Forum

Kuchenne porady

"mleczko"....

• Autor: łOSOS Data: 2008-06-12 14:55:44

mój 9m-czy maluszek pije mleczko nutramigen 2 ,mam pytanko czy któraś z Was karmiła tym maluszka i ile,do jakiego wieku?kiedy można przejsc na mleko z "kartona",chodzi mi o to czy mogłabym robić pierwsze próby....mam nadzieje że nie macie mi za złe że pytam tu o dzidziusia już drugi raz ale to w koncu o jedzeniu jest ...hahaha,myślę że i tu jest wiele doświadczonych mam... więc po co szukać gdzie indziej?z góry dziękuje za podpowiedzi pozdrawiam serdecznie

• Autor: Fidżi Data: 2008-06-12 15:14:03

Jeżeli twój maluszek pije takie mleko to znaczy że nietoleruje mleka krowiego,więc jeśli chodzi o mleko z kartonu myślę że najlepiej będzie jak zapytasz o to pediatrę.U mojej córki też podejrzewano nietolerancję na mleko krowie i przez jakiś czas też piła Nutramigen.Ale trwało to krótko i jak miała 9 m-cy przeszliśmy na mleko z kartonu ale oczywiście stopniowo i pod okiem lekarza.Przebiegało to w ten sposób że jednego dnia piła 1 butelkę mleka krowiego ,resztę Nutramigen.Jeżeli było wszystko O.K,to następnego dnia dwie butelki mleka krowiego reszta Nutramigen itd.Mi się udało i córka bez problemu przeszła na mleko z kartonu ,a w raz z nim na kaszę mannę i budyń który bardzo lubi do dzisiaj, a ma już 10 lat. Pozdrawiam.

• Autor: łOSOS Data: 2008-06-12 15:22:09

po rozmowie z pediatrą usłyszałam że jeszcze TROCHę .Wojtuś zaczął pić to mleko mając 4 m-ce,po pierwszej małej wysypce a był to NAN1,od tamtej pory mineło juz sporo czasu i wydaje mi się że może chociaż spróbować ...tylko się bałam że za wcześnie....i tak jak piszesz FIDŻi  jakaś kaszka manna  czy budyń ....

• Autor: Dank@ Data: 2008-06-12 15:40:12

jeżeli twój synek ma nietolerancje na mleko krowie to musisz poczekać do dwóch lat tak długo ja musiałam czekać z moim synkiem do tego czsu dawałam mu mleko sojowe,kiedy sprobowałam po drugich urodzinach to mógł pic ale w małych ilościach i lepiej jak to są jogurt,kefiry,maślanka czyli coś przetworzone

• Autor: frotka74 Data: 2008-06-12 16:04:56

Mój synek ma 2 latka i 3 miesiące . Pił mleko Nan do 18 miesiąca .Czystego mleka nie pije wcale, tylko je rano i wieczorem kaszki nestle albo bobovita: mleczno-ryżowe, mleczno-pszenne, mleczno-wielozbożowe albo kaszke mannę...wszystkie są na mleku modyfikowanym i z owocami. Poza tym dostaje produkty z mleka krowiego tzn. jogurty ,serki homogenizowane, twarożek, śmietanę, masło. Czasami dostaje mleko z kartonu ale nie pełne ale chude i je z makaronem albo płatkami śnaidaniowymi. Wiem ,powiecie że nasze mamy i babcie wychowały nasze pokolenie na mleku prosto od krowy i dobrze...Nie chowam dziecka według książek ale warto wiedziec o co chodzi np. z tym mlekiem. Czasy sie zmieniły, rozwijają się choroby cywilizacyjne stąd lekarze zalecają wprowadzanie mleka krowiego po 3 roku zycia. Przeczytajcie z jakich powodów : "W mleku krowim ilość białka i składników mineralnych jest kilkakrotnie wyższa niż w pokarmie kobiecym co powoduje obciążenie niedojrzałych jeszcze nerek maluszka. Skład aminokwasowy białek mleka krowiego jest inny niż fizjologiczne zapotrzebowanie i zdolność przemiany przez niemowlę. Mleko krowie zawiera 3 razy więcej kazeiny niż białek serwatkowych, odwrotnie niż mleko kobiece. Głównym białkiem serwatkowym jest betalaktoglobulina, nie występująca w ogóle wśród białek mleka kobiecego. Wysoka zawartość takiego aminokwasu jak tyrozyna i mała zawartość aminokwasu siarkowego jak cystyna w mleku krowim zaburzają prawidłowy rozwój mózgu. Zbyt wysokie stężenie elektrolitów może doprowadzić do osmotycznego przeciążenia oraz ujemnego bilansu wodnego a to stanowi poważne zagrożenie dla życia dziecka. Tłuszcz zawarty w mleku krowim zawiera małe ilości kwasów tłuszczowych nienasyconych - przede wszystkim za mało kwasu linolowego, niezbędnego do budowy błon komórkowych centralnego układu nerwowego, siatkówki oka i innych tkanek. Niska jest zawartość laktozy, cukru mlecznego, który ułatwia wchłanianie wapnia i sprzyja rozwojowi korzystnych dla ustroju bakterii kwasu mlekowego. Mleko krowie zawiera zbyt mało witamin A, C, D i żelaza, które są niezbędne dla prawidłowego rozwoju dziecka."
    Mleko modyfikowane tez jest mlekiem krowim ale poddane odpowiednim procesom staje sie lekko strawne.No i wzbogacone witaminami:) Jeżeli Twój maluszek nie tolerował mleka NAN to tym bardziej wstrzymaj sie z próbami wprowadzania mleka z kartonu. Nie zanudzam już.  Pozdrawiam.

• Autor: frankafiranka Data: 2008-06-12 18:34:44

Na temat przechodzenia na mleko z kartonu się nie wypowiem, bo swoje dzieci karmiłam głównie piersią. Ale chciałam zapytać, czy pisząc o mleku z kartonu macie na myśli mleko pasteryzowane czy UHT? Słyszałam i czytałam, że uhatego nie powinno się dawać dzieciom. Jego wartości z tego co wiem są niewielkie właśnie przez ten proces "uhatyzowania" i nie poleca się podawania go małoletnim...
    Pozdrawiam serdecznie:)

• Autor: łOSOS Data: 2008-06-12 22:01:03

dziękuję Wam dziewczyny wniosek jednak taki że dam sobie spokój z tym "kartonem...." ,swoje pierwsze dziecko też karmiłam tylko piersią niestety teraz z powodu problemów zdrowotnych nie mogę ...przykro mi no ale co zrobić... jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam serdecznie

Przejdź do pełnej wersji serwisu