Forum

Gawędy o jedzeniu

jak pozbawić paprykę skórki

  • Autor: agik Data: 2008-06-12 20:04:14

    to przykre, ajk w jakiejś pysznej potrawie pływają takie nieapetyczne skrawki czegoś...
    Próbowałam opalić paprykę nad gazem- ale to zmudne i monotonne zajećie, a poza tym - nie gwarantuje 100- procentowego sukcesu.
    Próbowałam włożyć do nietopliwego woreczka i do piekarnika- ale ta sama historia- nie schodzi cała skórka.
    Może zbyt krótko opiekałam?
    A moze macie jakiś inny sposób?

  • Autor: Balbina71 Data: 2008-06-12 20:28:27

    co ja robie.......kroje papryke na wieksze kawalki,
    ukladam na blaszce skorka do gory,
    wsadzam do piekarnika na najwyzszek polce,
    wlaczam tylko gorny element, grill
    piec do momentu kiedy skorka bedzie czarna,
    wsadzam do woreczka i szczelnie zamykam ok 10 minut.....i skorka sama schodzi..
    powodzenia

  • Autor: luckystar Data: 2008-06-12 21:20:25

    A ja obieram, kupilam taki skrobak, jak do ziemniakow, tylko, ze ma nozyk tak ustawiony, ze wlasnie doskonale nadaje sie do papryki, pomidorow, sliwek i wszelkich tego typu owocow i warzyw. Latwo, szybko i skorka schodzi cieniutenka jak pielinka.

  • Autor: Glumanda Data: 2008-06-12 22:40:42

    http://wielkiezarcie.com/przepis27673.html Tu jest moj przepis na taka grilowana papryke, ze zdjeciami :)

  • Autor: figencja Data: 2008-06-12 22:56:43

    A czy trzeba ją jej pozbawiać?Wystarczy tylko ją krótko dusić,aby pozostawić jej chrupkość.Pozdrawiam.

  • Autor: Wkn Data: 2008-06-12 23:58:55

    Ale niektórzy tych "flaczków" równiez nie lubią.
    To trochę tak jak z pestkami z pomidorów - jednym przeszkadzają w sosie, innym nie...

  • Autor: Bodek Data: 2008-06-13 01:43:51

    Autor: figencja
    Temat: Papryka
    Data: 2008-06-12 22:49:51

    A czy musi być bez skórki?Paprykę trzeba po prostu gotować czy dusić w miarę krótko i wówczas nie będzie się oddzielała skórka od miąższu.Spróbuj.


    Autor: luckystar
    Temat: Odp: Papryka
    Data: 2008-06-13 00:21:28
    Sa dania, w ktorych raczej jest wskazane gotowanie dluzej i wtedy przeszkadza np. leczo.

  • Autor: bahus Data: 2008-06-14 02:24:02

    A po co obierać?...przecież skórka jest jadalna. Ja nigdy papryki nie obieram. W bardzo skrajnych przypadkach, gdzie skórka może naprawdę
    przeszkadzać paprykę miksuję.
    Bahus

  • Autor: agik Data: 2008-07-03 17:18:25

    oki, zajarzyłam, jaki bład popełniałam- tylko opiekałam, albo tylko wkładałam do woreczka.
    A to trzeba na raz. Czyli opiec, a potem "zaparzyć".
    Ja uważam, ze wszystko, co rośnie- można jeść ze skórką ( łacznie z ziemniakami)-  ale mój luby- nie. Jemu przeszkadza, jak pływa cos takiego w potrawie. Wręcz twierdzi, ze to mu odbiera apetyt.
    Dzięki za porady.

    A gdzie można kupić taki nozyk do tak precyzyjnego obierania?

  • Autor: luckystar Data: 2008-07-03 19:50:47

    Teraz mi glupio, ze napisalam o tym nozyku....:( bo ja go kupilam tutaj w Stanach. Wyglada jak normalna skrobaczka do obierania ziemniakow i innych warzyw korzeniowych, z tym tylko, ze ma takie ustawienie nozykow, ze obiera cieniutka pielinke z papryki, pomidorow jak i owocow typu np. sliwki.

  • Autor: agik Data: 2008-07-03 20:22:03

    Nie przejmuj się :), Moze u nas też są...
    A moze są w necie do kupienia?
    Poszukam i dziękuję :)

  • Autor: saburg Data: 2008-07-08 01:01:18

    Można też palnikiem gazowym! Robią już nawet takie specjalne od razu z zapalarką.  Wygląda to haniebnie ale jest skuteczne

Przejdź do pełnej wersji serwisu