Forum

Gawędy o jedzeniu

co z tą solą?

  • Autor: agik Data: 2008-06-12 20:00:03

    Kochani- powiedzcie mi jak to jest z solą podczas marynowania mięsa?
    Ponoć dodawanie soli do marynaty wysusza mięso.
    No ale przeciez bez soli jest niedobre... A solenie na krótko przed obróbką termiczna jakoś niewystarczająco "soli" ?
    A poza tym gotowe marynaty zawierają sól...
    To jak to w końcu jest? 

  • Autor: marinik Data: 2008-06-13 13:11:09

    ja tam sole.

  • Autor: bahus Data: 2008-06-13 14:37:07

    Pierwsze słyszę aby sól wysuszała mięso. W tym przypadku to szynki byłyby zawsze "suche", Ja zawsze solę.
    Bahus

  • Autor: agik Data: 2008-06-14 16:54:08

    Dzięki za odpowiedzi...
    A jakbyście mi powiedzieli jeszcze, jak poruszać się po tym forum...
    Wyskakują mi tematy ułozone alfabetycznie i nie wiem, jak zanleźć swój temat

  • Autor: renataz36 Data: 2008-06-17 12:42:20

    Agit musisz sobie kliknąć ta strzałkę przy "ostatnia wiadomość" i strzałka musi być skierowana ku górze, wtedy masz ułożone wg dodania wiadomości. Pozdrówka

  • Autor: Ave Data: 2008-06-17 14:17:03

    Ja też solę :) a do mokrych marynat daję sól peklową - wtedy mięsko zachowuje ładny kolor.

  • Autor: mariaand Data: 2008-06-17 18:24:54

    Ja też solę, a to co chcę wędzic moczę w marynacie soli peklowej z dodatkami/czosnek,ziele angielskie, liście laurowe/

  • Autor: kokliko Data: 2008-06-21 03:11:32

    Chyba solic, bo definicja zapeklowania oznacza zasolenie, przechowania na dluzej i zskruszenia,
    no ale niech sie wypowiedza madrzejsi w temacie. Pzdr.

  • Autor: agik Data: 2008-07-03 17:10:45

    Dzięki za odpowiedzi. Sorki, zę tak długo nie odpisywałam, ale nie umaiąłm znależć tematu, który sama załozyłam.

    Teraz już każdą marynatę solę :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu