Pogoda dopisuje chyba by trzeba rozpalić grila. A więc karkówka kupiona teraz by trzeba ją zamarynować tylko jak ? Proszę pomóżcie !!! Potrzebna jest na niedziele to chyba starczy czasu na zamarynowanie. Licze na Was. Buziaczki.
Kika, to wszystko zalezy od tego co lubicie, sa marynaty mokre i sa tez marynaty suche. W mokrej ja zawsze za podstawe uwazam oliwke z oliwek, sos sojowy, lub sok z cytryny do tego przyprawy w/g gustu i w takiej mokrej marynacie mieso moze lezec do 2 dni. Do jagnieciny za podstawe marynaty od dluzszego czasu uzywam yogurt naturalny. Marynaty suche czyli mieszanki przypraw i ziol, moga byc robione tego samego dnia, mieszam rozne przyprawy i ziola znow w zaleznosci od wlasnego upodobania i nacieram mieso, wstawiam do lodowki na kilka godzin i po sprawie :))) Ja nie uznaje zadnych regul jesli chodzi o marynaty i jeszcze nigdy nie udalo mi sie zrobic 2 razy takiej samej marynaty... musisz po prostu poeksperymentowac, a jak sie raz odwazysz to potem juz latwiej.
Kika bardzo często robie karkówke na grilla . mam sprawdzoną marynate i zawsze robie wlaśnie taką . do miski wlewam ok. 7 łyzek oleju , wegete, całe opakowanie przyprawy do karkówki ( mozna dodatkowo dosypać marynate staropolską do mies )2 łyzki musztardy grillowej, i dużo , dużo pokrojonego w drobna kostke czosnku. W takiej marynacie trzymam mięso pokrojone w plastry przynajmniej 24 h. Pozdrawiam
Bardzo często robię grilla i karkówka króluje, marynata to : olej i sos sojowy oraz przyprawa do grilla ( ulubiona) a reszta jest już wariacją na temat... robie jeszcze w dniu grillowania kubeczek marynaty świeżej do smarowania mięsa i to jest: olej , sos sojowy , przyprawa do grilla i keczup. Nie podaję żadnych szczegółów, bo one się zmieniają w zależności od ilości mięsa i " smaka" kucharza. Nie solę dodatkowo, sól jest w przyprawie i sosie. Pozdrawiam . A , do tej karkówy podaję sos typu " cacyki" i sałatkę ziemniaczaną .
Pogoda dopisuje chyba by trzeba rozpalić grila. A więc karkówka kupiona teraz by trzeba ją zamarynować tylko jak ? Proszę pomóżcie !!! Potrzebna jest na niedziele to chyba starczy czasu na zamarynowanie. Licze na Was. Buziaczki.
Witaj
Marynata:
3 cytryny
4 lyzki slodkiej papryki ( jesli robie tylko dla doroslych to 2 ostrej 2 slodkiej )
1 lyzka przyprawy do grila ( klasyczna "Kamis" )
1/2 szklanki oliwki z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżka cukru
1 łyżka oleju
Marynujemy steki od 1 – 12 godzin
1 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
cebula pokrojona w piórka
pokrajana łodyga selera naciowego
marchewka w kawałkach
1-2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
5 ziaren pieprzu.
Mięso drobiowe marynujemy kilka godzin
Chińska marynata do drobiu
2 łyżki oleju
2 łyżki ostrego keczupu
¼ szklanka miodu
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki tartego imbiru
¼ łyżeczki proszkowanego czosnku
¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
Drób marynujemy przez około 1 godzinę
Kika, to wszystko zalezy od tego co lubicie, sa marynaty mokre i sa tez marynaty suche. W mokrej ja zawsze za podstawe uwazam oliwke z oliwek, sos sojowy, lub sok z cytryny do tego przyprawy w/g gustu i w takiej mokrej marynacie mieso moze lezec do 2 dni. Do jagnieciny za podstawe marynaty od dluzszego czasu uzywam yogurt naturalny. Marynaty suche czyli mieszanki przypraw i ziol, moga byc robione tego samego dnia, mieszam rozne przyprawy i ziola znow w zaleznosci od wlasnego upodobania i nacieram mieso, wstawiam do lodowki na kilka godzin i po sprawie :))) Ja nie uznaje zadnych regul jesli chodzi o marynaty i jeszcze nigdy nie udalo mi sie zrobic 2 razy takiej samej marynaty... musisz po prostu poeksperymentowac, a jak sie raz odwazysz to potem juz latwiej.
Kika bardzo często robie karkówke na grilla . mam sprawdzoną marynate i zawsze robie wlaśnie taką . do miski wlewam ok. 7 łyzek oleju , wegete, całe opakowanie przyprawy do karkówki ( mozna dodatkowo dosypać marynate staropolską do mies )2 łyzki musztardy grillowej, i dużo , dużo pokrojonego w drobna kostke czosnku. W takiej marynacie trzymam mięso pokrojone w plastry przynajmniej 24 h.
Pozdrawiam
Bardzo często robię grilla i karkówka króluje, marynata to : olej i sos sojowy oraz przyprawa do grilla ( ulubiona) a reszta jest już wariacją na temat... robie jeszcze w dniu grillowania kubeczek marynaty świeżej do smarowania mięsa i to jest: olej , sos sojowy , przyprawa do grilla i keczup. Nie podaję żadnych szczegółów, bo one się zmieniają w zależności od ilości mięsa i " smaka" kucharza. Nie solę dodatkowo, sól jest w przyprawie i sosie. Pozdrawiam . A , do tej karkówy podaję sos typu " cacyki" i sałatkę ziemniaczaną .
Bardzo dziękuję poczytałam sobie i przystępuję do dzieła a brzmiało tam wszystko smakowicie . Już niemoge doczekać się kiedy będziemy jeść.
Spróbuj kiedyś z tego przepisu - polecam http://wielkiezarcie.com/przepis2827.html