorio, ale w jakim celu chcesz te salate pozbawiac wartosci odzywczych???? Ja sie staram jesc jak najwieksza ilosc warzyw na surowo, lacznie z kapusta, pieczarkami, kalafiorem, brokulami i wogole wszystko co sie da, a daje sie prawie wszystko, a Ty chcesz gotowac, czy tez smazyc salate???? Jakos nie moge tego zrozumiec.... A wrzuc do tego pomidory, ogorki, papryke, oliwki, cebule, cukinie, buraczki (tarte surowe) oczywiscie nie wszystko musi byc naraz, ale mozesz zrobic wiele wersji roznych salatek z jednej poczciwej salaty... Dodaj ser, jajko, moze jakies resztki wedlin, odrobine soli, pieprzu, oliwki, octu balsamicznego, czy tez soku z cytryny i masz zdrowe obiady na caly tydzien .... do tego kawaleczek miesa, lub ryby ..... Mozna zrobic salatki z dodatkiem owocow jagodowych, jablek, gruszek,.... o matko mozliwosci sa nieograniczone....... ale gotowac ???? Chyba nie wpadlabym na to....

• Autor: emajla1313 Data: 2008-05-28 06:36:33

Kiedyś słyszałam z można zrobić zupę, coś podobnego do szczawoiowej tzn.do wywaru pod koniec gotowania dodać porwane liście sałaty i zabielić smietaną i podawać z ziemniakami ugotowanymi osobno.
     Ja osobiście tego nie jadłam więc nie wiem jak to smakuje.

• Autor: Paola_r Data: 2008-05-28 06:45:37

Marylko, jeśli dostała jej naprawdę dużo i chciałaby wykorzystać, pewnie dlatego szuka jakichś innych opcji, bo jak wszem i wobec wiadomo, sałata sie długo nie utrzymuje w tej najzdrowszej z najzdrowszych postaci.
    Jakiś czas temu oglądałam ten przepis, ale uczciwie mówię, że jeszcze nie próbowałam :

http://wielkiezarcie.com/przepis24984.html

I jeszcze się zastanawiam nad jakimś szybkim pesto do natychmiastowego wykorzystania, podobnie jak robi się pesto z rukoli, ale nie mam pojęcia, czy byłoby zjadliwe

• Autor: alman Data: 2008-05-28 07:33:55

Też słyszałam kiedyś o zupie z sałaty, opowiadała mi znajoma, gotują taką gdzieś na wschodzie kraju ale nie pamiętam jaką miejscowość wymieniała.
    A co do przechowywania - myję, otrzepuję dokładnie, do woreczka albo jakiegoś naczynia z przykryciem i do lodówki - kilka dni utrzymuje świeżość.

• Autor: Dorota zza plota Data: 2008-05-28 07:53:00

Polcam moja zupe z salaty badz szpinaku. Jest bardzo smaczna a odkrylam ja w podobnej sytuacji w ktorej jestes teraz Ty. Mialam na odrodku tyle salaty ze nie wiedzialam co z nia zrobic, Swoja droga salate nozna przyzadzic zupelnie jak szpinak. Smakuje prawie badz zupelnie tak samo- zaleznie od gatunku salaty. Pozdawiam serdecznie!

• Autor: ekkore Data: 2008-05-28 11:11:25

ja bardzo długo nie przepadałam za sałatą- wersja ze smietaną nie bardzo mi smakowała - owszem zjadłam, ale u siebie nie robiłam.
    Aż w końcu odkryłam styl sałat włoskich czy greckich...w Austrii. Dostałam michę sałaty do tego cebula, kilka plasterków pomidora, ogórka, papryka a na wierzch mięso na ciepło - było tego może ze 4 kawałeczki - takie na raz do buzi. zastanawiałam się jak tym mam się najeść...No w połowie miałam problem.
    Ale od tego czasu kocham sałatę - daję warzywa jakie mam w domu (pomidory, ogórki, rzodkiewka, papryka), do tego mogą być oliwki (których raczej nie lubię, ale tutaj się doskonale komponują) i jakiś dodatek proteinowy - ser fera, ser żółty, kurczak, jajka - co tam akurat jest. Do tego sos jogurtowy albo winegre. I tak mogłabym cały tydzień, zmieniając tylko dodatki..

dzisiaj mam sałatową michę z karkówką z patelni grilowej

• Autor: luckystar Data: 2008-05-28 11:50:34

No wlasnie takie u mnie sa obiady :))) Gora zielska i skrawek miesa, ryby a czasem sery czy tez jajka i to jest caly obiad.

• Autor: smakosia Data: 2008-05-28 16:25:26

No to dołączam do Was, bo mi też takie obiady wystarczają :-). Oczywiście lubię też zjeść czasami coś ciepłego więc nie jem każdego dnia sałaty,ale ona latem góruje nad wszystkim. A tak nawiasem mówiąc,to uwielbiam proste dania nie wymagające długich przygotowań - sałata mi to ułatwia :-D

• Autor: Iloria_S Data: 2008-05-28 20:22:38

Dziękuję wszystkim za rady. :D Oczywiście zgodzę się, że sałatę powinno się jeść na surowo ale co to człowiek nie wymyśli...
    Przecież w necie można spotkać takie różności, że aż szczęka ze zdziwienia opada, że coś takiego można jeść.
    Tak czy inaczej moja sałata nie zmarnuje się.
    Pozdrawiam!!

Przejdź do pełnej wersji serwisu