Witajcie, to nasz pierwszy tak daleko wyjazd. W cenie wycieczki są wszystkie wstępy i posiłki. Moje pytanie brzmi: 1) ile wziąć na 2 osoby dolarów, aby nie musieć sobie niczego odmawiać? 2) co warto przywieźć?
Aby odpowiedzieć na to pytanie, musisz podać trochę danych. Czy to jest wycieczka objazdowa, czy pobyt sacjonarny?Przy pobytówce, należy uwzględnić koszt wycieczek fakultatywnych. Czy przewidujecie nurkowanie? Posiłki są w cenie, ale pamiętaj, że już napoje do obiadow, czy obiadokalacji są dodatkowo platne, chyba , że macie opcję all inclusive. Należy mieć trochę drobnych na bakszysz. Otwiera i drzwi i serca. Bez danych o typie wycieczki i Waszych oczekiwaniach trudno coś doradząć.Podaj więcej danych.
Właśnie już kilka osob chwaliło Turcję i chyba jednak tam się wybierzemy. Dziękuję bardzo za podpowiedź. Gdybyś mogła mi jeszcze napisać z jakiego biura podróży korzystałaś Ty i Twoi znajomi.
hej, jest to wycieczka z siedmiodniowym rejsem po Nilu, ogólnie samo zwiedzanie prawie, 5 dni w hotelu, na statku all inclusive, w hotelu nie. Są tylko 2 dodatkowo płatne wycieczki, ale z nich akurat raczej nie będziemy korzystać.
Jeśli nie planujecie wycieczek fakultatywnych ( a wielka szkoda,bo pewnie Abu Simbel jest w fakultatywnych) to potrzebne będą pieniądze przede wszystkiem na napoje. I tak np. woda mineralna 1,5 litrowa w sklepie to wydatek 1,5 - 3,0 LE, piwo około 6 LE. W restauracjach jest drożej. Obowiązkowy bakszysz: dla pokojowych, obsługi w recepcji (w razie zniany pokoju, lub naprawy czegoś zepsutego), kelnerów, kierowców. Często jest wymagana oplata za filmowanie lub fotografowanie. Radzę mieć kilkanaście banknotów jednodolarowych, znakomicie ułatwiają życie. Co do zakupów, to trzeba pamiętać, że turystom oferuje się towar marnej jakości np papirusy. Polecam przyprawy , szczególnie wielki wybór jest na siuku w Asuanie są dobrej jakości i znacznie tańsze niż u nas. Aktualny przelicznik waluty to około: 1 dolar = 5,70 funta egipskiego. Nie wymieniać większych kwot, lepiej placić dolarami. Jeśli jeszcze coś Cię interesuje, pytaj. Życzę wielu wspanaiałych wrażeń.
Użytkownik vena1980 napisał w wiadomości: > Witaj, Abu Simbel jest w cenie. Fakultatywny jest tylko Izrael i Petra.
hmmmm Petra??? to ja nie wiedzialem ze nasza koleznaka pracuje w aptece dla zabawy a chowa za soba cale biuro podrozy :) hehehe teraz juz wiem dlaczego bodzio jezdzi na bali co 3 tygodnie :) hahaha :)
witam ja mam ten sam dylemat , my lecimy do Turcji , hotel z all 4 osoby , i zastanawiam się czy np 500 euro wystarczy ?? dodam , że all w godz od 10 rano do 24 i jeszzce jedna prośba - chętnie skorzystam z porad osób , które były już w Turcji pozdrawiam
Olusia możesz mi napisać z jakiego biura korzystacie,w jakim mieście i w jakim hotelu będziecie mieszkać. Widzę, że mieszkasz niedaleko mnie. Pozdrawiam
My wylatujemy do Egiptu już 19 czerwca do Hurghady na dwa tygodnie wersja all. Bierzemy na cztery osoby 1000 dolarów i kartę do bankomatu, który jest w naszym hotelu. Co przywieżć, co zwiedzić poczytaj sobie na forum www.wakacje.pl .
Witajcie, to nasz pierwszy tak daleko wyjazd.
W cenie wycieczki są wszystkie wstępy i posiłki. Moje pytanie brzmi: 1) ile wziąć na 2 osoby dolarów, aby nie musieć sobie niczego odmawiać? 2) co warto przywieźć?
Aby odpowiedzieć na to pytanie, musisz podać trochę danych. Czy to jest wycieczka objazdowa, czy pobyt sacjonarny?Przy pobytówce, należy uwzględnić koszt wycieczek fakultatywnych. Czy przewidujecie nurkowanie? Posiłki są w cenie, ale pamiętaj, że już napoje do obiadow, czy obiadokalacji są dodatkowo platne, chyba , że macie opcję all inclusive. Należy mieć trochę drobnych na bakszysz. Otwiera i drzwi i serca. Bez danych o typie wycieczki i Waszych oczekiwaniach trudno coś doradząć.Podaj więcej danych.
Z jakiego biura podróży korzystasz?? Też się zastanawiam nad Grecją, Turcją lub Egiptem. Już sama nie wiem gdzie lepiej jechać.
Właśnie już kilka osob chwaliło Turcję i chyba jednak tam się wybierzemy. Dziękuję bardzo za podpowiedź. Gdybyś mogła mi jeszcze napisać z jakiego biura podróży korzystałaś Ty i Twoi znajomi.
nie chciałam wycieczki "leżącej". Egipt był najbardziej atrakcyjny i najtańszy.
Biuro Kijów w Lęborku.
Przy odrobinie oszczędności myślę, że 10 tys wystarczy.
Bahus
no jak planujesz imprezy to mysle ze 15tysiecy bedzie :) hehehehe
hej, jest to wycieczka z siedmiodniowym rejsem po Nilu, ogólnie samo zwiedzanie prawie, 5 dni w hotelu, na statku all inclusive, w hotelu nie.
Są tylko 2 dodatkowo płatne wycieczki, ale z nich akurat raczej nie będziemy korzystać.
Co do zakupów, to trzeba pamiętać, że turystom oferuje się towar marnej jakości np papirusy. Polecam przyprawy , szczególnie wielki wybór jest na siuku w Asuanie są dobrej jakości i znacznie tańsze niż u nas.
Aktualny przelicznik waluty to około: 1 dolar = 5,70 funta egipskiego. Nie wymieniać większych kwot, lepiej placić dolarami.
Jeśli jeszcze coś Cię interesuje, pytaj. Życzę wielu wspanaiałych wrażeń.
Witaj, Abu Simbel jest w cenie. Fakultatywny jest tylko Izrael i Petra.
Użytkownik vena1980 napisał w wiadomości:
> Witaj, Abu Simbel jest w cenie. Fakultatywny jest tylko Izrael i Petra.
hmmmm Petra??? to ja nie wiedzialem ze nasza koleznaka pracuje w aptece dla zabawy a chowa za soba cale biuro podrozy :) hehehe
teraz juz wiem dlaczego bodzio jezdzi na bali co 3 tygodnie :) hahaha :)
witam ja mam ten sam dylemat , my lecimy do Turcji , hotel z all 4 osoby , i zastanawiam się czy np 500 euro wystarczy ?? dodam , że all w godz od 10 rano do 24 i jeszzce jedna prośba - chętnie skorzystam z porad osób , które były już w Turcji pozdrawiam
Olusia możesz mi napisać z jakiego biura korzystacie,w jakim mieście i w jakim hotelu będziecie mieszkać. Widzę, że mieszkasz niedaleko mnie
. Pozdrawiam
witaj my jedziemy 2 lipca z katowic , jedziemy do hotelu turtas club konakli , lecimy z biura eximtours pozdrawiam
My lecimy z Wrocławia do hotelu Alf Leila Wa Leila. Biuro Alfa Star.