A nie lepiej zrobic "prawdziwe" konfitury? Pracy troche wiecej ale jaki efekt! Dzem kupisz w kazdym sklepie za pare groszy a konfitur ze swieczka nie znajdziesz. Polecam Ci moje przepisy, sa wyprobowane i nigdy nie zawodza. Np. konfitura z truskawek z imbirem jest b.ciekawa w smaku a mam tez przepis na "konfiture dla leniwych". Linkow nie umie wstawiac ale znajdziesz latwo w moich przepisach. Pozdrawiam i zycze udanego "konfiturowania". Mari
Ja także wole sama zrobić dżemik. Choć jak zrobiłam 2 lata temu dżem rozgotował się, ale ten smak jest o niebo lepszy niż sklepowy. Wiem że jest naturalny bo z truskawek ze swojego ogródka. Sklepowa galaretka, oj "dżem" to nie ma co się równać z domowymi wyrobami
A zdradz mi powod, dlaczego tak sie boisz zelfixu? przeciez to cukier, wymieszany z pektyna... a pektyny uzyskuje sie z jablek.. wlasciwie z ich gniazd nasiennych i skorek jak i z pestek porzeczkowych.. Dlatego np. galaretka z czerwonych porzeczek gestnieje tak dobrze bo ma duzo pektyn. Truskawki zawieraja duzo wody i nie da sie aby byly geste, nierozgotowane i jeszcze nieslodkie... :) Chyba, ze zrobisz ulepek 1:1.. ale nawet on bedzie rzadki..tylko slodki. Slyszalam gdziesz zeby zamiast cukru normalnego uzywac cukier Kandys.. (takie wielkie krysztaly) wtedy konfitury nie sa az takie slodkie.. Kandys slodzi szlachetniej.. nawet herbate czy kawe.
Jedynym konserwantem jest witamina C... przynajmniej u nas. Ascorbinsäure.. to nic innego jak witamina C ktora utrwala czerwony kolor truskawek. mysle, ze z tym smakiem to odczucie sugestywne. :)
witaj ja jestem takze w trakcie robienia dzemow truskoawkowych i ja robie zawsze ( tzn 4-y rok juz robie) od samego paczatku robie bez zelfixow. ´W tym roku chcialam sobie zadanie ulatwic i zrobic z zelfixem, ale jak przeczytalam sklad tego zelfiksu to stwierdzilam ze wracam do mojej starej metody czyli cukier truskawki i zelatyna. ( w zelfiksie oprocz petkyn i kwasu cytrynowego wyczytalam jeszcze ze jest utwardzony tluszcz i kalium cos tam - nie pamietam dokladnie) a ja robie zawsze ze na 1kg truskawek daje 2 szkl cukru i zelatyne( zelatyne daje tak na oko, daje zawsze ciut mniej niz wychodzi mi masy truskawkowej- aby nie byl za gesty ) cukier zagotowuje z 1/2 szkl wody i gotuje kilka min az woda zgestnieje dodaje owoce i gotuje kilka min az zrobia sie miekkie miksuje albo rozgniatam widelcem dodaje zelatyne i gorace wlewam do sloikow i zakrecam i odwracam jedynie co to zawsze nakretki przecieram spirytusem i jak do tej pory nam smakuja i sie udaja z zelatyna trzeba naprawde uwazac bo jak sie da za duzo to dzem smakuje jak zelatynka o smaku truskawakowym. pozdrawiam
Poniewaz pracuje w sklepie, wybralam sie dzis na sledztwo w sprawie zelfixu. Faktycznie zelfix od Dr. Oetkera posiada oprocz cukru, pektyn kwasku cytrynowego i wit. C jeszcze jakis utwardzony tluszcz.... Hmmm po co to? nie wiem... Ja zawsze kupuje korzystniejszy w cenie cukier zelujacy firmy "Südzucker" a w nim nie ma tego ostatniego skladnika. sa tylko pektyny + kwasek i wit. c. <- to ostatnia to naturalny srodek konserwujacy. W Zelifxach Dr. Oetkera takich, do ktorych dodaje sie cukier, rowniez jest ten utwardzony tluszcz... W Internecie znalazlam strone firmy Südzucker i oni prezentujac swoje produkty, podaja rowniez ich skladniki... czego nie znalalzlam na stronie Dr. Oetkera.
a znowu z pytankiem.Jak przyrzadzić z truskawek dżem.Aby nie dodawać żelfiksu i by był gęsty.Poradzcie bo gubie sie w przepisach nie wiem który wybrać
Na dżem przecieram truskawki i daje prawie 1 ; 1, tzn troszkę mniej cukru żeby nie był za słodki.
kup sobie dżem Łowicz i będzie z głowy. Nie znoszę przesmazonych truskawek.
A nie lepiej zrobic "prawdziwe" konfitury? Pracy troche wiecej ale jaki efekt! Dzem kupisz w kazdym sklepie za pare groszy
a konfitur ze swieczka nie znajdziesz. Polecam Ci moje przepisy, sa wyprobowane i nigdy nie zawodza. Np. konfitura z truskawek
z imbirem jest b.ciekawa w smaku a mam tez przepis na "konfiture dla leniwych". Linkow nie umie wstawiac ale znajdziesz latwo w moich przepisach. Pozdrawiam i zycze udanego "konfiturowania". Mari
Ja także wole sama zrobić dżemik. Choć jak zrobiłam 2 lata temu dżem rozgotował się, ale ten smak jest o niebo lepszy niż sklepowy. Wiem że jest naturalny bo z truskawek ze swojego ogródka. Sklepowa galaretka, oj "dżem" to nie ma co się równać z domowymi wyrobami
Polecam Ci dzem Uretana Jest przepyszny
A zdradz mi powod, dlaczego tak sie boisz zelfixu? przeciez to cukier, wymieszany z pektyna... a pektyny uzyskuje sie z jablek.. wlasciwie z ich gniazd nasiennych i skorek jak i z pestek porzeczkowych.. Dlatego np. galaretka z czerwonych porzeczek gestnieje tak dobrze bo ma duzo pektyn. Truskawki zawieraja duzo wody i nie da sie aby byly geste, nierozgotowane i jeszcze nieslodkie... :) Chyba, ze zrobisz ulepek 1:1.. ale nawet on bedzie rzadki..tylko slodki. Slyszalam gdziesz zeby zamiast cukru normalnego uzywac cukier Kandys.. (takie wielkie krysztaly) wtedy konfitury nie sa az takie slodkie.. Kandys slodzi szlachetniej.. nawet herbate czy kawe.
w żelfiksie najprawdopodobniej są konserwanty.ale fakt bez niego do truskawek?nawet w smaku po dodaniu zelfiksu czuć chemię
Jedynym konserwantem jest witamina C... przynajmniej u nas. Ascorbinsäure.. to nic innego jak witamina C ktora utrwala czerwony kolor truskawek. mysle, ze z tym smakiem to odczucie sugestywne. :)
albo ch....a wie co sie w Polsce dodaje...moze maja inne normy? Albo nie musza podawac tak dokladnie skladu...
witaj ja jestem takze w trakcie robienia dzemow truskoawkowych i ja robie zawsze ( tzn 4-y rok juz robie) od samego paczatku robie bez zelfixow. ´W tym roku chcialam sobie zadanie ulatwic i zrobic z zelfixem, ale jak przeczytalam sklad tego zelfiksu to stwierdzilam ze wracam do mojej starej metody czyli cukier truskawki i zelatyna. ( w zelfiksie oprocz petkyn i kwasu cytrynowego wyczytalam jeszcze ze jest utwardzony tluszcz i kalium cos tam - nie pamietam dokladnie)
a ja robie zawsze ze na 1kg truskawek daje 2 szkl cukru i zelatyne( zelatyne daje tak na oko, daje zawsze ciut mniej niz wychodzi mi masy truskawkowej- aby nie byl za gesty ) cukier zagotowuje z 1/2 szkl wody i gotuje kilka min az woda zgestnieje dodaje owoce i gotuje kilka min az zrobia sie miekkie miksuje albo rozgniatam widelcem dodaje zelatyne i gorace wlewam do sloikow i zakrecam i odwracam jedynie co to zawsze nakretki przecieram spirytusem i jak do tej pory nam smakuja i sie udaja
z zelatyna trzeba naprawde uwazac bo jak sie da za duzo to dzem smakuje jak zelatynka o smaku truskawakowym. pozdrawiam
ciekawy przepis z ta żelatyna.dziekuje wszystkim.
Poniewaz pracuje w sklepie, wybralam sie dzis na sledztwo w sprawie zelfixu. Faktycznie zelfix od Dr. Oetkera posiada oprocz cukru, pektyn kwasku cytrynowego i wit. C jeszcze jakis utwardzony tluszcz.... Hmmm po co to? nie wiem... Ja zawsze kupuje korzystniejszy w cenie cukier zelujacy firmy "Südzucker" a w nim nie ma tego ostatniego skladnika. sa tylko pektyny + kwasek i wit. c. <- to ostatnia to naturalny srodek konserwujacy.
W Zelifxach Dr. Oetkera takich, do ktorych dodaje sie cukier, rowniez jest ten utwardzony tluszcz...
W Internecie znalazlam strone firmy Südzucker i oni prezentujac swoje produkty, podaja rowniez ich skladniki... czego nie znalalzlam na stronie Dr. Oetkera.