to przykre, ajk w jakiejś pysznej potrawie pływają takie nieapetyczne skrawki czegoś... Próbowałam opalić paprykę nad gazem- ale to zmudne i monotonne zajećie, a poza tym - nie gwarantuje 100- procentowego sukcesu. Próbowałam włożyć do nietopliwego woreczka i do piekarnika- ale ta sama historia- nie schodzi cała skórka. Może zbyt krótko opiekałam? A moze macie jakiś inny sposób?
co ja robie.......kroje papryke na wieksze kawalki, ukladam na blaszce skorka do gory, wsadzam do piekarnika na najwyzszek polce, wlaczam tylko gorny element, grill piec do momentu kiedy skorka bedzie czarna, wsadzam do woreczka i szczelnie zamykam ok 10 minut.....i skorka sama schodzi.. powodzenia
A ja obieram, kupilam taki skrobak, jak do ziemniakow, tylko, ze ma nozyk tak ustawiony, ze wlasnie doskonale nadaje sie do papryki, pomidorow, sliwek i wszelkich tego typu owocow i warzyw. Latwo, szybko i skorka schodzi cieniutenka jak pielinka.
A po co obierać?...przecież skórka jest jadalna. Ja nigdy papryki nie obieram. W bardzo skrajnych przypadkach, gdzie skórka może naprawdę przeszkadzać paprykę miksuję. Bahus
oki, zajarzyłam, jaki bład popełniałam- tylko opiekałam, albo tylko wkładałam do woreczka. A to trzeba na raz. Czyli opiec, a potem "zaparzyć". Ja uważam, ze wszystko, co rośnie- można jeść ze skórką ( łacznie z ziemniakami)- ale mój luby- nie. Jemu przeszkadza, jak pływa cos takiego w potrawie. Wręcz twierdzi, ze to mu odbiera apetyt. Dzięki za porady.
A gdzie można kupić taki nozyk do tak precyzyjnego obierania?
Teraz mi glupio, ze napisalam o tym nozyku....:( bo ja go kupilam tutaj w Stanach. Wyglada jak normalna skrobaczka do obierania ziemniakow i innych warzyw korzeniowych, z tym tylko, ze ma takie ustawienie nozykow, ze obiera cieniutka pielinke z papryki, pomidorow jak i owocow typu np. sliwki.
Próbowałam opalić paprykę nad gazem- ale to zmudne i monotonne zajećie, a poza tym - nie gwarantuje 100- procentowego sukcesu.
Próbowałam włożyć do nietopliwego woreczka i do piekarnika- ale ta sama historia- nie schodzi cała skórka.
Może zbyt krótko opiekałam?
A moze macie jakiś inny sposób?
co ja robie.......kroje papryke na wieksze kawalki,
ukladam na blaszce skorka do gory,
wsadzam do piekarnika na najwyzszek polce,
wlaczam tylko gorny element, grill
piec do momentu kiedy skorka bedzie czarna,
wsadzam do woreczka i szczelnie zamykam ok 10 minut.....i skorka sama schodzi..
powodzenia
A ja obieram, kupilam taki skrobak, jak do ziemniakow, tylko, ze ma nozyk tak ustawiony, ze wlasnie doskonale nadaje sie do papryki, pomidorow, sliwek i wszelkich tego typu owocow i warzyw. Latwo, szybko i skorka schodzi cieniutenka jak pielinka.
http://wielkiezarcie.com/przepis27673.html Tu jest moj przepis na taka grilowana papryke, ze zdjeciami :)
A czy trzeba ją jej pozbawiać?Wystarczy tylko ją krótko dusić,aby pozostawić jej chrupkość.Pozdrawiam.
Ale niektórzy tych "flaczków" równiez nie lubią.
To trochę tak jak z pestkami z pomidorów - jednym przeszkadzają w sosie, innym nie...
Autor: figencja
Temat: Papryka
Data: 2008-06-12 22:49:51
Temat: Odp: Papryka
Data: 2008-06-13 00:21:28
A po co obierać?...przecież skórka jest jadalna. Ja nigdy papryki nie obieram. W bardzo skrajnych przypadkach, gdzie skórka może naprawdę
przeszkadzać paprykę miksuję.
Bahus
oki, zajarzyłam, jaki bład popełniałam- tylko opiekałam, albo tylko wkładałam do woreczka.
A to trzeba na raz. Czyli opiec, a potem "zaparzyć".
Ja uważam, ze wszystko, co rośnie- można jeść ze skórką ( łacznie z ziemniakami)- ale mój luby- nie. Jemu przeszkadza, jak pływa cos takiego w potrawie. Wręcz twierdzi, ze to mu odbiera apetyt.
Dzięki za porady.
A gdzie można kupić taki nozyk do tak precyzyjnego obierania?
Teraz mi glupio, ze napisalam o tym nozyku....:( bo ja go kupilam tutaj w Stanach. Wyglada jak normalna skrobaczka do obierania ziemniakow i innych warzyw korzeniowych, z tym tylko, ze ma takie ustawienie nozykow, ze obiera cieniutka pielinke z papryki, pomidorow jak i owocow typu np. sliwki.
Nie przejmuj się :), Moze u nas też są...
A moze są w necie do kupienia?
Poszukam i dziękuję :)
Można też palnikiem gazowym! Robią już nawet takie specjalne od razu z zapalarką. Wygląda to haniebnie ale jest skuteczne