Forum

Kuchenne porady

dżem, konfitura, marmolada... oto problem nie lada :)

• Autor: arabis Data: 2008-06-18 09:06:24

Witam :) właśnie dopadły mnie rozterki natury technicznej... wykonuję rózniste przetwory ale kompletnie nie wiem jak je nazwać... czy ktoś mógłby mi fachowo wytłumaczyć czym w wykonaniu różnią sie konfitury, dżemy i marmolady??? dziekujęz góry i biorę sie za moje truskawkowe coś :)

• Autor: Dorota zza plota Data: 2008-06-18 09:27:04

konfitury to cale owoce (lub w wieksze kawalki pokrojone) ugotowane w syropie cukrowym az nim przejda. Staja sie poprzez scukrzenie przewaznie twardsze niz na przyklad kawalki owoca z dzemu. Uzywane tez inaczej: dekoracja tortow i deserow czy dodatek do herbaty.
    Dzemy to krotko badz bardzo krotko smazone przetwory owocowe, przetarte badz nie. Do uzycia chyba wiadomo jak. Przewaznie dobrze sie rozsmarowuja.
    Prawdziwa marmolada jest z pigwy z francuskiego badz portugaklskiego.  W Polsce kiedys nazywalo sie marmolada, marmoladkami wlasciwie mus owocowy pieczony w piekarniku (slynne marmoladki jablkowe) Przyjela sie jednak taka nazwa do gestych dzemow bez kawalkow owocow o spojnej konsystencji
    No i powidla to smazone powoli i kilkakrotnie az do zgestnienia owoce.
    A i zele tez sa jako klarowne przetwory bez calych owocow (przewaznie na soku lub z przetartych owocow.
    Pozdrawiam i zycze milego przetwarzana!

• Autor: arabis Data: 2008-06-18 10:30:06

Bardzo bardzo dziękuję za odpowiedź :) wnioskuję z Twej wypowiedzi, że wytwarzm dżemy i marmolady :) dziś powstały dzemy truskawkowe. Zasypałam bowiem cukrem truskawki, gdy puściły sok trafiły na patelnię i tam sie pitrasiły aż wszystko zgęstniało. Miałam wątpliwości bo owoce mi sie nie porozpadały więc dżemu kupnego to zupełnie nie przypomina i zresztą chyba dobrze ;) Pozdrawiam.

• Autor: Dorota zza plota Data: 2008-06-18 10:35:42

pewnie ze dobrze! jesli chcesz miec gladziutki aksamitny dzem zmilksuj owoce przed smazeniem. Pozdrawiam A i ne zapomnij o probie talerzyka :-)

• Autor: ewasz68 Data: 2008-06-19 12:27:39

Bardzo proszę napisz dokladnie jak robisz swój dżem

Przejdź do pełnej wersji serwisu