mój 9m-czy maluszek pije mleczko nutramigen 2 ,mam pytanko czy któraś z Was karmiła tym maluszka i ile,do jakiego wieku?kiedy można przejsc na mleko z "kartona",chodzi mi o to czy mogłabym robić pierwsze próby....mam nadzieje że nie macie mi za złe że pytam tu o dzidziusia już drugi raz ale to w koncu o jedzeniu jest ...hahaha,myślę że i tu jest wiele doświadczonych mam... więc po co szukać gdzie indziej?z góry dziękuje za podpowiedzi pozdrawiam serdecznie
Jeżeli twój maluszek pije takie mleko to znaczy że nietoleruje mleka krowiego,więc jeśli chodzi o mleko z kartonu myślę że najlepiej będzie jak zapytasz o to pediatrę.U mojej córki też podejrzewano nietolerancję na mleko krowie i przez jakiś czas też piła Nutramigen.Ale trwało to krótko i jak miała 9 m-cy przeszliśmy na mleko z kartonu ale oczywiście stopniowo i pod okiem lekarza.Przebiegało to w ten sposób że jednego dnia piła 1 butelkę mleka krowiego ,resztę Nutramigen.Jeżeli było wszystko O.K,to następnego dnia dwie butelki mleka krowiego reszta Nutramigen itd.Mi się udało i córka bez problemu przeszła na mleko z kartonu ,a w raz z nim na kaszę mannę i budyń który bardzo lubi do dzisiaj, a ma już 10 lat. Pozdrawiam.
po rozmowie z pediatrą usłyszałam że jeszcze TROCHę .Wojtuś zaczął pić to mleko mając 4 m-ce,po pierwszej małej wysypce a był to NAN1,od tamtej pory mineło juz sporo czasu i wydaje mi się że może chociaż spróbować ...tylko się bałam że za wcześnie....i tak jak piszesz FIDŻi jakaś kaszka manna czy budyń ....
jeżeli twój synek ma nietolerancje na mleko krowie to musisz poczekać do dwóch lat tak długo ja musiałam czekać z moim synkiem do tego czsu dawałam mu mleko sojowe,kiedy sprobowałam po drugich urodzinach to mógł pic ale w małych ilościach i lepiej jak to są jogurt,kefiry,maślanka czyli coś przetworzone
Mój synek ma 2 latka i 3 miesiące . Pił mleko Nan do 18 miesiąca .Czystego mleka nie pije wcale, tylko je rano i wieczorem kaszki nestle albo bobovita: mleczno-ryżowe, mleczno-pszenne, mleczno-wielozbożowe albo kaszke mannę...wszystkie są na mleku modyfikowanym i z owocami. Poza tym dostaje produkty z mleka krowiego tzn. jogurty ,serki homogenizowane, twarożek, śmietanę, masło. Czasami dostaje mleko z kartonu ale nie pełne ale chude i je z makaronem albo płatkami śnaidaniowymi. Wiem ,powiecie że nasze mamy i babcie wychowały nasze pokolenie na mleku prosto od krowy i dobrze...Nie chowam dziecka według książek ale warto wiedziec o co chodzi np. z tym mlekiem. Czasy sie zmieniły, rozwijają się choroby cywilizacyjne stąd lekarze zalecają wprowadzanie mleka krowiego po 3 roku zycia. Przeczytajcie z jakich powodów : "W mleku krowim ilość białka i składników mineralnych jest kilkakrotnie wyższa niż w pokarmie kobiecym co powoduje obciążenie niedojrzałych jeszcze nerek maluszka. Skład aminokwasowy białek mleka krowiego jest inny niż fizjologiczne zapotrzebowanie i zdolność przemiany przez niemowlę. Mleko krowie zawiera 3 razy więcej kazeiny niż białek serwatkowych, odwrotnie niż mleko kobiece. Głównym białkiem serwatkowym jest betalaktoglobulina, nie występująca w ogóle wśród białek mleka kobiecego. Wysoka zawartość takiego aminokwasu jak tyrozyna i mała zawartość aminokwasu siarkowego jak cystyna w mleku krowim zaburzają prawidłowy rozwój mózgu. Zbyt wysokie stężenie elektrolitów może doprowadzić do osmotycznego przeciążenia oraz ujemnego bilansu wodnego a to stanowi poważne zagrożenie dla życia dziecka. Tłuszcz zawarty w mleku krowim zawiera małe ilości kwasów tłuszczowych nienasyconych - przede wszystkim za mało kwasu linolowego, niezbędnego do budowy błon komórkowych centralnego układu nerwowego, siatkówki oka i innych tkanek. Niska jest zawartość laktozy, cukru mlecznego, który ułatwia wchłanianie wapnia i sprzyja rozwojowi korzystnych dla ustroju bakterii kwasu mlekowego. Mleko krowie zawiera zbyt mało witamin A, C, D i żelaza, które są niezbędne dla prawidłowego rozwoju dziecka." Mleko modyfikowane tez jest mlekiem krowim ale poddane odpowiednim procesom staje sie lekko strawne.No i wzbogacone witaminami:) Jeżeli Twój maluszek nie tolerował mleka NAN to tym bardziej wstrzymaj sie z próbami wprowadzania mleka z kartonu. Nie zanudzam już. Pozdrawiam.
Na temat przechodzenia na mleko z kartonu się nie wypowiem, bo swoje dzieci karmiłam głównie piersią. Ale chciałam zapytać, czy pisząc o mleku z kartonu macie na myśli mleko pasteryzowane czy UHT? Słyszałam i czytałam, że uhatego nie powinno się dawać dzieciom. Jego wartości z tego co wiem są niewielkie właśnie przez ten proces "uhatyzowania" i nie poleca się podawania go małoletnim... Pozdrawiam serdecznie:)
dziękuję Wam dziewczyny wniosek jednak taki że dam sobie spokój z tym "kartonem...." ,swoje pierwsze dziecko też karmiłam tylko piersią niestety teraz z powodu problemów zdrowotnych nie mogę ...przykro mi no ale co zrobić... jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam serdecznie
mój 9m-czy maluszek pije mleczko nutramigen 2 ,mam pytanko czy któraś z Was karmiła tym maluszka i ile,do jakiego wieku?kiedy można przejsc na mleko z "kartona"
,chodzi mi o to czy mogłabym robić pierwsze próby....mam nadzieje że nie macie mi za złe że pytam tu o dzidziusia już drugi raz ale to w koncu o jedzeniu jest ...hahaha,myślę że i tu jest wiele doświadczonych mam...
więc po co szukać gdzie indziej?z góry dziękuje za podpowiedzi pozdrawiam serdecznie
Jeżeli twój maluszek pije takie mleko to znaczy że nietoleruje mleka krowiego,więc jeśli chodzi o mleko z kartonu myślę że najlepiej będzie jak zapytasz o to pediatrę.U mojej córki też podejrzewano nietolerancję na mleko krowie i przez jakiś czas też piła Nutramigen.Ale trwało to krótko i jak miała 9 m-cy przeszliśmy na mleko z kartonu ale oczywiście stopniowo i pod okiem lekarza.Przebiegało to w ten sposób że jednego dnia piła 1 butelkę mleka krowiego ,resztę Nutramigen.Jeżeli było wszystko O.K,to następnego dnia dwie butelki mleka krowiego reszta Nutramigen itd.Mi się udało i córka bez problemu przeszła na mleko z kartonu ,a w raz z nim na kaszę mannę i budyń który bardzo lubi do dzisiaj, a ma już 10 lat. Pozdrawiam.
po rozmowie z pediatrą usłyszałam że jeszcze TROCHę .Wojtuś zaczął pić to mleko mając 4 m-ce,po pierwszej małej wysypce a był to NAN1,od tamtej pory mineło juz sporo czasu i wydaje mi się że może chociaż spróbować ...tylko się bałam że za wcześnie....i tak jak piszesz FIDŻi jakaś kaszka manna czy budyń ....
jeżeli twój synek ma nietolerancje na mleko krowie to musisz poczekać do dwóch lat tak długo ja musiałam czekać z moim synkiem do tego czsu dawałam mu mleko sojowe,kiedy sprobowałam po drugich urodzinach to mógł pic ale w małych ilościach i lepiej jak to są jogurt,kefiry,maślanka czyli coś przetworzone
Mój synek ma 2 latka i 3 miesiące . Pił mleko Nan do 18 miesiąca .Czystego mleka nie pije wcale, tylko je rano i wieczorem kaszki nestle albo bobovita: mleczno-ryżowe, mleczno-pszenne, mleczno-wielozbożowe albo kaszke mannę...wszystkie są na mleku modyfikowanym i z owocami. Poza tym dostaje produkty z mleka krowiego tzn. jogurty ,serki homogenizowane, twarożek, śmietanę, masło. Czasami dostaje mleko z kartonu ale nie pełne ale chude i je z makaronem albo płatkami śnaidaniowymi. Wiem ,powiecie że nasze mamy i babcie wychowały nasze pokolenie na mleku prosto od krowy i dobrze...Nie chowam dziecka według książek ale warto wiedziec o co chodzi np. z tym mlekiem. Czasy sie zmieniły, rozwijają się choroby cywilizacyjne stąd lekarze zalecają wprowadzanie mleka krowiego po 3 roku zycia. Przeczytajcie z jakich powodów : "W mleku krowim ilość białka i składników mineralnych jest kilkakrotnie wyższa niż w pokarmie kobiecym co powoduje obciążenie niedojrzałych jeszcze nerek maluszka. Skład aminokwasowy białek mleka krowiego jest inny niż fizjologiczne zapotrzebowanie i zdolność przemiany przez niemowlę. Mleko krowie zawiera 3 razy więcej kazeiny niż białek serwatkowych, odwrotnie niż mleko kobiece. Głównym białkiem serwatkowym jest betalaktoglobulina, nie występująca w ogóle wśród białek mleka kobiecego. Wysoka zawartość takiego aminokwasu jak tyrozyna i mała zawartość aminokwasu siarkowego jak cystyna w mleku krowim zaburzają prawidłowy rozwój mózgu. Zbyt wysokie stężenie elektrolitów może doprowadzić do osmotycznego przeciążenia oraz ujemnego bilansu wodnego a to stanowi poważne zagrożenie dla życia dziecka. Tłuszcz zawarty w mleku krowim zawiera małe ilości kwasów tłuszczowych nienasyconych - przede wszystkim za mało kwasu linolowego, niezbędnego do budowy błon komórkowych centralnego układu nerwowego, siatkówki oka i innych tkanek. Niska jest zawartość laktozy, cukru mlecznego, który ułatwia wchłanianie wapnia i sprzyja rozwojowi korzystnych dla ustroju bakterii kwasu mlekowego. Mleko krowie zawiera zbyt mało witamin A, C, D i żelaza, które są niezbędne dla prawidłowego rozwoju dziecka."
Mleko modyfikowane tez jest mlekiem krowim ale poddane odpowiednim procesom staje sie lekko strawne.No i wzbogacone witaminami:) Jeżeli Twój maluszek nie tolerował mleka NAN to tym bardziej wstrzymaj sie z próbami wprowadzania mleka z kartonu. Nie zanudzam już. Pozdrawiam.
Pozdrawiam serdecznie:)
dziękuję Wam dziewczyny wniosek jednak taki że dam sobie spokój z tym "kartonem...." ,swoje pierwsze dziecko też karmiłam tylko piersią niestety teraz z powodu problemów zdrowotnych nie mogę ...przykro mi no ale co zrobić... jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam serdecznie