Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Okna z PCV

• Autor: alman Data: 2008-06-25 07:47:50

Kochani, podzielcie się doświadczeniami, czym je myjecie?
    Chodzi mi przede wszystkim o ramy czyli części wykonane właśnie z PCV. Dotąd myłam je razem z szybami płynem "Clin", ale ostatnio widzę, że efekty są niezbyt zadawalające, zwłaszcza gdy włożę dobre okulary.......
    Podobno jest jakiś płyn do mycia ram z PCV a Lidlu, ale nigdy jeszcze nie udało mi się go kupić.
    Będę wdzięczna za każdą wypowiedź. Pozdrawiam!

• Autor: Krystyna911 Data: 2008-06-25 08:39:09

Ja też zauważyłam na swoich ramach takie jakby zacieki Okna maja już ładnych parę lat).Próbowałam różnych środków i ni diabła nie miało to ochoty zejść. Aż spróbowałam odtłuszczacza MEGLI (tu link do aukcji: http://www.allegro.pl/item388312829_plamy_na_ubraniach_meblach_scianach_kup_meglio.html
    Rewelacja. Prawie wszystko znikło. Z radości, że trafiłam na tak skuteczny środek, zakupiłam jeszcze inne z tej firmy. Jestem bardzo zadowolona. A ten odtłuszczacz stosuję do wielu rzeczy, np. ramy i drzwi białe w mieszkaniu. Tak białe były chyba tylko jak były nowe.

• Autor: ANEETKA Data: 2008-06-25 10:04:05

Jakiej firmy masz okna???
    Wiem co nie co o oknach bo siedziałam w tym interesie:)

• Autor: aloalo Data: 2008-06-25 10:48:01

Ja również polecam Meglio i nie tylko do mycia ram okiennych. Ja np do mycia sztucznych kwiatów, które u mnie przeważają , bo żywe jakoś długo nie wytrzymują mojej pielęgnacji ;) . Spryskuję meglio i po chwili płuczę wodą z prysznica. A jeśli ramy masz na prawdę zapaprane, to Cif jest świetny również. Pozdrawiam!

• Autor: basia19 Data: 2008-06-25 11:09:44

A ja już 15 lat używam "Cif" -u  i uważam, że to najlepszy środek do okien plastikowych i nie tylko, jest super do różnego rodzaju zabrudzeń, ostatnio nawet czyściłam nim mebla na połysk, uzywam go prawie do wszystkiego, ale tylko ten w żółtej butelce (jeśli to można nazwać buteklą), pozdrawiam.

• Autor: nina Data: 2008-06-25 11:26:45

W Lidlu można kupić płyn do czyszczenia tworzyw sztucznych W5, polecają go doczyszvczenia mebli ogrodowych. Okien nim nie czyściłam ale na innych plastikach się sprawdza. Kosztował kilka złotych, dokładnie nie pamiętam.

• Autor: bagietka Data: 2008-06-25 11:27:59

Ja też od kilku lat używam Cifu "żółtego". Framugi okienne puszczaja idealnie. Bezpośrednio na ściereczkę nakładam preparat i czyszczę ramy, a później spłukuję czystą wodą. Do czyszczenia toalety i łazienki też uzywam tylko Cifu no i domestosu jeszcze :)

• Autor: alman Data: 2008-06-25 11:47:44

Dzięki wielkie, przecież ja też używam Cif-u do różnych rzeczy ale że też mnie zaćmiło żeby i do okien użyć...starość nie radość, śmierć nie wesele - jak ktoś powiedział....
    a ten w Lidlu widziałam nawet kiedyś - do mebli ogrodowych - ale myślałam, ża ma być napisane do okien z PCV...oj oj....
    na marginesie - środki z serii W 5 są bardzo dobre, z wyj. może tabletek do czyszczenia toalet.
    Dzięki i pozdrawiam!

• Autor: renataz36 Data: 2008-06-25 12:08:19

Dziewczyny przeczytałam wątek na głos w pracy i mnie koleżanki zakrzyczały że CIF do okien jest beeee bo niestety rysuje, mino swojej mlecznej konsystencji. I co wy na takie dictum?

• Autor: nonka4 Data: 2008-06-25 12:13:51

Renatko ale tu chodzi chyba o to aby umyć ramy a nie szyby..tak zrozumiałam..
    dziewczyny mówią,że ramy też się rysują? chętnie sama bym skorzystała..

• Autor: nonka4 Data: 2008-06-25 12:30:28

znalazłam jeszcze taki wątek..
    http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=106400&post=106405

• Autor: smakosia Data: 2008-06-25 12:52:44

Ja też stosuję CIF. U mnie wszystko OK, nic się nie porysowało. Kupuję ten w białym opakowaniu (butelce) ze wzgledu na zapach. W sumie to nie wiem, czy one (żółty i biały)  różnią się właściwościami czy tylko zapachem? CIF jest świetny. Czyszczę nim wannę, "kibelek", drzwi, umywalkę itp.

• Autor: frotka74 Data: 2008-06-27 16:06:39

Moje okna dzisiaj zostały umyte:) Obeszło sie bez  szorowania. W domu używam CIF-u w z dodatkiem wybielacza , w zielonkawym opakowaniu . Czasami mama przywiezie mi z niemieckiego Aldi-ka mleczko o nazwie MOC .Te to dopiero ma moc czyszczącą! :)

• Autor: smakosia Data: 2008-06-27 18:19:39

O! Dobrze wiedzieć. No to zapamiętam sobie - MOC z Aldika. OK,zapamiętam. Dziękuję :-)

• Autor: frotka74 Data: 2008-06-27 19:07:20

Mama moja na działce ma przy ujeciu wody stareńką wannę . Tym mleczkiem Moc całą upackała, zostawiła na pół dnia, troszkę poszorowała szczotką i wanna bielusia jak nowa ! Tato stwierdził ,że chętnie by do niej wskoczył poleżeć ,bo w domu mają tylko kabinę prysznicową.  hahaha:).

• Autor: elo Data: 2008-06-25 13:07:53

Pracuję w branży okiennej. Stosuję do mycia ram też cif. A jeśli są faktycznie zabrudzenia, które trudno usunąć, to  można zastosować środek cosmofen 10- jest to środek rozpuszczający, więc stosuje się go przy wyjątkowych zabrudzeniach.. Kupić można przez punkty sprzedaży okien, lub w hurtowniach rozprowadzających elementy do stolarki okienno-drzwiowej.

• Autor: Wkn Data: 2008-06-25 20:42:01

Krok 1: szyby i ramy wodą z jakims płynem typu Ajax
    Krok 2: ramy jakimś Cifem
    Krok 3: spłukać, osuszyć
    Krok 4: szyby jakimś płynem do mycia szyb (tu juz nie szmatką, lecz ręcznikami papierowymi - przetestowałam różne materiały i papier sprawdza się w moim przypadku w tej fazie najlepiej)
    Krok 5: ewentualne "upierdliwe" zabrudzenia wodą wymieszaną pół na pół z octem
    Krok 6: jakies wyjątkowo upierdliwe niewiadomego pochodzenia dziwaczne plamy acetonem
    Krok 7: wypic piwo w nagrodę za benedyktyńską i w zasadzie syzyfową pracę, no i trochę na pocieszenie też, bo zwykle tego samego popołudnia pada złośliwy deszcz, grrr, grrr...

• Autor: alman Data: 2008-06-26 10:20:34

hahaha....właśnie tak - skończysz a w niedługim czasie plusk, plusk i po ...efektach, znowu wyglądają jakby nie były myte od kilku miesięcy...może zatem lepiej przejść od razu do p. 7 i na tym zakończyć??? pozdrowienia !!!

• Autor: renataz36 Data: 2008-06-27 07:15:06

szczera prawda WKN masz rację - zwłaszcza co do deszczu i syzyfowej pracy

Przejdź do pełnej wersji serwisu