Kochani- powiedzcie mi jak to jest z solą podczas marynowania mięsa? Ponoć dodawanie soli do marynaty wysusza mięso. No ale przeciez bez soli jest niedobre... A solenie na krótko przed obróbką termiczna jakoś niewystarczająco "soli" ? A poza tym gotowe marynaty zawierają sól... To jak to w końcu jest?
Dzięki za odpowiedzi... A jakbyście mi powiedzieli jeszcze, jak poruszać się po tym forum... Wyskakują mi tematy ułozone alfabetycznie i nie wiem, jak zanleźć swój temat
Agit musisz sobie kliknąć ta strzałkę przy "ostatnia wiadomość" i strzałka musi być skierowana ku górze, wtedy masz ułożone wg dodania wiadomości. Pozdrówka
Kochani- powiedzcie mi jak to jest z solą podczas marynowania mięsa?
Ponoć dodawanie soli do marynaty wysusza mięso.
No ale przeciez bez soli jest niedobre... A solenie na krótko przed obróbką termiczna jakoś niewystarczająco "soli" ?
A poza tym gotowe marynaty zawierają sól...
To jak to w końcu jest?
ja tam sole.
Pierwsze słyszę aby sól wysuszała mięso. W tym przypadku to szynki byłyby zawsze "suche", Ja zawsze solę.
Bahus
A jakbyście mi powiedzieli jeszcze, jak poruszać się po tym forum...
Wyskakują mi tematy ułozone alfabetycznie i nie wiem, jak zanleźć swój temat
Agit musisz sobie kliknąć ta strzałkę przy "ostatnia wiadomość" i strzałka musi być skierowana ku górze, wtedy masz ułożone wg dodania wiadomości. Pozdrówka
Ja też solę :) a do mokrych marynat daję sól peklową - wtedy mięsko zachowuje ładny kolor.
Ja też solę, a to co chcę wędzic moczę w marynacie soli peklowej z dodatkami/czosnek,ziele angielskie, liście laurowe/
Chyba solic, bo definicja zapeklowania oznacza zasolenie, przechowania na dluzej i zskruszenia,
no ale niech sie wypowiedza madrzejsi w temacie. Pzdr.
Dzięki za odpowiedzi. Sorki, zę tak długo nie odpisywałam, ale nie umaiąłm znależć tematu, który sama załozyłam.
Teraz już każdą marynatę solę :)