Teresko wstaw zdjecia swoich tortów !! Na pewną są piękne!! Widze ,ze robienie i dekorowanie tortow sprawia ci ogromną radośc a to jest najwazniejsze!!! Bardzo sie ciesze ,że mamy podobne hobby. Pozdrawiam i czekam na fotki.
Śliczne, śliczne,śliczne !!! jesteś perfekcjonistką w tych torcikach ;) a już w takich hhhmmm... "z jajem" to nie ma Tobie równych hihi. Pozdrawiam słonecznie
>,mistrzostwo świata należy do Ciebie ,, ,kochana gdybyś widziała jakie ludzie cuda robią ....narazie jestem tylko amatorką mającą bzika na punkcie tortów .
,pytasz ,,jak to robisz że te torty są takie bez fałdek i bez nierówności,,
Trzeba idealnie posmarować gotowy, przełożony już tort masą maślaną tak ,żeby nie było zadnych nierówności a na to położyć mase cukrową , marcepan , lukier plastyczny itp.
bardzo wazne jest to na jaką grubosc rozwałkujesz mase cukrową. Jeśli będzie za cieniutka to będą widoczne fałdy i nierówności, na dodatek będzie przez nią widac biszkopt i mase maślaną. Najlepiej rozwałkować mase na ok 4 mm ,
Trzeba również zrobić troche więcej masy niż to jest potrzebne na obłozenie tortu , wtedy bez problemów naciągniemy i wyrównamy boki ( tak jak na zdjęciu) . Zeby tort był równy , można użyc specjalnej paski cukierniczej do wygładzania : http://tortownia.pl/produkt.php?kid=63&pid=30
Ten pierwszy, przypominający kapelusz jest przecudny. Nie wiem, jak to robisz, że masa jest idealnie gładka i biała. Nawet po przeczytaniu instrukcji wałkowania i naciągania masy uważam, że jest to trudna sztuka.
Użytkownik Wkn napisał w wiadomości: > Ten pierwszy, przypominający kapelusz jest przecudny.
Bardzo dziekuje. :-)
>Nie wiem, jak to robisz, > że masa jest idealnie gładka i biała.
Oj ile ja sie naszukałam białej masy... wypróbowałam mase przepisów na masy cukrowe, kosztowało mnie to sporo nerwow i kupe kasy .Większosc z tych mas lądowała w koszu. w koncu przez przypadek znalazłam przepis na taką mase ; http://wielkiezarcie.com/przepis30981.html i od tej pory pracuje tylko na niej.
> uważam, że jest to trudna sztuka.
faktycznie trzeba troszke wprawy żeby wszystko ładnie wyglądało . Na początku niedoskonałosci pokrywałam dużą iloscią ozdób , teraz jest juz troche lepiej .
Użytkownik Dorotaxx napisał w wiadomości: >Większosc z tych mas lądowała w koszu. w koncu przez > przypadek znalazłam przepis na taką mase ; > http://wielkiezarcie.com/przepis30981.html i od tej pory pracuje > tylko na niej. >
Ten przepis chomikowałam w ulubionych. W lutym ozdabiałam tort dla 3-latka masą marcepanopodobną z innego przepisu na marcepanowe róże, ale nie mogę powiedzieć, żeby masa łatwo poddawała się formowaniu. Może mam za mało wprawy i zdolności. Cukiernik ze mnie żaden. Ale spróbuję w lipcu zakupić glukozę i podejmę kolejną próbę. To, co oglądam na Twoich zdjęciach jest naprawdę bardzo kuszące.
prześliczne torty , podziwiam razem z innymi Twoje zdolności Dorotkaxx , i baardzo dziękuję za odnośnik do you tube - super , dużo można podpatrzyć i uczyć się -
Bardzo dziękuje za miłe słowa :-) Faktycznie filmiki są przydatne, nawet bardzo . ja tez sie z nich uczylam i nadal czesto do nich wracam Pozdrawiam Cie serdecznie
dziękuje Tereni za wzór tego tortu :
Ps. małgoska Ty wiesz ;-)
wow! piekne... ja mam zamiar wstawic fotki swoich tortów ale przy Twoich.. moje są daleko w tyle.... wstyd bedzie je wstawić... Pozdrawiam
Teresko wstaw zdjecia swoich tortów !! Na pewną są piękne!! Widze ,ze robienie i dekorowanie tortow sprawia ci ogromną radośc a to jest najwazniejsze!!! Bardzo sie ciesze ,że mamy podobne hobby.
Pozdrawiam i czekam na fotki.
A niech to dunder swisnie !!!! Alez Ty jestes zdolna bestyja Dorotko ;)))) Ale od samego patrzenia chyba mnie przybylo :))) Torty piekne.
Dziękuje Mariolko .
Nie martw się kochana mnie ciągle przybywa przez tą pierońską strone, juz sie w gacie nie mieszcze !!
Śliczne, śliczne,śliczne !!! jesteś perfekcjonistką w tych torcikach ;) a już w takich hhhmmm... "z jajem" to nie ma Tobie równych hihi. Pozdrawiam słonecznie
Dzięki wielkie.!
No te ''z jajem '' wychodzą calkiem , całkiem . Zobaczymy jak mi wyjdą te ''z cycem'' .
Pozdrawiam
Dorotko, aż dech zapiera. Piękne, jak zawsze Twoje torty.Pozdrawiam
bardzo dziękuje Beniu , również pozdrawiam
Dorotko mistrzostwo świata należy do Ciebie a zdradz tajemnice jak to robisz że te torty są takie bez fałdek i bez nierówności.
Superowe jak zawsze Dorotko
Bardzo mi miło
Pozdrawiam Rybko
Bardzo dziękuje za miłe słowa .
>,mistrzostwo świata należy do Ciebie ,,
,kochana gdybyś widziała jakie ludzie cuda robią ....narazie jestem tylko amatorką mającą bzika na punkcie tortów .
,pytasz ,,jak to robisz że te torty są takie bez fałdek i bez nierówności,,
Trzeba idealnie posmarować gotowy, przełożony już tort masą maślaną tak ,żeby nie było zadnych nierówności a na to położyć mase cukrową , marcepan , lukier plastyczny itp.
bardzo wazne jest to na jaką grubosc rozwałkujesz mase cukrową. Jeśli będzie za cieniutka to będą widoczne fałdy i nierówności, na dodatek będzie przez nią widac biszkopt i mase maślaną. Najlepiej rozwałkować mase na ok 4 mm ,
Trzeba również zrobić troche więcej masy niż to jest potrzebne na obłozenie tortu , wtedy bez problemów naciągniemy i wyrównamy boki ( tak jak na zdjęciu) . Zeby tort był równy , można użyc specjalnej paski cukierniczej do wygładzania : http://tortownia.pl/produkt.php?kid=63&pid=30
Ogladnij te filmiki , na pewno dadzą ci więcej niż moje wyjaśnienia . Ja uczyłam się wlaśnie na nich :
http://www.youtube.com/watch?v=IsrgS9eB1bE
http://www.youtube.com/watch?v=vecmy4nKT-A
http://www.youtube.com/watch?v=We26gwKS_tw&feature=related
Dorotko jesteś niesamowita!!! Torty prześliczne!!!
Diękuje Pięknie!
Pozdrawiam
Ten pierwszy, przypominający kapelusz jest przecudny. Nie wiem, jak to robisz, że masa jest idealnie gładka i biała.
Nawet po przeczytaniu instrukcji wałkowania i naciągania masy uważam, że jest to trudna sztuka.
Użytkownik Wkn napisał w wiadomości:
> Ten pierwszy, przypominający kapelusz jest przecudny.
Bardzo dziekuje. :-)
>Nie wiem, jak to robisz,
> że masa jest idealnie gładka i biała.
Oj ile ja sie naszukałam białej masy... wypróbowałam mase przepisów na masy cukrowe, kosztowało mnie to sporo nerwow i kupe kasy .Większosc z tych mas lądowała w koszu.
w koncu przez przypadek znalazłam przepis na taką mase ; http://wielkiezarcie.com/przepis30981.html
i od tej pory pracuje tylko na niej.
> uważam, że jest to trudna sztuka.
faktycznie trzeba troszke wprawy żeby wszystko ładnie wyglądało . Na początku niedoskonałosci pokrywałam dużą iloscią ozdób , teraz jest juz troche lepiej .
Pozdrawiam
Użytkownik Dorotaxx napisał w wiadomości:
>Większosc z tych mas lądowała w koszu. w koncu przez
> przypadek znalazłam przepis na taką mase ;
> http://wielkiezarcie.com/przepis30981.html i od tej pory pracuje
> tylko na niej. >
Ten przepis chomikowałam w ulubionych. W lutym ozdabiałam tort dla 3-latka masą marcepanopodobną z innego przepisu na marcepanowe róże, ale nie mogę powiedzieć, żeby masa łatwo poddawała się formowaniu. Może mam za mało wprawy i zdolności. Cukiernik ze mnie żaden. Ale spróbuję w lipcu zakupić glukozę i podejmę kolejną próbę. To, co oglądam na Twoich zdjęciach jest naprawdę bardzo kuszące.
Bardzo mi miło
Pozdrawiam
zatkało mnie, przepiekny ten biały ;-)
No przecież dla Ciebie robiłam !!
Kobieto szalejesz super ci wszystkie wyszły chętnie skosztowałabym tego ostatniego ;)
ło masz!!! następna zbereźnica
Pozdrawiam !
Bardzo dziękuje Beatko, jest mi ogromnie miło!!!
Również Pozdrawiam Serdecznie
ja pitole wszystkie sliczne , a ten na samym dole to ..... ja pitole
makusia ja pitole !! Ty to jesteś szalona!!!!
Pozdrawiam
No, super po prostu :)))))))) chyba nie ma takiego tortu, którego nie potrafiłabyś zrobić :))))))) Łapki do pozłoty. Gratuluje Dorotko :))))))))
Dziękuje ślicznie Ewciu
Dorotko jesteś mistrzynią!!!!!! Brawo!!!!!
Bardzo dziękuje Vikuniu!
Są piękne!Ale masz zdolności, tylko pozazdrościc.
Bardzo dziękuje !
Mniamuśnie te torty wyglądają !!!
slicznie dziękuje :-)
WOW!!!! WOW!!! WOWW!!! no rewelacja, patrzałki z wrażenie mi wypadły, gratuluje talentu:)
prześliczne torty , podziwiam razem z innymi Twoje zdolności Dorotkaxx , i baardzo dziękuję za odnośnik do you tube - super , dużo można podpatrzyć i uczyć się -
Bardzo dziękuje za miłe słowa :-)
Faktycznie filmiki są przydatne, nawet bardzo . ja tez sie z nich uczylam i nadal czesto do nich wracam
Pozdrawiam Cie serdecznie
Bardzo dziękuje
Pozdrawiam
Dziękuje małgosiu. Ty tez jestes niesamowicie uzdolniona .Torty robisz przepiekne! Buziaki
Śliczne te Twoje torty
Dzięki .Pozdrawiam
w skromności cała sztuka piękne
dziękuje slicznie
Dorotaxx jesteś okrtna, no jak ja mam się odchudzać przy takich widokach? Patrzę, podziwiam i mam ślinotok