Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Prosze o porade wszystkich prawników

• Autor: tuptusik Data: 2008-05-30 21:40:36

Mam pytanie do tych którzy znaja się na przepisach spadkowych. Otóż mój ojciec chce zapisać cały dom na mojego syna który nie jest pełnoletni.Czy jest to jakos uregulowane prawnie? Jak wygląda takie przekazanie na dziecko?konkretnie na małoletniego wnuka?Prosze poradzcie bo ja niemam o tym pojęcia jak sie za to zabrać.

• Autor: aleczka Data: 2008-05-30 21:51:49

Teoretycznie może tak zrobić,aczkolwiek jest cos takiego jak pierwszeństwo dziedziczenia...najpier dziecko spadkodawcy póxniej wnuk i tak dalej...Jeżeli dziadek przepisze majatek na małoletniego to sąd i tak ustanowi "opiekuna" spadku do momentu ukończenia prze dziecko 18stu lat.Wtedy opiekunem ,zarządcą majatku możesz byc Ty, z zastrzeżeniem,że nie możesz go spieniężyć ,ąż dziecko samodzielnie po ukończeniu stosownego wieku podejmie taką decyzję.

• Autor: Aniula27 Data: 2008-05-30 21:57:49

Prawnikiem niestety nie jestem ale w tym tygodniu załatwiałam z mężem taką samą sprawę. Dziadek mojego męża zapisał mu w testamencie mieszkanie, musieliśmy się w tej sprawie udać do notariusza z kompletem dokumentów, notariusz sporządził odpowiedni dokument, dziadek podpisał i po sprawie. Niestety nie wiem jak to jest z niepełnoletnim ale na pewno ktoś mądrzejszy poradzi.

• Autor: kurkuma Data: 2008-05-30 23:57:05

Należy pamiętać o prawie do zachowku. Zresztą poczytaj o sprawach spadku tutaj 
     http://www.gazetapodatnika.pl/artykuly/spadek_kto_dziedziczy-a_618.htm

• Autor: kurkuma Data: 2008-05-31 09:18:42

Dorocik dzięki. Nie wiem czemu czasem znaczek pozwalający na "zniebieszczenie" jest u mnie nieaktywny

• Autor: Regina Florczak Data: 2008-05-31 12:42:01

http://www.gazetapodatnika.pl/artykuly/zachowek-a_614.htm
    Tam jest o spadkach ,dziedziczeniu i innych przydatnych sprawach
    Pozdrawiam

• Autor: tuptusik Data: 2008-05-31 19:04:58

Bardzo wszystkim dziękuje za cenne rady. Kochani jesteście. Pozdrawiam!

Przejdź do pełnej wersji serwisu