Forum

Kuchenne porady

Ratunku!!

• Autor: skopolendra Data: 2008-06-12 22:15:04

Chcialabym prosic oporade,jak mam ladnie udekorowac boki tortu???Umiem upiec calkiem przyzwoicie wygladajacy tort,ale mam wielki problem z wykonczeniem bokow.Najbardziej lubie takie obsypane np tarta czekolada albo orzechami.Jakpochyle tace z tortem zeby fajnie obsypac to sie boje ze spadnie...W poniedzialek maz ma urodziny.Czy ktos moze mi pomoc???

• Autor: niebieska-różyczka Data: 2008-06-12 22:20:43

Natrzyj czekolady na talerz,nakladaj na nóż szeroki,podstaw talerzyk pod talerz lub paterę z tortem, i nakladaj nożem na boki tortu, dociskając nożem. Tak samo z każdą posypką:)) obracaj talerz z tortem .

• Autor: Wkn Data: 2008-06-12 23:24:44

Uprzedziłaś mnie :) W miarę łatwo i dość skutrecznie nakłada się w ten sposób krokant, wiórki kokosowe.

• Autor: Dorotaxx Data: 2008-06-13 06:28:54

Użytkownik niebieska-różyczka napisał w wiadomości:
    > Natrzyj czekolady na talerz,

i wsadz ją na chwile do lodówki

• Autor: niebieska-różyczka Data: 2008-06-17 17:30:07

U nas wszystkie czekolady przechowuje się w lodówce:) więc dziękuję  za radę,ale jej nie potrzebuję ,proszę radzić innym którzy nie wiedzą:))

• Autor: Dorotaxx Data: 2008-06-17 17:49:19

Z tego co wiem to Ty udzielałaś rady :

,,Natrzyj czekolady na talerz,nakladaj na nóż szeroki,podstaw talerzyk pod talerz lub paterę z tortem, i nakladaj nożem na boki tortu, dociskając nożem. Tak samo z każdą posypką:)) obracaj talerz z tortem ,,

Nie napisałaś najważniejszej rzeczy więc zrobiłam to za Ciebie . Dlaczego nie napisałaś ,że przechowujesz czekolade w lodówce ?
    Może  inni o tym nie wiedzą . Doszłam do wniosku ,ze Ty rownież tego nie wiesz i nadal tak sądze . 

jesteś jeszcze ,,młoda,, więc i ja udzieliłam rady Tobie :-] .

• Autor: niebieska-różyczka Data: 2008-06-17 19:29:02

Bardzo przepraszam Dorotaxx,ale nie podpinaj się więcej pod moje odpowiedzi:(( nie wolno mi więcej wdawać się z Tobą w żadne dyskusje.
    Znajdz sobie kogoś innego i go dręcz.:) Bo tylko o to Ci chodzi.

• Autor: aloiram Data: 2008-06-17 19:54:55

O jakaś Ty biedna niebieska-różyczko!!!!! Dziwi mnie tylko, ze mówisz, że Dorotaxx Cię dręczy, a to Ty bardzo często pojawiasz się z przyganiającymi uwagami w przepisach, robisz to często w zawoalowany sposób, ale jednak takich sytuacji było już kilka. Dorotaxx udzieliła Ci rady, a że wypowiadasz się na forum, to każdy może się podpiąć do Twojej wypowiedzi. Jako, ze rzecz nie dotyczy tematu wątku, jest moja pierwsza i ostatnia wypowiedź.

• Autor: Dorota zza plota Data: 2008-06-18 07:39:56

niebieska rozyczko wez sie toche uspokoj wszystko jedno czy piszesz to Ty czy Twoja Mama. To jak sie u was przechowuje czekolade wiesz tylko Ty i Twoi domownicy. Twoja odpowiedz, a przynajmniej taka jej forma,  jest niestosowna. Dziewczyny zachowajcie wasze uszczypliwosci dla was samych. Walkowalam to juz w innym watku i Tutaj nie bede. Przykro jednak taki posty od tak mlodej i kuchennie utalentowanej osobki czytac.

• Autor: Dorota zza plota Data: 2008-06-18 08:01:02

nic wiecej nie powiem ale tylko dlatego ze jestes dzieckiem i od opieprzania masz Mame

• Autor: niebieska-różyczka Data: 2008-06-18 09:29:41

Bardzo przepraszam autorkę wątku:(( i Ciebie Doroto za płota za moje zachowanie, to się już więcej nie powtórzy.

• Autor: Dorotaxx Data: 2008-06-13 06:39:23

nic nie musisz pochylać!!!. Ja robie tak ,że na blat kłade gotowy tort , do ręki biore orzechy i ,,przyklejem,, je do boków tortu. Tak samo z tartą czekoladą z tym ,ze przed obkładaniem wstawiam czekolade do lodówki . Wtedy jest bardziej sypka i nie topi się tak szybko przy kontakcie z dłonią .
    Warto zainwestowac w obracaną podstawke do tortów , bardzo przydatna rzecz.
    A jeśli lubisz orzechy to polecam ci zrobienie krokantu :
    http://wielkiezarcie.com/przepis29928.html

Pozdrawiam

• Autor: skopolendra Data: 2008-06-13 19:34:31

Kurcze!!!to niby takie proste...Sprobije.Mam nadzieje ze wesprzecie mnie duchowo i tym razem wyjdzie:)Dzieki za pomoc.Pozdrawiam

• Autor: luckystar Data: 2008-06-14 00:04:38

A ja robie tak jak poprzedniczki, tylko, poniewaz bardzo rzadko zdarza mi sie robic tort i nie mam wprawy, to na patere zanim poloze pierwszy krazek biszkopta klade paski foli aluminiowej lub spozywczej tak zeby zakrywaly brzegi patery i zachodzily lekko pod tort. To wlasnie na te paski folii spada wszystko, co sie nie przykleilo do brzegu, kapnelo niechcacy, zamazalo itp. Na sam koniec jak juz jest dzielo dopieszczone (czytaj "wypocone") to wyciagam te paski spod gotowego tortu i mam czysta patere :)))

• Autor: bahus Data: 2008-06-14 12:09:32

Można też brać drobiny czekolady i układać (tak jak mozaikę) drobinka po drobince. Jednak wadą tej metody jest to, że można nie zdążyć nim tort stanie się nieco nieświeży.
    Bahus

• Autor: bea39 Data: 2008-06-17 21:17:14

Cmokus , cudowna riposta!!!!!! Ja osobiście robie jak niebieska rózyczka i jakoś nie muszę misternie układać, ani nawet czekolady nie wkładam do lodówki.Po prostu pełna improwizacja i zawsze ładnie wychodzą :)

• Autor: skopolendra Data: 2008-06-18 09:17:05

Bardzo dziekuje wszystkim za porady.Jest mi troche przykro ze z powodu mojego prozaicznego klopotu wywiazala sie taka sprzeczka.Poniewaz zdecydowalam sie na tort kilimandzaro do ktorego pasuje czekolada, polalam caly czekoladowa polewa i udekorowalam calkiem chyba przyzwoicie.Moj maz byl zadowolony,dzieciaki takze.Mam jeszcze taki maly apel: szanujmy sie i badzmy na luzie.Doceniam zaangazowanie ale kazdy radzi jak potrafi najlepiej.Jesli jednak cos sie nie uda to przeciez nie koniec swiata.Zycie i tak jest piekne.
    Oto mij torcik.Pozdrawiam wszystkich

Przejdź do pełnej wersji serwisu