Forum

Rozmowy wolne i frywolne

dzień dziecka

• Autor: viva Data: 2008-05-29 09:57:34

Kochani , zastanawiam sie od rana jak spędzić z dziećmi ich święto...Jednak nic mi fajnego do głowy nie przychodzi...Może jakis piknik...niewiem...Jakie pomysły Wy macie??? jakie deserki czy w ogóle jakie jedzonko przyrzadzacie na ten dzien???  
    Pochwalcie się pomysłami to może i ja z takich skorzystam      ;-))))))
    Pozdrawiam

• Autor: Wkn Data: 2008-05-29 10:43:46

U mnie będzie banalnie z powodu braku czasu. W dodatku impreza, na którą zaproszeni się znajomi z dziećmi zaplanowana została na piątek, żeby niedzielę mogli spędzić w gronie rodziny lub na innych atrakcjach.
    Dla dorosłych kurczak w cieście francuskim, który może zasmakuje i dzieciom :)
    Kulinarnym gwoździem programu ma być tort truskawkowy na biszkopcie i bitej śmietanie.
    Prezenty symboliczne - ładnie opakowane duże czekolady podwieszone pod balonami, które dzieciaki zabiorą do domu.
    Zabawy powinny być dopasowane do wieku. U mnie znów banalnie: przygotowałam grę składającą się z kart do ćwiczenia pamięci - szukanie par identycznych kart oraz robienie korali z papieru - to dla dwóch siedmioletnich dziewczynek.
    Natomiast dla 3,5-letniego chłopca wielki karton lego do budowania różnych cudów z wujkami oraz planszę i klocki do przybijania młoteczkiem - można w ten sposób układać rózne atrakcyjne kształty - głownie pojazdy.

Jeśli chodzi o atrakcyjne jedzonko - dzieciom w różnym wieku, które u nas gościły bardzo smakowały naleśniki ze zmażonymi w cukrze cynamonowym na maśle bananami, rozpuszczoną czekoladą i bitą śmietaną.
    Doskonałe są też naleśniki z truskawkami, serkiem waniliowym, lodami i bitą śmietaną. Wciąż nie mogę się sprężyć i sfotografować ich przed pożarciem :) Może jednak zrobię je jutro, jeśli jakimś cudem starczy na to czasu.

• Autor: smakosia Data: 2008-05-29 10:46:40

I to ma być banalnie??? :-)

• Autor: pandora Data: 2008-05-29 15:31:18

Najwyraźniej banał niejedno ma imię...
    p

• Autor: Bodek Data: 2008-05-30 16:45:26

moze mnie adoptujesz??? :):):):):)

tez chce tak banalnie :)

• Autor: marinik Data: 2008-05-30 17:16:37

he he, jak zobaczylem Bodkowa obecnosc w tym watku, to sadzilem ze nam sie nowy maly WZtowicz pojawil, a tu kurna prosze - zalapac sie chce

• Autor: Wkn Data: 2008-05-30 23:35:24

hihihi, toż Ty słodkiego nie jadasz, a większa część poczęstunku opierała się na cukrze :)
    Nie było kursu robienia koralików - jedna dziewczynka była niecierpliwa, więc nawet nie proponowałam. Ale na pewno sobie to odbijemy z tą drugą dziewczynką i wtedy powstanie jakiś prosty tutorial. Może się kiedyś przyda :)

Kurczak w cieście francuskim - cudo! Za trzy tygodnie powtórka z rozrywki. Mięso zamarnowane poprzedniego wieczoru w sosie sojowym z odrobiną cytryny, oregano, odrobiną zmielonej kolendry, pieprzem ziołowym, zwykłym oraz odrobiną soli. Następnego przedpołudnia bardzo krótko przesmażone na oliwie z oliwek. Do tego sałatka z kapusty pekińskiej, pomidora, ogórka i papryki, koperku polana sosem z jogurtu, odrobiny majonezu, soli, pieprzu ziołowego, zwykłego oraz odrobiny mieszanki ziół do sałatek.
    Słuchajcie, to jest wykwintne i niezwykle proste danie. Dzieciakom bardzo smakowało. Zdjęć oczywiście nie ma, bo jak tu ludziom wydzierać talerze, kiedy głodni.

W ogóle zauważyłam, że podczas takich spotkań nie wychodzą nam zbyt ładne zdjęcia :(
    Ale za to pocieszające jest, jak trzylatek robi "niam niam" podczas jedzenia całego kawałka tortu :)

Nie mam też już balonów, tak pracowicie nadmuchiwanych przez Pampasa, ale za to klocki lego postanowiły spędzić noc w misce do prania :)

• Autor: Bodek Data: 2008-05-31 16:38:30

ja moge byc tym innym dzieckiem co nie jada slodyczy i mniej pieczenia bedziesz miec :P :):):):)

Przejdź do pełnej wersji serwisu