Autor: eelja Temat: Mam pytanie Data: 2008-06-20 18:15:01 Proszę o pomoc co to jest fondant?A co to jest kuwertura?Duzo się jeszcze uczę.
odpowiedz jest :
Autor: Dorotaxx Temat: Odp: Mam pytanie Data: 2008-06-21 16:48:23
,,Fondant to innymi słowy pomada cukrowa. Do dekoracji słodkich wyrobów drożdżowych, takich jak pączki, drożdżówki, babki, ale także do indywidualnego użycia według fantazji cukiernika czy piekarza. Do przygotowania lukru do ciast, tortów, pączków i drobnego pieczywa, ale też do sporządzania kremów, nadzień cukierniczych . Można go dowolnie barwić i aromatyzować. Świetnie również nadaje się jako nadzienie do pralin oraz w produkcji figurek do dekoracji.,,
Fondant to również pomada cukrowa stosowana do dekoracji tortów.
,,Kuwertura - rodzaj masy czekoladowej, zawierającej powyżej 35% tłuszczu.
Używana w cukiernictwie i przemyśle spożywczym jako półprodukt do polewy czekoladowej, czekoladek i innych przetworów czekoladowych.
Kuwertura składa się z masy kakaowej, masła kakaowego i cukru. Skład różni się w zależności od producenta; w przypadku kuwertury mlecznej dodawane jest mleko w proszku. Biała kuwertura właściwie nie jest czekoladą, gdyż poza masłem kakaowym (nie mającym typowego smaku ani koloru kakao) nie zawiera żadnych skladników kakao.
Kuwertura jest zwykle oferowana w postaci bloków. ,,
Nie kwestionuje wiedzy Bodka, ale jakos mi nie pasuje tutaj ten fondant jako pomada cukrowa. Znalazłem przepis na kuchni.tv na czekoladowe fondanty, czyli babeczki robione na bazie gorzkiej czekolady (cos w rodzaju muffinów), pieczonych krótko w wysokiej temperaturze tak, żeby środek pozostał płynny. I teraz mam problem bo nie wiem co o tym myślec :)
Użytkownik Kluko napisał w wiadomości: > Nie kwestionuje wiedzy Bodka, ale jakos mi nie pasuje tutaj ten fondant jako > pomada cukrowa. Znalazłem przepis na kuchni.tv na czekoladowe fondanty, czyli > babeczki robione na bazie gorzkiej czekolady (cos w rodzaju muffinów), > pieczonych krótko w wysokiej temperaturze tak, żeby środek pozostał płynny. I > teraz mam problem bo nie wiem co o tym myślec :)
alez ja nic od siebie tu nie napisalem :) to sa cytaty z innego watka :) podobno pochodza z wikipedii :):):):) pozdr...
Autor: eelja
Temat: Mam pytanie
Data: 2008-06-20 18:15:01
Proszę o pomoc co to jest fondant?A co to jest kuwertura?Duzo się jeszcze uczę.
odpowiedz jest :
Autor: Dorotaxx
Temat: Odp: Mam pytanie
Data: 2008-06-21 16:48:23
Fondant to również pomada cukrowa stosowana do dekoracji tortów.
Kuwertura jest zwykle oferowana w postaci bloków. ,,
źródło : Wikipedia
pozdr...
bodek
Nie kwestionuje wiedzy Bodka, ale jakos mi nie pasuje tutaj ten fondant jako pomada cukrowa. Znalazłem przepis na kuchni.tv na czekoladowe fondanty, czyli babeczki robione na bazie gorzkiej czekolady (cos w rodzaju muffinów), pieczonych krótko w wysokiej temperaturze tak, żeby środek pozostał płynny.
I teraz mam problem bo nie wiem co o tym myślec :)
Użytkownik Kluko napisał w wiadomości:
> Nie kwestionuje wiedzy Bodka, ale jakos mi nie pasuje tutaj ten fondant jako
> pomada cukrowa. Znalazłem przepis na kuchni.tv na czekoladowe fondanty, czyli
> babeczki robione na bazie gorzkiej czekolady (cos w rodzaju muffinów),
> pieczonych krótko w wysokiej temperaturze tak, żeby środek pozostał płynny. I
> teraz mam problem bo nie wiem co o tym myślec :)
alez ja nic od siebie tu nie napisalem :) to sa cytaty z innego watka :) podobno pochodza z wikipedii :):):):)
pozdr...
Witam jeszcze czegoś takiego nie widziałam co tu się działo.Dziękuję za pomoc.Już nic z tego nie wiem:-(
zapytalas i dorotaxx znalazla odpowiedz w necie :):):):):) mysle ze pomogla :)
pozdr...
ps a reszta sie nie przejmuj :)
Bodek, aleś namieszał
Bahus