Witam :) właśnie dopadły mnie rozterki natury technicznej... wykonuję rózniste przetwory ale kompletnie nie wiem jak je nazwać... czy ktoś mógłby mi fachowo wytłumaczyć czym w wykonaniu różnią sie konfitury, dżemy i marmolady??? dziekujęz góry i biorę sie za moje truskawkowe coś :)
konfitury to cale owoce (lub w wieksze kawalki pokrojone) ugotowane w syropie cukrowym az nim przejda. Staja sie poprzez scukrzenie przewaznie twardsze niz na przyklad kawalki owoca z dzemu. Uzywane tez inaczej: dekoracja tortow i deserow czy dodatek do herbaty. Dzemy to krotko badz bardzo krotko smazone przetwory owocowe, przetarte badz nie. Do uzycia chyba wiadomo jak. Przewaznie dobrze sie rozsmarowuja. Prawdziwa marmolada jest z pigwy z francuskiego badz portugaklskiego. W Polsce kiedys nazywalo sie marmolada, marmoladkami wlasciwie mus owocowy pieczony w piekarniku (slynne marmoladki jablkowe) Przyjela sie jednak taka nazwa do gestych dzemow bez kawalkow owocow o spojnej konsystencji No i powidla to smazone powoli i kilkakrotnie az do zgestnienia owoce. A i zele tez sa jako klarowne przetwory bez calych owocow (przewaznie na soku lub z przetartych owocow. Pozdrawiam i zycze milego przetwarzana!
Bardzo bardzo dziękuję za odpowiedź :) wnioskuję z Twej wypowiedzi, że wytwarzm dżemy i marmolady :) dziś powstały dzemy truskawkowe. Zasypałam bowiem cukrem truskawki, gdy puściły sok trafiły na patelnię i tam sie pitrasiły aż wszystko zgęstniało. Miałam wątpliwości bo owoce mi sie nie porozpadały więc dżemu kupnego to zupełnie nie przypomina i zresztą chyba dobrze ;) Pozdrawiam.
Witam :) właśnie dopadły mnie rozterki natury technicznej... wykonuję rózniste przetwory ale kompletnie nie wiem jak je nazwać... czy ktoś mógłby mi fachowo wytłumaczyć czym w wykonaniu różnią sie konfitury, dżemy i marmolady??? dziekujęz góry i biorę sie za moje truskawkowe coś :)
konfitury to cale owoce (lub w wieksze kawalki pokrojone) ugotowane w syropie cukrowym az nim przejda. Staja sie poprzez scukrzenie przewaznie twardsze niz na przyklad kawalki owoca z dzemu. Uzywane tez inaczej: dekoracja tortow i deserow czy dodatek do herbaty.
Dzemy to krotko badz bardzo krotko smazone przetwory owocowe, przetarte badz nie. Do uzycia chyba wiadomo jak. Przewaznie dobrze sie rozsmarowuja.
Prawdziwa marmolada jest z pigwy z francuskiego badz portugaklskiego. W Polsce kiedys nazywalo sie marmolada, marmoladkami wlasciwie mus owocowy pieczony w piekarniku (slynne marmoladki jablkowe) Przyjela sie jednak taka nazwa do gestych dzemow bez kawalkow owocow o spojnej konsystencji
No i powidla to smazone powoli i kilkakrotnie az do zgestnienia owoce.
A i zele tez sa jako klarowne przetwory bez calych owocow (przewaznie na soku lub z przetartych owocow.
Pozdrawiam i zycze milego przetwarzana!
Bardzo bardzo dziękuję za odpowiedź :) wnioskuję z Twej wypowiedzi, że wytwarzm dżemy i marmolady :) dziś powstały dzemy truskawkowe. Zasypałam bowiem cukrem truskawki, gdy puściły sok trafiły na patelnię i tam sie pitrasiły aż wszystko zgęstniało. Miałam wątpliwości bo owoce mi sie nie porozpadały więc dżemu kupnego to zupełnie nie przypomina i zresztą chyba dobrze ;) Pozdrawiam.
Bardzo proszę napisz dokladnie jak robisz swój dżem