Forum

Kuchenne porady

Mam pytanie

• Autor: eelja Data: 2008-06-20 18:15:01

Proszę o pomoc co to jest fondant?A co to jest kuwertura?Duzo się jeszcze uczę.

• Autor: aloiram Data: 2008-06-20 18:20:53

Fonadant, jest to masa plastyczna, do pokrywania ciast, kuwertura zaś, jest to rodzaj masy czekoladowej.

• Autor: skopolendra Data: 2008-06-20 18:23:01

nicdodac nic ujac

• Autor: Dorotaxx Data: 2008-06-20 18:30:45

,,Fondant to innymi słowy pomada cukrowa. Do dekoracji słodkich wyrobów drożdżowych, takich jak pączki, drożdżówki, babki, ale także do indywidualnego użycia według fantazji cukiernika czy piekarza. Do przygotowania lukru do ciast, tortów, pączków i drobnego pieczywa, ale też do sporządzania kremów, nadzień cukierniczych . Można go dowolnie barwić i aromatyzować. Świetnie również nadaje się jako nadzienie do pralin oraz w produkcji figurek do dekoracji.,,

Fondant to również pomada cukrowa stosowana do dekoracji tortów.

,,Kuwertura - rodzaj masy czekoladowej, zawierającej powyżej 35% tłuszczu.

Używana w cukiernictwie i przemyśle spożywczym jako półprodukt do polewy czekoladowej, czekoladek i innych przetworów czekoladowych.

Kuwertura składa się z masy kakaowej, masła kakaowego i cukru. Skład różni się w zależności od producenta; w przypadku kuwertury mlecznej dodawane jest mleko w proszku. Biała kuwertura właściwie nie jest czekoladą, gdyż poza masłem kakaowym (nie mającym typowego smaku ani koloru kakao) nie zawiera żadnych skladników kakao.

Kuwertura jest zwykle oferowana w postaci bloków.

• Autor: anetkaa Data: 2008-06-20 19:14:26

Szanowna Ppani , kopiując tekst , należy podać źródło.  Skopiowała Pani to z Wikipedii i nie napisała Pani tego !!! Rozumiem , ze każdy lubi błysnąć , alebez przesady !!! Widzęteż że usunęła pani część skopiwanego tekstu dotyczącą robienia kuwertury , bo zorientowała się Pani , ze tojuz byłoby za wiele .

• Autor: smakosia Data: 2008-06-20 20:02:46

Takie "kopiowanie",to nic w porównaniu z udzielaniem "reprymendy" przez osobę,która właśnie dziś się zalogowała. W tej sytuacji też nie udało się "błysnąć" :-) Mimo to pozdrawiam i wierzę, że dalej już będzie znacznie lepiej i z większym wyczuciem.

• Autor: tineczka Data: 2008-06-21 02:33:06

Takie pisanie dla pisania to obraza wszystkich tych co tu sa ale nie chca sie zalogowac z powodu takich  wypowiedzi jak twoje.Ty i twoje kolezanki trollujecie na forum od dawna. Co osiagnelyscie??? WZ ma byc forum dla 5 osob???? W tej chwili jest was 5 zalogowanych i 91 nie zalogowanych,,,,Jak to tlumaczysz? Kto z tych "nowych" ma odwage sie odezwac? Twoje slowa sa zgrizliwe ,  pozdrowienia nie pomoga,,,ty  nie "zablysnelas" ani kultura wypowiedzi ani "reprymenda" dla tej "biednej" Anetkaa .Zalogowala sie dzisiaj i co ??? Popelnila zbrodnie,,,albo nie moze czytac tych bzdrur, ktore WY piszecie  na forum. Ja sledze od dawna wasze wypowiedzi na WZ. Juz nie moge wytrzymac. Stara znajoma , ale nie troll, bo trolle to ty i twoje kolezanki. Z wyczuciem pisz swoje komentarze, nie szukaj zlego, gdzie go nie ma. Kazda osoba ma prawo sie wypowiadac,obojetnie  czy tobie sie  to podoba czy nie. Mimo to pozdrawiam i wierze, ze bedziesz pisala z wiekszym wyczuciem .

• Autor: mysha2006 Data: 2008-06-21 10:31:18

Ale jak widać zdobyłaś się na odwagę, żeby się zalogować i od razu starać się zabłyszczeć.

• Autor: tineczka Data: 2008-06-22 20:00:30

2 przepisy i 227 komentarzy, chyba juz nic wiecej nie musze powiedziec,,,,,,,

• Autor: aloiram Data: 2008-06-22 20:25:10

Wypowiedzi na forum: 3! a, cytując dalej Twoją wypowiedź "chyba juz nic wiecej nie musze powiedziec,,,,,,,"

• Autor: tineczka Data: 2008-06-22 20:45:13

Milo, tylko nie zrozumialas, ze ja jestem "nowym" wcieleniem,,,,,,,,

• Autor: aloiram Data: 2008-06-22 21:04:37

Zagadką dla mnie jest to dlaczego  Ci jest miło....To, że jesteś pod nowym wcieleniem (i to nie jednym) na WŻ, to wszyscy wiedzą. Powiem Ci jedno. NORMALNY człowiek to ma jedno wcielenie, w realu czy necie!! Obojętne!!! 

• Autor: tineczka Data: 2008-06-22 21:36:00

Oj mylisz sie z tymi wcieleniami, mialam jedno przedtem, teraz po dlugiej przerwie weszlam z "nowym". Moze nie jestem tak normalna jak ty. Nie szukam tych setek wcielen u kazdego "nowego". W dalszym ciagu jest mi milo i zycze tobie rowniez milego wieczoru.

• Autor: mysha2006 Data: 2008-06-22 20:47:51

Ale ja się nie zalogowałam 2 dni temu.

• Autor: tineczka Data: 2008-06-22 21:12:54

Nie w roku 2007 10 18. Jeszcze raz:  2 dni temu zalogowalam sie  w nowym " wcieleniu" a tak na prawde to bylam tutaj prawie od poczatku,  conajmniej 3 lata przed toba. Do milego komentowania bez napadow, to nie ma sensu .

• Autor: mysha2006 Data: 2008-06-22 21:18:47

Tutaj się akurat z Tobą zgodzę.

• Autor: tineczka Data: 2008-06-22 21:40:03

To ja bardzo sie ciesze, bo nie ma jak fajna rozmowa i pozytywne myslenie. Pozwole sobie pozdrowic Ciebie.

• Autor: mysha2006 Data: 2008-06-22 21:49:28

Wzajemnie.

• Autor: tineczka Data: 2008-06-22 22:04:25

Dziekuje , dobranoc.

• Autor: Dorota zza plota Data: 2008-06-23 16:05:47

Tineczka wez sie zastanow nad tym co piszesz, a przede wszystkim do KOGO, skoro jestes tutaj nie pierwszy raz musisz chyba wiedziec, ze akurat takie zarzuty pasuja do smakosi jak beret do...wieprzka. Jesli nie jestes zadowolona z WZ to otworz swoj wlasny watek gdyz Twoja wypowiedz tutaj w stosunku do smakosi ma sie strzelanie z armaty do wrobla.

Cytat z Twojej wypowiedzi:
    Z wyczuciem pisz swoje komentarze, nie szukaj zlego, gdzie go nie ma. Kazda osoba ma prawo sie wypowiadac,obojetnie czy tobie sie to podoba czy nie. Mimo to pozdrawiam i wierze, ze bedziesz pisala z wiekszym wyczuciem .
    Koniec cytatu

Smakosia, o ile w Twoim emocionalnym wzborzeniu w ogole to zaowazylas, krytykuje FORME wypowiedzi poprzedniczki ZGADZAJAC sie z jej istota by nie wstawiac tekstow obcych bez podania zrodla.Ciekawie argumentujesz jak dla kogos kto wasnie brakiem wyczucia zablysnal....Moj Tato by powiedzial: "nie ucz Ojca dzieci robic" bo to w kontekscie Twojej wypowiedzi brzmi Twoja powyzsza uwaga, przynajmniej moim zdaniem, co najmniej niepowaznie. Z powazaniem Dorota zza plota

• Autor: luckystar Data: 2008-06-23 17:01:24

Dorotko, nie masz co robic??? poczytaj, zapros gosci, ugotuj cos, zapastuj podloge..... albo tak jak Smakosia, idz do innego watka :))))

• Autor: Dorota zza plota Data: 2008-06-23 18:49:36

Marylko co prawda nie wiem co chcialas przez to powiedziec ale to nic. Moze dzis jestem "niekumata" wiec obiecuje ze juz nic wiecej nie powiem (sza,sza) Pozdrawiam serdecznie!

• Autor: Janek Data: 2008-06-23 22:09:00

No to juz sie włączę, odgrzewane kotlety stają sie nudne jak cholera. Co do krytyki zastosowanej przez Smakosie,ja też nie zauważyłem "krytyki", ba ta  podana(?) została lekceważąco; natomiast we wstępie Twoje słowa: "...a przede wszystkim do KOGO..." (!!!??)to już ...zakrawa na kpiny, a cóż to ...naruszenie godnosci " prezia Kaczora" ..., cóż to Smakosia jest "nietykalna". Nie przesadzaj.
    W Smakosi wypowiedzi jest raczej krytyka tej którą dalej  krytykujesz.
     Bijecie kogoś za formę, pomijajac treść ( normalne już się to stało na WŻ!!! ), pouczacie nieraz zalecając "oduścić", a same nie potraficie" odpuscić"...
    Mnie krytykowałyście z równym "zapałem", za to samo co same teraz robicie. Cóż to , prywatny folwark kilku osób zaczął się robić moje "rządy" też nie pasiły ??  Same macie nieraz styl "lukrowany", aż do znudzenia, a sól i pieprz używacie tylko w kuchni albo do "tłamszenia" tych którzy sa mniej biegli wpisaniu  wg "narzuconego stylu".

Faktycznie, z tą Waszą tolerancją i aprobatą  to kiepsko coś.

Mialem się nie odzywać wiucej ale szlag mnie trafia na przynudzanie na taki temat, na dodatek, pisanie totalnych bzdur.
    Czekacie pewnie aż Tineczka "powie " nieco ostrzej i zostanie zbanowana lub sama odejdzie. Mam nadzieję, ze nie stanie się tak.
    No, jeśli tak się stanie to przynajmniej nie będzie to moja (chama, nieucywilizowanego etc.etc.) zasługa.
    Włączcie swój  "licznik działań na rzecz uzdrowienia WZ",

• Autor: Dorota zza plota Data: 2008-06-24 08:27:39

Janku z calym szacunkiem: przykro z tak odebrales moja wypowiedz. Mowiac  KOGO mialam na mysli smakosie nie jako osobe nietykalna lecz jako osobe o wywazonych i moim zdaniem, nigdy nie napadajacych i agresywnych wypowiedziach. Zwrocilam sie tak gdyz osoba do ktorej to pisalam to podobno dawny bywalec a wiec ktos kto powinien znac "z kim zacz" nie robiac "z igly widel". Nic wiecej i nic mniej. Dlatego zreszta "kogo" bylo zapisane duzymi literami aby zwrocic "starej bywalczyni" uwage na ta roznice. Nigdy ni napisalabym tak do kogos kto nas nie zna.

• Autor: Dorota zza plota Data: 2008-06-24 08:40:58

> Janku z calym szacunkiem: przykro z tak odebrales moja wypowiedz. Mowiac
    > KOGO mialam na mysli smakosie nie jako osobe nietykalna lecz jako osobe o
    > wywazonych i moim zdaniem, nigdy nie napadajacych i agresywnych wypowiedziach.
    > Zwrocilam sie tak gdyz osoba do ktorej to pisalam to podobno dawny bywalec a
    > wiec ktos kto powinien znac "z kim zacz" nie robiac "z igly
    > widel". Nic wiecej i nic mniej. Dlatego zreszta "kogo" bylo
    > zapisane duzymi literami aby zwrocic "starej bywalczyni" uwage na ta
    > roznice. Nigdy ni napisalabym tak do kogos kto nas nie zna.

zreszta niewazne. Jak widac kazdy widzi co widzec chce. Jestem chyba niepoprawna optymistka, ze moze byc inaczej w zwiazku z tym, jesli o mnie chodzi, pora zamilknac. Wszyszkim innym milego dnia zycze!

• Autor: Ave Data: 2008-06-24 09:35:45

Miałam się nie odzywać, ale skoro Wy, osoby z raczej wyważonymi opiniami, nawet jak są "upominające"  (myśle tu o Tobie Dorotko, Marylo  i Smakosiu) zaczynacie udawadniać , że nie macie garbów i nie jestescie wielbłądami, no, to chyba się szykuje "zmiana warty" - teraz będzie bez ogrudek, kindersztuby, prosto z mostu, sama prawda i tylko prawda i niech się dzieje co chce - prawda nas wyzwoli, forma nieważna, kultura wypowiedzi - przeżytek, zero ograniczeń, "starzy" użytkownicy jako klika, lukrownicy i "towarzystwo wzajemnej adoracji" - cichosza - gratuluję .
    Żeby nie było nadinterpretacji tego co napisałam - nie podobało mi się robienie ze Smakosi trolla, odzywki pod adresem Doroty. Ton wypowiedzi, który odbierałam jako napastliwy i taki ton naprawdę można odczytać, nawet jak się nie zna użytkownika. Nie czytałam między wieszami i nie doszukiwałam sie niczego. Nie uważam, że wchodzący Nowy Użytkownik nie ma prawa do wypowiedzi, a Staremu wszystko wolno tylko dlatego, że jest tu długo, ale zanim zacznie się wypowiadanie swoich opinii może trzeba trochę pomyśleć, a dopiero potem walić w klawiaturę. Internet jest anonimowy, ale to nie powinno zapewniać zupełnego nieliczenia się z innymi użytkownikami sieci. Chyba, że wchodzi się na forum w zupełnie innym celu niż przyjazna rozmowa, ale to juz inna bajka.

• Autor: luckystar Data: 2008-06-24 15:32:10

Teraz juz wiem dlaczego od kilku dni ciagle sie przegladam i macam po plecach .... jakis nowy odruch ;)))

Przejdź do pełnej wersji serwisu