Witam :) moja córcia ma juz trzy miesiące i własnie dziś zaszczepiłam ją 2 raz szczepionką kompleksowa hexa... wg kalendarza szczepień miało to nastapić po 6ciu tygodniach od poprzedniego szczepienia i tak też sie stało. Gdy wróciłam do domu okazało sie ze lekarka wyznaczyła mi trzeci termin szczepienia juz na za 2 tygodnie. Zdziwiona zadzwoniłam i ta potwierdziła to co napisała tymczasem znowu wg kalendarza szczepic powinnam dopiero na przełomie 5 i 6 miesiąca życia dziecka... Zgłupiałam. Może ktoś z Was Moi Drodzy i Żarłoczni mi coś doradzi w końcu to o zdrówko kruszynki małej chodzi :) Z góry dziekuję.
Witam, mam córeczkę, która jutro kończy roczek i też szczepiłam ją hexą, moim zdaniem lekarka po prostu się pomyliła, nigdy nie słyszałam lub nie czytałam o szczepionkach dla niemowląt podawanych co 2 tygodnie. Moim zdaniem powinnaś zapytać się innego lekarza lub zadzwonić do apteki (ja mam miłą panią aptekarkę, która chetnie pomaga) i się dokładnie dowiedzieć, bo ze zdrowiem takich maluchów nie ma żartów. Pozdrawiam.
1. konsultacja z drugim lekarzem; 2. konsultacja z farmaceuta, 3. - w przypadku, gdyby sie okazala za najmadrzejsza pani doktor nie miala racji - wizyta w poradni z pisemna informacja o poczynaniach pani doktor, kopia do wiadomosci ZOZ i NFZ, Izba Lekarska, moze prasa - takich postaw nie mozna tolerowac.
Konsultuj sie koniecznie! Mój synek ma w tej chwili 10 miesiecy i chodziłam co 6-7 tygodni! Nigdy nie słyszałam ze trzeba iść wcześniej! Że musi minąć conajmniej 6 tygodni od poprzedniego to wiem na pewno. Zdrówka zyczę Tobie i Kruszynce, bo załatwiając cokolwiek w naszej polskiej słuzbie zdrowia, trzeba go miec niezmiernie dużo, zeby przetrwać :)
Arabis, moim zdaniem lekarka faktycznie się pomyliłą - ja mam 10-miesięczną córcię, którą szczepiłam również hexą w odstępach czasowych ok. 6 tyg. Pamiętam również, że lekarka powiedziałami, że jeśli malutka byłaby chora (lub ktoś z nas-ja lub mąż), to należy poczekać trochę ze szczepieniem, bo wydłużyć czas między szczepieniami trochę można, ale nie skracać... Dla pewności skontaktuj się jeszcze z tą lekarką lub z jakimś innym pediatrą, bo może akurat u Twojego maleństwa nie ma przeciwskazań do wcześniejszego szczepienia...Pozdrawiam i życzę zdrówka dla cóci:)
Koniecznie skonsultuj się z doświadczonym pediatrą i radze zmienić obecnego ! Pierwszy raz słysze ,zeby w tak krótkim odstępie czasu podawać kolejną szczepionke!! I zgadzam się z marinikiem , nie wolno tego tak zostawić bo ta pani ,,doktor,, moze zrobić jakiemuś dziecku krzywde. ! Pozdrawiam i życze dużo zdrowia
odnalazłąm książeczkę mojej córki ze wpisami szczepień i tak po kolei 1) 05-10-98 2)16-11-98 3)30-12-98 4)20-10-99 Twojej lekarce z pewnością cos się pokićkało..
Przypomina się, że skracanie odstępów między dawkami szczepionek bardziej pogarsza skuteczność szczepienia niż ich wydłużanie. Zgodnie z zaleceniami Komisji Epidemiologicznej Rady Sanitarno-Epidemiologicznej przy Głównym Inspektorze Sanitarnym zalecany odstęp między podaniem szczepionek nieżywych (zabitych, anatoksyn i innych) nie powinien być krótszy niż 4 tygodnie, natomiast odstęp między szczepionkami żywymi powinien wynosić nie mniej niż 6 tygodni. -taki tekst znalazam-i za rada innych!-konsultacja!i gratujuje czujnosci-tak trzeba!!!!!niestety!!!
Witam :) moja córcia ma juz trzy miesiące i własnie dziś zaszczepiłam ją 2 raz szczepionką kompleksowa hexa... wg kalendarza szczepień miało to nastapić po 6ciu tygodniach od poprzedniego szczepienia i tak też sie stało. Gdy wróciłam do domu okazało sie ze lekarka wyznaczyła mi trzeci termin szczepienia juz na za 2 tygodnie. Zdziwiona zadzwoniłam i ta potwierdziła to co napisała tymczasem znowu wg kalendarza szczepic powinnam dopiero na przełomie 5 i 6 miesiąca życia dziecka... Zgłupiałam. Może ktoś z Was Moi Drodzy i Żarłoczni mi coś doradzi w końcu to o zdrówko kruszynki małej chodzi :) Z góry dziekuję.
Dzieki wielkie. Faktycznie będę musiała sie z innym lekarzem skonsultować. Pozdrawiam :)
Równiez doradzam konsultacje z innym lekarzem. Pozdrawiam
1. konsultacja z drugim lekarzem;
2. konsultacja z farmaceuta,
3. - w przypadku, gdyby sie okazala za najmadrzejsza pani doktor nie miala racji - wizyta w poradni z pisemna informacja o poczynaniach pani doktor, kopia do wiadomosci ZOZ i NFZ, Izba Lekarska, moze prasa - takich postaw nie mozna tolerowac.
Konsultuj sie koniecznie! Mój synek ma w tej chwili 10 miesiecy i chodziłam co 6-7 tygodni! Nigdy nie słyszałam ze trzeba iść wcześniej! Że musi minąć conajmniej 6 tygodni od poprzedniego to wiem na pewno. Zdrówka zyczę Tobie i Kruszynce, bo załatwiając cokolwiek w naszej polskiej słuzbie zdrowia, trzeba go miec niezmiernie dużo, zeby przetrwać :)
Koniecznie skonsultuj się z doświadczonym pediatrą i radze zmienić obecnego ! Pierwszy raz słysze ,zeby w tak krótkim odstępie czasu podawać kolejną szczepionke!! I zgadzam się z marinikiem , nie wolno tego tak zostawić bo ta pani ,,doktor,, moze zrobić jakiemuś dziecku krzywde. !
Pozdrawiam i życze dużo zdrowia
jeszcze raz wszystkim dziekuję!!!
odnalazłąm książeczkę mojej córki ze wpisami szczepień i tak po kolei
1) 05-10-98
2)16-11-98
3)30-12-98
4)20-10-99
Twojej lekarce z pewnością cos się pokićkało..
Odstępy między szczepieniami
Przypomina się, że skracanie odstępów między dawkami szczepionek bardziej pogarsza skuteczność szczepienia niż ich wydłużanie. Zgodnie z zaleceniami Komisji Epidemiologicznej Rady Sanitarno-Epidemiologicznej przy Głównym Inspektorze Sanitarnym zalecany odstęp między podaniem szczepionek nieżywych (zabitych, anatoksyn i innych) nie powinien być krótszy niż 4 tygodnie, natomiast odstęp między szczepionkami żywymi powinien wynosić nie mniej niż 6 tygodni.
-taki tekst znalazam-i za rada innych!-konsultacja!i gratujuje czujnosci-tak trzeba!!!!!niestety!!!
To jakaś bzdura, zrób tak jak napisał marinik. Pozdrawiam.